studii şi cercetări ştiinţifice

Până în 2100 populația din Ucraina și Rep. Moldova se va înjumătăți, cea din republicile asiatice va crește substanțial

de Redacția Stiripentruviata.ro

Organizația Națiunilor Unite (ONU) estimează că, până în 2100, Ucraina va pierde până la 45% din populație, iar Republica Moldova până la 50%. În Ucraina, mortalitatea este de 2,5 ori mai mare decât natalitatea.

ONU estimează aceeași scădere a populației în Lituania – cu 45%, în Letonia – cu 42%. În Georgia, estimările de scădere sunt cu 37%, în Belarus cu 21% și în Rusia cu 14%.

În același timp, în republicile asiatice, se preconizează creşterea populaţiei, în special în Tadjikistan – cu 172%, Kârgâzstan – cu 71% și Kazahstan – cu 50%, informează Agenția de știri BucPress din Cernăuți.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În Republica Moldova românii formează peste 82% din populație conforma CIA Factbook, și sunt vorbitori de limba română, deși sunt în mod arbitrar împărțiți între o majoritate „moldoveană” și o minoritate „română” – reminiscență a politicilor culturale sovietice.

Românii din Ucraina numără aproximativ 500.000 de persoane și trăiesc din moși-strămoși în Regiunile Cernăuți (Nordul Bucovinei, Nordul Basarabiei și Ținutul Herța), Odesa (Bugeac), Transcarpatia (Maramureșul istoric).

Cea mai numeroasă minoritate din Ucraina este cea a rușilor, care formează peste 17% din populație. În urma deceniilor de propagandă sovietică, două treimi din românii din Ucraina se identifică drept „moldoveni” și numai o treime drept „români”. Dacă toți s-ar identifica drept români, ar fi a doua minoritate ca mărime din Ucraina.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button