studii şi cercetări ştiinţifice

Nici măcar al Treilea Război Mondial nu ne mai poate salva acum

grafic2

 Sursa: MercatorNet

Potrivit unui nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (prezentat aici de către BBC), nu mai putem face nimic în legătură cu populația înfloritoare a lumii. Oare provocarea unui conflict global ar „funcționa”? Cu siguranță credeți că asta ar înceta creșterea populației. Dar dacă am implementa o politică strictă de un singur copil pe familie, precum China? Cu siguranță ar ajuta, nu-i așa? Ei bine, autorii acestui studiu, folosind date de la Organizația Mondială a Sănătății și din baza de date internațională a Biroului Recensământului Statelor Unite, sugerează că până și un „eveniment catastrofic” capabil să omoare „miliarde de oameni” ar „avea un impact mic” asupra numărului de oameni din 2100, abia scăzându-l sub nivelul curent. Chiar de s-ar implementa global politica copilului unic pe care o are China, populația planetei tot ar fi cuprinsă între cinci și zece miliarde de oameni. Studiul concluzionează că orice încercare de a reduce populația ca soluție pe termen scurt „nu va funcționa”.

„Am trecut de punctul în care încetinirea aceasta se putea realiza ușor, pur și simplu din cauza mărimii populației – acest concept se numește impuls demografic. Nu o putem opri destul de repede.” – afirmă Prof. Corey Bradshaw de la Universitatea din Adelaide.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Nici cu măsuri draconice de control al fertilității nu am reuși să oprim rata de creștere – e nevoie de micșorări la scară de secole, nu decenii, din cauza mărimii populației. ”

Aparent, chiar și în urma unei catastrofe (război, dereglare climatică majoră, pandemii globale) care ar omorî mai bine de “două miliarde de oameni”, tot ar mai fi circa 8.5 miliarde de oameni în 2100.

Ce păcat! De ce nu putem veni cu o idee mai bună de catastrofă mai distructivă?!

„Chiar dacă am avea un al treilea război mondial la mijlocul acestui secol, abia dacă s-ar <ciobi> traiectoria următorilor 100 de ani.” declară Prof. Bradshaw.

Este cumva vreo urmă de dezamăgire în evaluarea sa? Eu unul sunt recunoscător că nu suntem de părere că putem șterge umanitatea de pe fața pământului într-un singur război. Sau să ciobim traiectoria populației. Dar poate sunt eu de modă veche în privința asta…

E interesant cum această echipă de cercetători ajunge la concluzii similare cu acelea pe care le-am încurajat pe acest blog: anume că soluția la problemele de mediu cauzate de umanitate nu este să alegem opțiunea ușoară, malefică, de control al natalității ca în anumite țări (de obicei în Africa sau Asia), ci să optăm pentru una mult mai dificilă, care implică reformarea propriului nostru consumerism și stil de viață.

„Oamenii de știință au spus că problema populației cu impactul ei asupra consumului global era deseori descrisă ca <elefantul din cameră>” – o problemă pe care lumea o ignoră pentru că este greu de abordat din punct de vedere etic și politic.

Dar cercetările arată că simpla scădere a populației nu ne va ajuta să facem față provocărilor pe termen scurt ale mediului… lumea ar trebui să se concentreze pe ținerea sub control a consumului și pe găsirea unor metode de conservare a speciilor și ecosistemelor.

„Eforturile societății de a crea sustenabilitate ar fi mult mai productive dacă ar fi orientate către reducerea impactului asupra mediului prin inovații tehnologice și sociale”, afirmă Prof. Bradshaw.“

Traducere: Ioana Giart

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button