familie

Ghidul alegătorului american pro-viață: Trump versus Clinton în chestiuni referitoare la viață și căsătorie

de Claire Chretien, LifeSiteNews.com, 8 noiembrie 2016

Hillary Clinton și Donald Trump au avut vederi diametral opuse cu privire la chestiunile de viață și familie. Deși amânoi au defecte când vine vorba de viziunea lor despre moralitate, o punere în oglindă a pozițiilor fiecăruia cu privire la anumite subiecte arată încotro se va îndrepta America după alegeri. Prezentăm mai jos câteva din luările de poziție notabile și din declarațiile lor referitoare la chestiuni de aspect moral, precum și felul în care aceste chestiuni sunt abordate de platforma partidului care îl susține pe fiecare.

Avort

HILLARY CLINTON

Crede că avorturile la cerere trebuie să fie pretutindeni permise până în luna a noua de sarcină și finanțate din bani publici

A promis să respingă Amendamentul Hyde, care interzice folosirea de bani din impozitele americanilor pentru a finanța avorturile făcute pe baza polițelor de asigurare (n.trad. – oferite celor lipsiți de posibilități de către sistemul public de sănătate Medicaid).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

A spus că susține în continuare organizația Planned Parenthood, cel mai mare furnizor de servicii de avort din SUA (n.trad. – și din lume, organizație care promovează inclusiv educația sexuală explicită la vârste fragede și care este finanțată masiv de bugetul federal – adică public – american)

La dezbaterea finală, l-a contrazis pe Trump, declarându-se de acord cu avortul prin naștere parțială și cu avortul în ultimul trimestru de sarcină

Citește și VIDEO: Câțiva clujeni își schimbă părerea despre avort după ce vizionează o animație video cu această procedură

Iată câteva citate faimoase ale lui Hillary Clinton:

„Persoana nenăscută nu are drepturi constituționale.”

„Drepturile trebuie să existe și în practică, nu doar pe hârtie. Legile mai trebuie să beneficieze și de resurse și voință politică. Codurile culturale profund împământenite, credințele religioase și părtinirile structurale trebuie schimbate.”

„Cred că a obliga o femeie să nască un copil despre care știe că va muri ulterior reprezintă o agresiune.”

„Planificarea (familială – n.trad.: contracepția) este importantă pentru sănătatea femeilor, iar sănătatea reproductivă cuprinde și accesul la avort.”

”Trebuie să continuăm să susținem dreptul femeii de lua aceste decizii și să apărăm Planned Parenthood.”

„Eu sprijin decizia (Curții Supreme SUA din cazul) Roe vs. Wade.”

„Roe vs. Wade spune clar că avortul nu poate fi reglementat atâta timp cât viața și sănătatea mamei sunt luate în considerare, iar când am votat ca senator (împotriva interzicerii avortului prin naștere parțială), nu mi s-a părut că acesta era cazul.”

„Cazurile de avort care au loc la final de sarcină sunt adesea cele mai dureroase decizii pe care le poate lua o familie. Am întâlnit femei care, spre finalul sarcinii, au primit vestea pe care nimeni nu și-o dorește: că sănătatea le este periclitată dacă duc sarcina la termen, sau că s-a descoperit ceva teribil în legătură cu sarcina în sine. Nu cred că guvernul Statelor Unite ar trebui să intervină și să ia aceste decizii extrem de personale în locul mamelor. Așadar, poți reglementa, dar luând în considerare viața și sănătate mamei… este una din cele mai rele decizii posibile pe care orice femeie și familia ei trebuie să le facă.”

Citește și Dr. Anthony Levantino: În ultimul trimestru de sarcină trebuie 36-72 de ore pentru avort. Nașterea prin cezariană rezolvă cel mai rapid problema

Am fost în țări unde guvernul fie forța femeile să facă avort, cum se întâmpla pe vremuri în China, fie în țări care forțau femeile să nască copii, cum se făcea în România. Și nu pot să vă spun decât că nu e treaba guvernului să intervină în deciziile pe care femeile le fac împreună cu familia lor în funcție de credința lor religioasă și de sfatul medicului, iar eu mă voi lupta pentru acest drept.

