Marxism cultural

Deși Germania nazistă s-a luptat cu URSS, nazismul a fost tot o ideologie socialistă

Jurnalistul Paul Bașotă semnalează și traduce pe profilul său Facebook o colecție interesantă de surse pe tema nazismului ca ideologie de stânga, foarte apropiată de comunism. Iată-le:

Cei mai mulți întreprinzători s-au temut de național-socialism la fel cum s-au temut de comunism. Prietenii mei erau siguri că după evrei, și ‘evreii albi’ (adică oamenii de afaceri ‘arieni’) vor fi desproprietăriți. Naziștii nu se gîndesc la nimic altceva decît la ‘împărțirea bunăstării’. Unii oameni de afaceri au început chiar să citească cărți de marxism, pentru a putea înțelege mai bine sistemul economic actual.

Om de afaceri, 1939

În Germania hitleristă, firmele nu puteau produce liber, cumpăra resurse, angaja oameni, stabili salariile etc. Guvernul ordona ce trebuie produs, cum, la ce preț, ce salarii trebuie plătite, câți angajați trebuie folosiți și la cine pot fi vândute produsele finale. Noțiunea de întreprindere liberă fusese complet abolită. Un șef de firmă în al Treilea Reich era comparabil cu un birocrat care așteaptă indicații de la stat și acționează în consecință. Era de facto un birocrat, pentru că totul fusese de facto naționalizat și controlat de stat. Sigur, pe hârtie, un șef de firmă încă era singurul proprietar ar firmei sale independente, însă în realitate nu mai era decât o formă goală pe dinăuntru, care trebuia să facă ce i se ordona. Nu e nevoie să naționalizezi proprietățile oamenilor, când poți să preiei controlul complet asupra lor.

Al treilea Reich a abolit era liberalismului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Joseph Goebbels

Ca și muncitorii, firmele nu mai erau libere, ci sub comanda statului. Nu puteau produce liber, căci toate resursele importante (petrol, fier, oțel, cărbune, alimente etc.) fuseseră raționalizate de stat, pentru a servi mașinăriei de război. S-a ajuns la un ocean de limitări de prețuri, sisteme de rate, limitări de import-export, și multe alte reguli și birocratizare. Nu mai exista negociere liberă. Nu mai exista piață.

La urma urmei, exact acesta este motivul pentru care ne numim național-socialiști! Vrem să începem să implementăm socialismul în națiunea și poporul nostru. Socialismul internațional nu poate fi introdus înainte ca națiunile individuale să devină socialiste.

Adolf Hitler

M-am străduit, de două decenii, să ajungem în Germania la o orânduire nouă, socialistă, cu un minim de ingerințe și fără a distruge nimic.

Adolf Hitler

Suntem socialiști, cei mai mari dușmani ai sistemului capitalist actual, și avem ca țel să desființăm cu orice preț acest sistem.

Gregor Strasser, înalt funcționar nazist, apropiat al lui Hitler

Ca socialiști, ne vedem ca oponenții evreilor, pentru că vedem în evrei întruchiparea capitalismului.

Joseph Goebbels

„Goebbels scria în anii 1920 în jurnalul său, că dacă ar trebui să aleagă între capitalism și bolșevism, ar alege bolșevismul, în loc să trăiască sclavia eternă a capitalismului.”

Din cartea Anthony, The Devil’s Disciples: Hitler’s Inner Circle, 1st American ed. New York, New York: WW Norton & Company, 2004. p. 142

„De fapt, Germania nazistă a fost locul unde s-a perfecționat bolșevismul: puterea politică sugruma toate sferele existenței, de la economie la religie, de la tehnologie la suflet. Ironia și tragedia poveștii este că ambele regimuri totalitare, identice în ambiția lor de putere absolută asupra unor ființe dezumanizate, se prezentau pe sine ca pavăză față de celălalt.”

Din cartea The Passing of an Illusion, The Idea of ​​Communism in the Twentyth Century, University of Chicago Press (1999) pp. 205-06

Național-socialismul este decizia de a crea un om nou. Nu va mai exista deloc voință individuală la întâmplare, așa cum nici individul nu-și aparține sieși. Timpurile în care fericirea era un lucru privat s-au dus.

Adolf Hitler

Principiile socialismului german sunt limpezi, drumul nostru e clar. Suntem împotriva burgheziei politice și pentru un naționalism autentic. Suntem împotriva marxismului, dar pentru un socialism autentic. Sîntem pentru un stat german național de esență socialistă. Suntem Partidul Muncitoresc Național-Socialist German.

Joseph Goebbels

Lenin a fost cel mai mare om, imediat după Hitler, iar diferența între comunism și credința lui Hitler este foarte mică.

Joseph Goebbels

Sunt socialist, pentru că mi se pare de neînțeles să mă îngrijesc și să tratez cu grijă o mașină, dar să neglijez cel mai nobil agent al muncii, omul.

Adolf Hitler
Sursa: Charleskrueger.de


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Propaganda mișcărilor conservatoare și fasciste a atins cote de nesuportat în ultimii ani, iar în statele din estul Europei este cu atât mai periculoasă cu cât putem observa cu ochiul liber că toată lumea de bine, mainstream, a manipulat populația obscen, inducându-i acesteia sentimente de ură nejustificate față de socialism și opera unor intelectuali de marcă cu orientări de stânga. Evident, această propagandă este bazată pe chestiuni factuale minime și de cele mai multe ori exagerate, fiind opera sistemului capitalist global și al corporațiilor americane și occidentale.
    Este cunoscut faptul că nazismul a fost o mișcare de extremă dreaptă, instituită cu ajutorul marelui capital american, francez, britanic și german, care dorea anihilarea mișcărilor democratice muncitorești. Nazismul este o creație a capitalismului sangvinar care vroia nimicirea mișcărilor socialiste, în numele profitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button