Alăptatul poate reduce riscul apariției celui mai frecvent diagnosticat tip de cancer la copii – leucemia
Sursă: news.health.com
Un nou studiu evidențiază faptul că alăptatul natural – efectuat chiar și pentru o perioadă scurtă de timp – are capacitatea de a reduce riscul de dezvoltare ulterioară a leucemiei infantile.
Cercetătorii au constatat o reducere cu 19% a riscului de apariție a leucemiei infantile la copiii alăptați natural pe o perioadă de minim 6 luni, față de copiii care nu au fost niciodată alăptați în mod natural, sau față de cei care au fost alăptați natural pe o perioadă de timp mai scurtă de 6 luni.
“Alăptatul la sân este o măsură preventivă de sănătate publică extrem de accesibilă și de ieftină. Această măsură a fost, în numeroase alte studii de specialitate, asociată cu un risc scăzut de dezvoltare nu doar a leucemiei infantile, ci și a Sindromului Morții Subite Infantile (SMSI). De asemenea, la copiii alăptați la sân s-a constatat scăderea frecvenței de apariție în timp a infecțiilor gastrointestinale și auriculare, a diabetului de tip 2 precum și a obezității”, susține coordonatorul studiului, dr. Efrat Amitay, profesor al Școlii de Sănătate Publică din cadrul Universității din Haifa, Israel.
“Așadar, iată că alăptatul natural oferă un avantaj la nivel general, motiv pentru care această practică ar trebui încurajată și răspândită la scară largă”, adaugă Amitay.
Deși s-a demonstrat faptul că alăptatul natural prezintă un număr mare de beneficii atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, noul studiu a descoperit existența unei corelații numai între alăptatul natural și un posibil risc scăzut de dezvoltare a leucemiei infantile. Datorită metodologiei de cercetare aplicată pe parcursul efectuării studiului, nu a putut fi demonstrat faptul că alăptatul natural în sine reprezintă factorul ce conduce la scăderea riscului de apariție a cancerului.
Conform informațiilor furnizate de studiul sus-menționat, publicat în data de 1 iunie 2015 în revista electronică “JAMA Pediatrics”, la nivel global sunt diagnosticate anual aproximativ 175000 de cazuri de cancer infantil. De asemenea, studiul atestă faptul că, dintre toate tipurile de cancer infantil, leucemia, un cancer al celulelor sângelui, este cu 30% mai frecvent diagnosticată, fiind astfel cel mai răspândit tip de cancer infantil.
Pentru a verifica existența unei legături între alăptatul natural și riscul redus de dezvoltare a leucemiei, cercetătorii care au efectuat studiul au luat în considerare un număr de 18 studii efectuate pe grupuri de peste 10000 de copii diagnosticați cu leucemie și peste 17500 de copii sănătoși.
În cea de-a doua etapă a cercetării, din cele 18 studii menționate, aceștia au analizat separat un număr de 15 studii pentru a vedea dacă, pentru copiii alăptați natural, acest fapt a adus un beneficiu suplimentar comparativ cu cei care nu au fost alăptați natural. Motivul excluderii din a doua etapă a cercetării a 3 din cele 18 studii ce au constituit obiectul cercetării în prima etapă, este reprezentat de lipsa de informații cu privire copiii care nu au fost niciodată alăptați natural,
De asemenea, cercetătorii au constatat că definiția noțiunii de “a nu fi fost niciodată alăptat natural” era diferită de la un studiu la altul. În unele studii această noțiune echivala cu a nu fi fost niciodată alăptat la sân, în timp ce în alte studii noțiunea era sinonimă cu a fi fost alăptat la sân pe o perioadă de timp mai scurtă de o lună.
Această analiză a scos în evidență existența unei scăderi cu 11% a riscului de dezvoltare a leucemiei infantile la copiii care au fost alăptați la sân.
Autorii cercetării nu au putut explica mecanismul prin care alăptatul la sân protejează copiii de apariția leucemiei, dar au afirmat că laptele matern ar putea avea o influența pozitivă asupra dezvoltării sistemului imunitar al bebelușului.
“Laptele matern este un aliment complet care furnizează în mod natural toate elementele nutritive necesare bebelușului în primele sale luni de viață. Laptele matern este un fluid viu ce conține anticorpii produși de mamă, furnizând, în același timp, și alte elemente unice care asigură dezvoltarea atât a unei flore bacteriene sănătoase în intestinele nou-născutului, cât și a sistemului imunitar al copilului”, a afirmat Amitay.
Laptele matern este benefic în mod special datorită faptului că anticorpii produși de corpul mamei sunt special structurați pentru a anihila efectul dăunător al substanțelor la care sunt expuși atât mama, cât și bebelușul,” a adăugat Amitay.
“Există multe beneficii ale alăptatului natural,” a afirmat Dr. Jennifer Wu, specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalul Lenox Hill din New York. “Cel mai recent studiu, care a luat în calcul informațiile furnizate de studiile efectuate anterior, evidențiază o reducere a frecvenței apariției leucemiei la copiii care au fost alăptați la sân minim 6 luni. Ar fi indicat ca medicii să adauge acest amănunt la lista de beneficii ale alăptatului la sân, atunci când le încurajează pe proaspetele mămici să-și alăpteze natural pruncii.”
Traducere: Diana Orzan
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.