Citește și Incredibilă ipocrizie: Hillary Clinton dă exemplu România pentru „forțarea femeilor să nască”, deși suntem a doua țară în lume ca procent al avorturilor

„Ne așteptăm la asemenea vederi extreme despre femei de la grupurile teroriste, de la oamenii care nu vor să trăiască în lumea modernă, dar e cam greu să le vedem la republicanii care vor Președinția SUA.”

„Sunt mândră să ofer de mult timp sprijinul meu organizației Planned Parenthood și, ca președinte, vă voi sprijini mereu.”

Citește și Scandalul Planned Parenthood

„Sunt recunoscătoare întregii familii Planned Parenthood. Ați făcut din această campanie propria voastră campanie… E meritul personalului, donatorilor și furnizorilor (de avort)… Merită să mai spun o dată: apărarea sănătății femeilor înseamnă apărarea accesului la avort – nu doar în teorie, ci în realitate… Trebuie să ne luptăm pentru accesul la contracepție la prețuri modice fără ingerința politicienilor sau angajatorilor (n.trad. – aceasta înseamnă, în practică, decontarea serviciilor de contracepție și avort pentru angajați inclusiv de către angajatorii care aparțin de Biserica Catolică și vor să urmeze învățătura acesteia că utilizarea contracepției este împotriva sanctității vieții; acești angajatori sunt adesea fundații caritabile care țin de biserică și se găsesc în situația bizară de a fi obligați prin lege să deconteze servicii de avort pentru angajați, conform noii legi a sistemului de asigurări de sănătate din SUA). Și să investim în contraceptive cu efect pe termen lung, astfel încât orice femeie să poată alege metoda cea mai bună pentru ea.

DONALD TRUMP

A promis că semnează Legea pentru copiii nenăscuți capabili să simtă durere, care va pune capăt barbarelor metode de avort în ultimul trimestru de sarcină

Și-a luat angajamentul de a nu mai aproba finanțarea publică a organizației Planned Parenthood

A spus că va numi judecători pro-viață la Curtea Supremă de Justiție a SUA

Câteva citate ale lui Trump despre avort:

„Dacă mergeți pe mâna lui Hillary, în a noua lună puteți smulge copilul din pântecele mamei chiar și imediat înainte să-i vină sorocul. Acum puteți spune că e în regulă, și Hillary poate spune că e în regulă, dar eu nu sunt în regulă cu asta, deoarece, după cum spune ea și după cum e clar că va face și din ce a făcut până acum, se înțelege că se va putea smulge copilul și da afară chiar și cu câteva clipe înainte de a se naște, ceea ce e inacceptabil… Sincer, nu e treaba nimănui să facă asta cu două, trei sau patru zile înainte de nașterea copilului, nimeni nu vrea asta…”

„Sunt și voi rămâne proviață”

„Dați-mi voie să fiu clar: sunt pro-viață, sprijin această poziție cu excepția violului, incestului sau riscului pentru viața mamei. Nu am avut dintotdeauna aceasta poziție, dar am avut o experiență personală semnificativă, care mi-a deschis ochii cu privire la darul vieții… De-a lungul timpului, cultura vieții din țara noastră a început să se transforme într-una a morții. Poate că cea mai importantă dovadă în acest sens este faptul că, de când Curtea Supremă a dat sentința în cazul Roe vs. Wade (n.trad. – liberalizând avortul la cerere în SUA), cu 43 de ani în urmă, peste 50 de milioane de americani și-au pierdut șansa de a se mai bucura de oportunitățile oferite de țara noastră. Nu au mai avut niciodată șansa de a deveni medici, muzicieni, fermieri, profesori, soți, tați, fii și fiice. Nu au mai avut niciodată șansa de a-și aduce la contribuția la cultura acestei națiuni sau să adauge priceperea, viața, iubirea și pasiunea lor la fibrele din care se țese națiunea noastră. Ne lipsesc și le ducem lipsa (dorul – n.trad.). În 1973, Curtea Supremă și-a bazat decizia pe niște drepturi și libertăți imaginate, care nu se regăsesc nicăieri în Constituție… Finanțarea publică a avorturilor este cel puțin o insultă la adresa oamenilor cu conștiință și un afront la adresa bunei guvernări… Cultura vieții este mult prea importantă pentru a fi neglijată de dragul conveniențelor și al corectitudinii politice. Numai păstrându-ne cultura vieții putem face din nou America măreață.”

