sfaturi pentru părinţi

Educația adolescenților: problema autorității părintești

de Pr. Petru Kolomeițev

Din păcate părinții sunt convinși că în educarea copiiilor principalul este să-și apere ei autoritatea. După părerea lor, subminarea acestora reprezintă sfârșitul oricărei educații, și de aceea se străduiesc din răsputeri să-și mențină „fațada”, așa încât copilul să se simtă mereu ca o muscă într-un spațiu steril. Și copilul, în mod corespunzător, trebuie să fie la fel de „pur”. Iar dacă face o greșeală, gata, s-a terminat.

Ce îl învață pe adolescent o astfel de „strategie”? Doar că el este o persoană oribilă. În consecință se formează un tablou ciudat: părinții sunt un exemplu pentru copil, dar să-l învețe să iasă dintr-o situație grea nu sunt în stare. […]

Un oarecare băiat s-a purtat urât aproape patruzeci de ani, iar mama lui s-a tot rugat pentru el – și a izbândit, el a devenit sfânt. E vorba despre Fericitul Augustin. Și mama lui a fost numărată în ceata sfinților – pentru credința și rugăciunile ei neîncetate. Un alt exemplu binecunoscut e cel al Sfintei Maria Egipteanca. Situația acesteia părea la început cumplit de tristă, dar iată că acum ea are în Biserică o colosală autoritate duhovnicească!

Adevărata autoritate părintească nu trebuie creată, iar apoi susținută. Ea se naște singură, fără eforturi speciale, atunci când copilul vede că în relația dintre părinții lui există respect, că ei își asumă responsabilitatea pentru faptele lor și nu se tem să își recunoască greșelile.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Recunoașterea propriei greșeli, propriei nedreptăți, nu e din partea părinților o slăbiciune, ci o manifestare de forță. Forța inspiră întotdeauna respect, dar ea nu constă în a te îndărătnici. Ea constă în recunoașterea greșelii și dorința de a o îndrepta. Acest curaj al adultului este un sprijin enorm pentru adolescent. […] El își dă seama că nu e o grozăvie să-ți recunoști greșelile, că acestea pot fi îndreptate, că sunt iertate și – principalul – că nu provoacă pierderea respectului față de persoana lui.

Pr. Petru Kolomeițev, Sufletul adolescentului. Ghid antistres pentru părinți, Editura Sophia, p. 22, 24, 25


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button