studii şi cercetări ştiinţifice

Culcatul devreme: o armă împotriva anxietății

sleep
foto: www.freedigitalphotos

Sursă: fr.aleteia.org

Buna organizare a somnului oferă mari beneficii organismului și vă influențează în mod considerabil moralul.

Dacă aveți o natură anxioasă și dacă simțiți gândurile neplăcute hăițuindu-vă sufletul, mai ales seara, acest nou studiu făcut de către cercetătorii Universității americane din Binghamton și publicat în revista Terapie Cognitivă și Cercetare, ar putea să vă lămurească.

După autorii acestui studiu, într-adevăr, acest mecanism cognitiv are o mare legătură cu obișnuințele noastre legate de somn, mai exact, cu ora la care ne culcăm. Astfel, cu cât subiectul este “pasăre de noapte”, cu atât va avea tendința de a dezvolta ceea ce numim “gânduri negative repetitive”, care se traduc printr-un sentiment general de îngrijorare și o focalizare obsesivă și compulsivă asupra aspectelor dezagreabile din viața noastră. Este principala noutate care reiese în urma testelor efectuate de către cercetători pe 100 de tineri adulți care au răspuns la chestionare și au efectuat exerciții pe calculator.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fără nici o surpriză, persoanele care au un somn regulat și de cel puțin 7 ore, sunt în mod clar mai puțin supuse fenomenului de gândire negativă repetitivă și stării anxioase în general.

O structură cerebrală diferită

Această descoperire s-a răspândit în diversele constatări științifice punând în lumina adevăratele diferențe între persoanele așa zis de noapte și cele matinale, la nivelul structurii însăși a creierului. Un studiu efectuat în Germania în 2013 la universitatea din Aix la Chapelle, stabilise într-adevăr o mai mare predispoziție la depresie și la tulburări ale somnului și ale funcțiilor cognitive la “păsările de noapte”, față de cei care se culcă devreme. O predispoziție care se datorează conform cercetătorilor, unei mai slabe densități cerebrale de substanță albă, un țesut responsabil de asigurarea bunei circulații a informațiilor în cadrul sistemului nervos. Persoanele care se culca târziu ar putea remedia aceasta predispoziție prin diminuarea timpului de expunere la lumina artificială și prin prelungirea contactului cu lumină solară. Aceasta ar avea drept efect anticiparea ciclului de somn și creșterea, ca urmare a acestui subterfugiu, a densității substanței albe din creier.

Dar pentru ca “păsările de noapte” să se liniștească, obișnuințele lor în ceea ce privește somnul, face din ele persoane mai performante și mai creative decât cele care se trezesc devreme. Se pare că ele ar avea un coeficient de inteligență mai ridicat și ar fi mai înclinate către reușita profesională.

Traducere: Florentina Arsene


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button