Libertatea religioasă

 HILLARY CLINTON

 „Credințele religioase trebuie să fie schimbate” de dragul acceptării avortului în societate

Sprijină politica introdusă de Administrația Obama de a obliga instituțiile religioase să finanțeze avortul la cerere (n.trad. – pentru angajații lor, prin polițele de asigurare de sănătate pe care angajatorii le cofinanțează pentru aceștia).

Câteva citate notabile ale lui Hillary despre libertatea religioasă:

„Drepturile trebuie să existe și în practică, nu doar pe hârtie. Legile mai trebuie să beneficieze și de resurse și voință politică. Codurile culturale profund împământenite, credințele religioase și părtinirile structurale trebuie schimbate.”

“[Cazul Hobby Lobby este] pentru prima dată când un tribunal de la noi spune că, în termeni de libertate religioasă – în cazul unei firme cu număr mic de acționari (de tip SRL – n.trad.) –, angajatorul  nu are mai mult decât orice persoană fizică dreptul să le impună propria credință religioasă angajaților săi, deci nici nu poate să le impună femeilor (angajate – n.trad.) să nu utilizeze contraceptive (pe care să le deconteze de pe asigurarea de sănătate oferită de angajator – n.trad.) ca parte din planul lor de sănătate. Mi se pare profund tulburător că ne îndreptăm într-o astfel de direcție. Mi se pare tulburător că o vânzătoare de la Hobby Lobby care are nevoie de contracepție, care este destul de scumpă, nu poate obține acest serviciu prin asigurarea de sănătate oferită de angajator dacă acest angajator este împotriva utilizării contraceptivelor.”

„Orice femeie, indiferent unde lucrează, ar dreptul să deconteze contraceptivele. Nu ar trebui să se pună problema.”

 

DONALD TRUMP

A promis respingerea Amendamentului Johnson, care amenință bisericile cu pierderea facilităților fiscale dacă susțin anumiți candidați politici.

Spune că va lupta în apărarea creștinilor supuși genocidului în Orientul Mijlociu.

Câteva citate notabile al lui Trump despre libertatea religioasă:

„Am un mesaj pentru catolici: Voi fi alături de voi. Vă voi apăra. Voi lupta pentru voi.”

„Ca Primă Doamnă a Americii, dar și ca Secretar de Stat și candidat prezidențial, Hillary Clinton a fost ostilă celor mai importante chestiuni care îi îngrijorau pe catolici: viața, libertatea religioasă, nominalizările de la Curtea Supremă, serviciile de sănătate deopotrivă accesibile și de calitate, opțiunile în ceea ce privește educația și școlarizarea la domiciliu (homeschooling).”

„De exemplu, Hillary Cliton a fost de acord cu ideea ca ordinul religios al călugărițelor The Little Sisters of the Poor, care îngrijesc vârstnicii din 1839, trebuie să plătească și serviciile de contracepție în cadrul asigurărilor medicale oferite lucrătoarelor (chiar dacă niciuna din ele nu avea nevoie și nici nu voia să folosească astfel de servicii vreodată); ea a fost de acord cu ideea că guvernul trebuie să aplice amenzi mari acestui ordin religios dacă va continua să refuze aplicarea respectivului mandat guvernamental oneros.”

O astfel de ostilitate la adresa libertății religioase nu va exista într-o administrație Trump.

Voi apăra libertățile voastre religioase și dreptul de a vă practica pe deplin liber religia, atât ca persoane fizice, cât și ca firme și instituții academice. Voi face totul pentru a mă asigura că ordinele religioase precum The Little Sisters of Poor nu sunt intimidate de guvernul federal pentru credința lor religioasă. Voi proteja extinderea opțiunilor educaționale și voi pune capăt Corpului Comun de Materii. Voi respinge Obamacare (reforma în sănătate a Administrației Obama, care a promis servicii medicale universale și ieftine, dar a reușit exact contrariul – n.trad.), pentru ca să aveți servicii de sănătate mai bune și mai accesibile. Voi păstra țara și comunitățile noastre în siguranță, respectând totdată demnitatea fiecărei ființe umane. Voi ajuta familiile și lucrătorii catolici și toate familiile și toți lucrătorii, aducând locurile de muncă înapoi în țară, acolo unde le e locul. Și voi numi la Curtea Supremă judecători care vor interpreta Constituția în mod strict, nu vor da legi noi din scaunul judecătoresc (în locul Senatului și Congresului – n.trad.), [voi numi] judecători precum Clarence Thomas și marele și îndrăgitul gânditor și jurist catolic, judecătorul Antonin Scalia.”

