Marxism cultural

Expulzări reciproce de diplomați între Norvegia și Polonia generate de Barnevernet, controversatul serviciu de protecţie a copilului din Norvegia

Ministerul de Externe de la Oslo a anunţat luni, 11 februarie, expulzarea consulului polonez Slawomir Kowalski. Diplomatul a intrat în conflict cu oficialii norvegieni pe tema unor cazuri în care cetăţeni polonezi contestau decizii ale Barnevernet, controversatul serviciu de protecție a copilului din Norvegia, informează Polish Press Agency (PAP)Potrivit presei poloneze, diplomatul a ajutat 150 de familii poloneze care s-au confruntat cu pierderea custodiei copiilor lor în Norvegia, în baza deciziilor emise de Barnevernet.

În 2016, Slawomir Kowalski fusese numit „Consulul Anului” de către ministerul de externe de la Varșovia pentru „o acțiune adecvată și o colaborare utilă” cu autoritățile norvegiene „în cazurile unor cetățeni polonezi minori aflați în  custodia serviciilor de asistență norvegiene”.

Serviciile sociale norvegiene Barnevernet sunt în mod regulat criticate în țară și în străinătate pentru abuzurile făcute în numele interesului superior al copilului și în urma cărora deseori au avut de suferit familii străine.

Varşovia a refuzat să-l recheme pe diplomat şi în replică a anunţat că va expulza un consul norvegian.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Aceasta este o decizie extrem de nejustificată”, a afirmat Szymon Szynkowski vel Sek, adjunctul ministrului poloneze de Externe, într-un mesaj pe Twitter.

Neînțelegerile dintre Polonia și Norvegia pe tema acțiunilor Barnevernet au început la sfârșitul anului 2018, când Polonia a acordat azil politic norvegiencei Silje Garmo, după ce aceasta a reclamat faptul că autoritățile norvegiene i-ar putea lua copilul.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button