Baza dezvoltării copilului este contactul cu un adult apropiat
Baza dezvoltării copilului este, de la cea mai fragedă vârstă, contactul cu un adult apropiat. Până la vârsta de un an, acesta este o condiţie indispensabilă.
După cel de-al Doilea Război Mondial, psihologii au făcut cercetări pe scară largă asupra comportamentului copiilor orfani şi s-a dovedit că manifestări cum ar fi ostentaţia, comportamentul sâcâitor, abrutizarea exterioară, frânarea dezvoltării intelectuale apar la copil într-un singur caz: în condiţiile absenţei sau insuficienţei contactului cu un adult, cel mai important – şi nu este deloc obligatoriu ca adultul acesta să fie mama!
Principalul este să nu existe instabilitate: astăzi îl educă un adult, mâine altul, apoi un al treilea, apoi iarăşi primul… Dacă un adult – sau chiar doi, cu schimbul – îl îngrijeşte pe copil în mod constant, dezvoltarea emoţională a micuțului va fi normală.
Sursă: Educarea copilului: sfaturi ale duhovnicilor și psihologilor ortodocși, traducere de Adrian Tănăsescu-Vlas, București, Editura Sophia, 2013, pag. 110