familie

La sesizarea PNL și USR, CCR consideră neconstituțională modificarea adusă de PSD, cu scop de clarificare, la legea de organizare a referendumului. Ce înseamnă aceasta

38 de senatori de la Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România au depus la Curtea Constituțională a României (CCR) o obiecție de neconstituționalitate cu privire la Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, pe care PSD o modificase cu scopul de a o clarifica înainte de organizarea referendumului pentru căsătorie. CCR a admis obiecția de neconstituționalitate.

Prezentăm în continuare o analiză mai amănunțită a motivelor și implicațiilor acestui fapt.

Rezultatul este că rămâne în vigoare forma actuală a legii, care presupune, separat de legea de aprobare a revizuirii Constituției, o lege de stabilire a datei și obiectului referendumului, lege care trebuie la rândul său să treacă prin cele două camere, să fie aprobată și promulgată.

…dat fiind că eventuala adoptare a revizuirii atrage obligația desfășurării referendumului de aprobare în 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire (art. 151 alin. 3 din Constituție), legea de stabilire a datei și obiectului referendumului trebuie adoptată la rândul său în timp util pentru a se încadra în termenul constituțional.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

(…)

În momentul de față, soluția de deblocare ar fi adoptarea în procedură de urgență a legii de stabilire a datei referendumului imediat după adoptarea revizuirii.

(…)

„Mulțumim” PNL pentru obiecția de neconstituționalitate și PSD pentru că nu a dat drumul procedurii pe legea în vigoare încă de la începutul sesiunii parlamentare. (E drept, PSD a încercat să înlăture niște dispoziții care se călcau un pic pe picioare unele cu altele și să faciliteze procesul; PNL a considerat că este atacat rolul președintelui în promulgarea legii de stabilire a referendumului; eu nu am găsit vreun prejudiciu real adus președintelui în această simplificare, acesta putea oricum să exercite veto-ul pe însăși legea de adoptare a revizuirii).

(…)

PS: Evident, speranța este ca legea de revizuire să fie pusă în maxim o săptămână pe ordinea de zi a plenului Senatului și să fie adoptată, iar Parlamentul să găsească o cale de a adopta cu urgență, în interiorul celor 30 de zile – de fapt, încă din prima săptămână ulterioară revizuirii –, legea privind data desfășurării referendumului.

PPS: Un proiect de lege și o lege de stabilire a datei și obiectului referendumului anterioare aprobării revizuirii Constituției în Senat sunt lipsite de obiect (despre ce referendum poate fi vorba până e aprobată revizuirea?), iar un proiect de lege inițiat după aprobarea revizuirii de către Senat riscă să nu poată fi adoptat în timp util de către ambele camere, pentru a se încadra în cele 30 de zile în care trebuie, conform Constituției, organizat referendumul.

Sursa: Cristina Popescu

Citește și:

Comitetul de inițiativă al referendumului pentru căsătorie îi cere Președintelui Senatului să urgenteze votul pentru proiectul de lege de modificare a definiției căsătoriei din Constituție

Cel mai anti-european gest pe care l-ar putea face Senatul României ar fi să blocheze revizuirea Constituției inițiată de un număr semnificativ de români – circa 15% din populație


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button