sfaturi pentru tineri

Darul cărților: Cum a ajutat cântăreața Dolly Parton milioane de copii să-și termine studiile

de Erik Moore / Facebook
Traducerea LifeLearning.ro

În 1990, în Sevierville, orașul natal al cântăreței Dolly Parton, din statul american Tennessee, rata de abandon școlar la liceu era uriașă: mai mult de o treime din liceeni renunțau la școală.

Majoritatea cercetărilor arată că în general copiii iau decizia de a abandona școala prin clasa a cincea sau a șasea. De aceea, în anul respectiv, Dolly Parton i-a invitat pe toți copiii de clasa a cincea și a șasea din Sevierville să vină în vizită la Dollywood, un parc de distracții înființat de cântăreață.

Acolo au fost invitați să-și aleagă un tovarăș și, dacă amândoi terminau liceul, Dolly Parton urma să le înmâneze personal câte un cec de 500 de dolari în ziua absolvirii. În consecință, rata de abandon a scăzut la numai 6% și așa a rămas până în prezent.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La scurt timp după succesul acestui program, Dolly Parton a aflat de la profesori că adesea problemele la învățătură încep în clasa întâi, copiii începând școala cu grade diferite de dezvoltare. În acel an, Fundația Dollywood a plătit salariile pentru profesori suplimentari care să asiste copiii din fiecare clasă începătoare timp de doi ani.

Înțelegerea a fost ca, dacă programul funcționa, sistemul de educație din statul ei natal să finanțeze în continuare acești profesori pentru toate clasele întâi și a doua.

În 1955, Dolly Parton a înființat și Biblioteca Imaginației. Ideea din spatele proiectului era că în orașul ei natal unii copii începeau școala cu un dezavantaj, iar aceasta îi împiedica să urmeze educație superioară.

Obiectivul Bibliotecii Imaginației a fost ca fiecare copil din Comitatul Sevier să primească lunar câte o carte gratuită trimisă prin poștă de când se naște și până când începe să meargă la grădiniță. Acastă inițiativă s-a extins în prezent în toate cele 50 de state americane, în Australia, Canada, și Marea Britanie, cu mii de cărți gratuite trimise lunar copiilor din întreaga lume.

La 1 martie 2018, Dolly Parton a donat Bibliotecii Congresului SUA cartea care împlinea numărul de 100 de milioane de cărți trimise copiilor: un exemplar din povestea scrisă de cântăreață și intitulată „Paltonul de mai multe culori”. În carte ea relatează o amintire din copilărie, când mama ei i-a făcut un palton din materiale luate de la mai multe haine vechi, deoarece nu aveau bani pentru o haină nouă. Cartea este dedicată tatălui cântăreței, care nu a învățat niciodată să citească și să scrie.

Citește și CAMPANIE. Ioana Revnic și Veronica Iani vor dona 3000 de cărți copiilor care nu și le permit


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button