„Căsătoria” între persoane de același sex și mișcarea LGBT

HILLARY CLINTON

Se prezintă ca o apărătoare înfocată a „comunității LGBT”.

Vrea să scoată în afara legii psihoterapia reparativă pentru minorii care vor să-și rezolve atracția nedorită față de persoane de același sex.

Va „proteja drepturile persoanelor transgender”.

Se va „lupta pentru deplina egalitate la nivel federal a americanilor LGBT” prin transformarea identității de gen și a orientării sexuale în clase protejate la nivel federal.

Câteva declarații ale lui Clinton în legătură cu aceasta:

„Drepturile gay-ilor sunt drepturile omului, iar drepturile omului sunt drepturile gay-ilor.”

„Mulțumită vitejiei americanilor LGBT precum Jim Obergefel și Edie Windsor (n.trad. – ale căror plângeri la Curtea Supremă SUA s-au concretizat în abolirea legislației statelor americane care încă defineau căsătorie ca uniune bărbat-femeie), egalitatea căsătoriei a devenit lege în toate cele 50 de state SUA… legile discriminatorii din North Carolina subliniază încă nevoia de egalitate deplină în fața legii pentru americanii LGBT” (n.trad. – în acest stat unele instituții, precum cele religioase, pot refuza angajarea cuiva pe criterii de orientare sexuală – de exemplu, grădinițele creștine; de asemenea, statul acesta a refuzat să adopte așa-zisa politică de nediscriminare față de persoane LGBT în locurile publice, care în practică înseamnă cu un transgender care nu are încă operație de schimbare de sex sau travestit pot folosi toatele în funcție de genul cu care se identifică, nu de sexu lor biologic).

I want a Supreme Court that will stick with marriage equality.”

DONALD TRUMP

Căsătoria este o chestiune care trebuie decisă la nivel statal, nu federal (n.trad. – înainte de deciziile din 2015 Curții Supreme SUA, zeci de state americane deciseseră – unele  chiar prin referendum – să protejeze noțiunea de căsătorie ca uniune bărbat-femeie)

Este un susținător al căsătoriei și familiei naturale

Câteva declarații ale lui Trump despre căsătoria între persoane de același sex:

„Mulțumesc comunității LGBT! Mă voi lupta pentru voi, în timp ce Hillary aduce în țară tot mai mulți oameni care vă amenință stilul de viață și credințele (n.trad. – face referire la știrea recentă că autoritățile au admis în SUA, fără să facă public aceasta și fără nicio consultare, circa 10.000 de imigranți din Orientul Mijlociu care nu sunt creștini, ci musulmani, ceea ce a stârnit temeri cu privire la posibile amenințări de securitate).

Ca și președintele vostru, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a proteja cetățenii LGBTQ de violența și opresiunea unei ideologii străine și pline de ură (n.trad. – din nou, referire la pericolul islamismului)

„Ne vom apleca cu atenție asupra judecătorilor. Trebuie să fie niște judecători foarte buni. Judecători conservatori. Vom vedea unde se plasează, ce vederi au. Dar asta aș prefera (să se opună „căsătoriei” pentru homosexuali). Aș prefera să fie împotrivă, dar vom vedea. Depinde de judecător.”

„Aș considera cu tărie că da”, a răspuns el la o întrebare dacă ar numi judecători care ar răsturna decizia de legalizare a „căsătoriei” pentru homosexuali pe întreg teritoriul federal al SUA.

„(Căsătoria) ar trebui să fie o chestiune care se decide la nivel statal (n.rad. – nu federal). Văd niște schimbări în viitor, ca să vă spun drept.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button