Marşul pentru Viaţă

FOTO, VIDEO: Marșul Național pentru Viață Canada 2024 pe Colina Parlamentului Federal din Ottawa

Mii de canadieni pro-viață au participat joi, 9 mai 2024, la Marșul Național pentru Viață Canada.

VIDEO: Marșul pentru viață 2024 de la Ottawa, Canada

Discursurile din fața Legislativului canadian au fost precedate de rugăciunea unui preot catolic misionar la Cercul Arctic, în provincia canadiană Nunavut.

LIVE VIDEO: Discursurile de la Marșul pentru viață Ottawa 2024

Rugăciune și mesaj de la Cercul Arctic

„Doamne, Tatăl nostru, astăzi Îți mulțumim pentru darul vieții noastre și pentru viețile tuturor fraților și surorilor noastre. Știm că nu există nimic care să distrugă mai multe vieți decât avortul”, a spus Preotul Daniel Szwarc, misionar la inuiții de la Cercul Arctic.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Cu toate acestea, ne bucurăm că ai învins moartea prin Învierea Fiului tău, Iisus Hristos. Ajută-ne să nu rămânem tăcuți, să nu fim pasivi și să nu uităm de copiii nenăscuți.”

„Ajută-ne să apărăm fiecare viață în parte și ajută-ne să facem din nou din Canada o țară care respectă viața de la concepție până la moartea naturală. Nu doar pentru unii, ci pentru toți. Te  rugăm, Tată, prin Iisus Hristos, Domnul nostru, Amin”, a încheiat clericul.

Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: Patrick Doyle

În continuare, Diana, o mamă din regiunea Nunavut, a oferit o mărturie despre cum mamele inuite sunt ajutate prin implicarea comunității și finanțarea organizațiilor pro-viață.

„Noi venim din Naujaat, în Nunavut. Este o comunitate mică de inuiți, situată exact pe Cercul Arctic. În fiecare lună, cu ajutorul donatorilor care susțin Campaign Life Coalition, cumpărăm produse pentru bebeluși din magazinele locale, pentru a ajuta mamele care au nevoie de sprijin suplimentar cu micuții lor”, a spus ea.

„În fiecare lună, ajutăm aproximativ 40 de familii din comunitatea noastră. În acest fel, arătăm că fiecare copil este important. Mă bucur că, în calitate de tineri, putem să ne ajutăm comunitatea. Și, dacă noi putem ajuta mamele din Naujaat, puteți ajuta și voi mamele de aici.”

Mesajul Bisericii Romano-Catolice

Arhiepiscopul Catolic de Ottawa-Cornwall, Marcel Danmphousse, a urcat pe scenă împreună cu Episcopul Brian Beda al Arhiepiscopiei Ucrainene de Toronto și rostit un scurt cuvânt de binecuvântare, în care s-a referit la tema marșului de la Ottawa din acest an: „Eu nu te voi uita pe tine”, afirmație făcută de Dumnezeu conform cărții Profetului Isaia (49, 15-16).

Arhiepiscopul Catolic de Ottawa-Cornwall, Marcel Danmphousse (dreapta) și Episcopul Brian Beda al Arhiepiscopiei Ucrainene de Toronto la Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: ETWN (captură de ecran)

„Oare femeia uită pe pruncul ei și de rodul pântecelui ei n-are ea milă? Chiar când ea îl va uita, Eu nu te voi uita pe tine. Iată, te-am însemnat în palmele Mele; zidurile tale sunt totdeauna înaintea ochilor Mei!”

„Să ne amintim de cei nenăscuți, de cei vulnerabili, de cei marginalizați, ale căror voci rămân prea des neauzite. Să fim solidari cu mamele care se confruntă cu decizii dificile, oferindu-le compasiune și sprijin”, a spus Arhiepiscopul Catolic de Ottawa-Cornwall.

„În timp ce ne ridicăm vocile în semn de solidaritate, haideți să ne implicăm în lucrarea care ne așteaptă. Să cerem politici care susțin sanctitatea vieții, de la concepție până la moartea naturală, și să sprijinim organizațiile care oferă alternative la avort și îngrijire pentru femeile însărcinate și copiii lor.”

Reprezentanții Knights of Columbus la Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: Patrick Doyle

„Să încurajăm o cultură în care fiecare viață este apreciată și protejată. Așadar, în spiritul profeției profetului Isaia, să mărșăluim împreună înainte cu curaj, compasiune și convingere. Împreună putem construi o lume în care demnitatea fiecărei persoane umane este susținută și celebrată. Vă mulțumim că vă alăturați nouă în această cauză nobilă. Împreună nu vom uita niciodată darul prețios al vieții”, a încheiat prelatul.

Abby Johnson: Stați de pază pentru copiii nenăscuți

Abby Johnson la Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: ETWN (captură de ecran)

Fosta lucrătoare în industria avorturilor devenită activistă pro-viață, Abby Johnson, a amintit audienței finalul Imnului Național al Canadei, cântat în deschiderea evenimentului: „Așa se termină: Să stăm de pază pentru Canada. Ei bine, sunteți cu adevărat dispuși să stați de pază pentru țara voastră?” a întrebat Abby Johnson.

„Dacă guvernul vă va spune vreodată că nu vă puteți aduna pentru a susține viața, ar fi bine să reacționați, ar fi bine să stați de pază pentru Canada, ar fi bine să stați de pază pentru acești copii nenăscuți, care merită dreptul de a trăi”, a continuat ea.

„Canadieni, este timpul să vă ridicați și să vă opuneți acestui regim opresiv care vă acaparează țara, care nu doar ucide copiii nenăscuți în pântece, pe cei mai vulnerabili, dar care se extinde în toată țara voastră și vă ucide bătrânii și pe toți cei vulnerabili ai voștri prin sinucidere asistată, eutanasie și avort, care ajunge la toți, la toți cei vulnerabili ai voștri.”

Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: Patrick Doyle

„Trebuie să vă opuneți, indiferent de costuri. Prieteni, nu suntem aici pentru a face compromisuri în legătură cu aceste chestiuni. Fără compromisuri, fără scuze. Nu suntem aici pentru a face compromisuri cu guvernul. Suntem aici pentru a apăra cu fermitate promisiunea lui Hristos!” a încheiat Abby Johnson.


Pe scenă au mai vorbit Shawn Carney, co-fondator și CEO al organizației 40 Days for Life, politicieni, dr. Dermot Kearney – un medic care a explicat eficacitatea procedurii de inversare a efectului primei pastile de avort medicamentos, Nathalia Comrie – o tânără post-abortivă care a relatat mărturia despre criza ei de sarcină și avortul pe care îl regretă, și Lia Milousis – avocat pentru drepturile omului care face parte din comunitatea pro-viață de când avea 12 ani și a realizat un discurs pro-viață în cadrul unui proiect școlar.

Tineri participanți la Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: Life Site News

„Mesajul pe care vreau să vi-l transmit astăzi este că această procedură de inversare a avortului medicamentos este sigură, este adesea – chiar dacă nu întotdeauna – eficientă și foarte necesară”, a spus dr. Dermot Kearney. Procedura este simplă, sigură, și a salvat deja mii de copii nenăscuți.

„Motivul pentru care m-am implicat în această problemă a fost că am primit un strigăt de ajutor în mai multe rânduri din partea organizațiilor pro-viață, care ne-au spus că primeau tot mai des apeluri de la femei care regretau că luaseră prima pastilă de avort și ar fi vrut să încerce să își salveze copiii nenăscuți”, a explicat medicul.

Nathalia Comrie: Vreau ca povestea mea să ajute

„Vreau să-mi împărtășesc povestea cu speranța că va ajunge la o femeie aflată în același loc al fricii și singurătății în care m-am aflat eu la 17 ani”, a spus Nathalia Comrie.

„Vreau ca povestea mea să ajute la schimbarea minții mamelor presate să facă avort. Și vreau să ajung la bărbații și femeile care încă suferă în rușine și tăcere și să-i invit într-o călătorie de vindecare alături de Dumnezeu. Dar motivul pentru care mi-am dorit cel mai mult să fiu aici astăzi, motivul pentru care vorbesc despre avortul meu ori de câte ori pot, este că nu-l voi uita niciodată pe fiul meu, Caden. El este motivul pentru am renunțat la tăcere.”

Lia Milousus: Dedicați-vă nu doar pentru a vă opune avortului, ci și pentru a susține caracterul sacru al vieții umane

„Drepturile femeilor nu pot avea ca premisă distrugerea și dezumanizarea propriilor copii. Trebuie să luptăm pentru o societate care să înțeleagă că femeile și copiii lor trebuie primiți cu brațele deschise”, a spus Lia Milousis.

„Așa cum eu mi-am dedicat viața acestei probleme, v-aș încuraja și pe dumneavoastră să vă dedicați viața nu doar pentru a vă opune avortului, ci și pentru a susține în mod fundamental caracterul sacru al vieții umane.”

„Vreau să vă spun că a fi pro-viață nu înseamnă doar a te opune la ceva, ci înseamnă a lupta pentru valoarea inerentă, demnitatea și egalitatea fiecărei vieți umane, indiferent de vârstă, de abilități, de independență sau dependența sa de altcineva, indiferent de oricare dintre acești factori despre care societatea spune că schimbă valoarea cuiva”, a mai spus ea.


Moderatorii evenimentului au fost Maeve Roche, coordonatoarea Departamentului de Tineret al organizației Campaign Life Coallition, și Arpad Nagy, de la Campagne Québec Vie.

Comunitatea catolică siro-malabareză din Toronto la la Marșul Național pentru Viață Canada de la Ottawa joi, 9 mai 2024. Foto: Fcebook / St. Thomas Syro Malabar Catholic Forane Church

Evenimentul a fost precedat de mai multe manifestări culturale și liturgice, printre care proiecția, în avanpremieră, a documentarului intitulat Unthinkable și realizat de Abby Johnson, autoarea cărții autobigrafice Unplanned, după care a fost realizat filmul cu același nume.


FOTO: Pancarte la Marșul pentru viață de la Ottawa 2024

Sursa foto: Facebook / March for Life Canada
Foto: Patrick Doyle

În paralel cu marșul pentru viață de la Ottawa, au avut loc marșuri similare și în provinciile canadiene Victoria, British Columbia; Edmonton, Alberta și Regina, Saskatchewan, informează Knights of Columbus, organizație care a sprijinit centrele pro-viață din Canada cu aparatură medicală de aproape 300.000 de dolari.

În 11 mai 2024 a avut loc și Marșul pentru viață de la Toronto, iar în 17 mai 2024 a avut loc un marș pentru viață și la Halifax, capitala altei provincii canadiene: Nova Scotia.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button