Legea parteneriatului civil la comisiile Parlamentului: nu permite obiecția de conștiință, deschide calea homosexualilor spre adopția de copii și discriminează împotriva formelor de coabitare nebazate pe relații sexuale
ERATĂ:
Proiectul legislativ al Parteneriatului civil a fost avizat pozitiv la Cameră doar de Comisia pentru drepturile omului și de Comisia pentru egalitate de șanse. AVIZELE COMISIILOR AU DOAR TITLU CONSULTATIV. Celelalte comisii prin care proeictul de lege a trecut până acum au dat AVIZ NEGATIV, respectiv Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru sănătate.
Pentru a afla condițiile în care Comisia pentru egalitate de șanse a dat aviz pozitiv,
…citește și Parteneriatul civil, avizat favorabil de Comisia pentru egalitatea de șanse prin execuția publică a unui deputat USR și împuternicirea unui PSD-ist favorabil proiectului să voteze la două comisii
UPDATE 1: Deputatul Florin Manole (PSD) a anunțat pe pagina sa de Facebook că luni, 27 februarie 2017, proeictul de lege a parteneriatul civil a fost avizat favorabil și de Comisia pentru Egalitate de Șanse, cu 6 voturi pentru (1 de la PSD, 1 de la UDMR, 2 de la PNL, 2 de la USR), 1 abținere (de la PSD) și 3 voturi împotrivă (1 de la alte minorități și 2 de la PSD).
ARTICOL ORIGINAL: Respins în data de 24 octombrie 2016 de Senatul României, proiectul legislativ al parteneriatelor civile inițiat de fostul deputat independent Remus Cernea a ajuns în discuția Camerei Deputaților și în prezent își urmează traseul prin comisii la acest for legislativ.
(Vezi ERATA de mai sus) Se pare însă că noua componență a Parlamentului este mai favorabilă unui astfel de proiect, deoarece trei comisii de la Cameră au acordat deja aviz favorabil: Comisia pentru muncă și protecție socială, Comisia pentru sănătate și familie și Comisia pentru drepturile omului.
În Comisia pentru drepturile omului, voturile favorabile au venit de la USR (două), UDMR (două), PNL (unul – deputatul Adriana Săftoiu) și PSD (unul – de la deputatul Petre Florin Manole, secretarul comisiei, membru în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și susținător public al mișcării pro-homosexualitate – foto jos).
În a doua parte a lunii februarie 2017, la Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați nu s-a întrunit cvorum, deși discutarea proiectului a fost reluată de două ori în decurs de o săptămână. Cu prilejul discuțiilor din 15 februarie de la această comisie, deputatul Iulian Bulai, unul din vicepreședinții ei, a avut următoarea intervenție (sublinierile aparțin redacției):
Stimate domnule Cernea,
Dragi colegi, dragi colege,
Concubinajul este o stare de conviețuire care este aleasă de către mulți români. Această formă de conviețuire trebuie înțeleasă corespunzător și ca parlamentari avem datoria de a găsi măsuri care să apere interesele tuturor românilor, inclusiv ale românilor care au ales să trăiască în concubinaj.
Stimate domnule Cernea,
Mă bucur că ați abordat această temă atât de necesară. Îmi pare totuși rău, că în ciuda intenției bune de a reglementa situația a sute de mii de români, inițiatorii acestui proiect nu am luat în calcul o serie de probleme:
- Conform avizului Consiliului Legislativ, propunerea legislativă nu prevede excepții pe motive de conștiință pentru notarii și funcționarii publici care nu vor dori din motive etice sau de altă natură să încheie astfel de parteneriate, propunerea neprevăzând nici excepții pe motiv de conștiință pentru antreprenorii matrimoniali sau de alt fel care vor refuză să ofere servicii acestor noi tipuri de «familie».
Ce înseamnă o prevedere de excepție pe motiv de conștiință? Înseamnă că, dacă un parlamentar nu dorește să voteze pentru o anumită lege, are dreptul în conștiință de a se opune. La fel cum o asistentă nu poate fi obligată prin lege să asiste o eutanasiere, un soldat nu poate fi obligat să ucidă, și nici un doctor ginecolog nu poate fi obligat să facă un avort. Conștiința este criteriul personal de evaluare individuală a situațiilor și fiecare cetățean are dreptul să poată lua decizii utilizând acest mijloc. Mai ales pe piața liberă a cabinetelor de notariat.
- Privind reglementarea moștenirii în cadrul parteneriatului civil, Consiliul Legislativ subliniază faptul că propunerea legislativă nu definește cota succesorală a partenerului supraviețuitor.
Nu este de la sine înțeles că aceleași principii de moștenire pe care le are căsătoria, le-ar folosi și cei implicați în această formă de parteneriat.
- Această propunere legislativă, conform sesizării Consiliului Legislativ, nu creează un cadru legal pentru situația de adopție de copii de către unul dintre parteneri pe durata parteneriatului civil. Legislația specifică în acest moment că persoanele în afara căsătoriei pot adopta copii. Acest lucru se va putea petrece și în cazul situației parteneriatului civil, dar fără existența unui cadru legal care să țină cont de parteneriatul civil și noua „constelație de familie”.
- Consiliul legislativ mai propune de asemenea eliminarea din textul propunerii a expresiilor „deosebire”, „excludere”, „restricție” sau „preferință”, întrucât acestea sunt noțiuni prin care este definită însăși discriminarea.
Așadar, de ce să acordăm drepturi unor grupuri de oameni, riscând să creăm viduri legislative pentru alte grupuri de oameni?
Într-o Românie care are mai mult de trei milioane de cetățeni care locuiesc în străinătate, conceptul de familie a căpătat noi forme în ultimii 20 de ani. O familie este și bunica care a rămas acasă cu nepoții, o familie este și nepotul lăsat în grija mătușii, o formă de familie este vecinul care are grijă de un bătrân, o familie este și nora văduvă care stă împreună cu soacra, o formă de familie este și familia monoparentală.
Toate aceste forme de familie presupun un model de coabitare. De aici sesizăm caracterul asexual al acestor tipuri de relație. Ei bine propunerea legislativă 498 pe 2016 își propune să reglementeze tocmai relații care au la bază o legătură explicit sexuală, deci exclude tipurile de relație expuse mai sus.
Dacă vrem să rezolvăm această provocare a coabitării, propun să nu discriminăm aceste tipuri de relație menționate mai sus, care de altfel raportat la relațiile de concubinaj între persoanele de același sex, sunt într-o majoritate numerică covârșitoare.
-
De asemenea, acest proiect legislativ nu a avut parte de o analiză a Ministerului Justiției, de unde și lipsa unui punct de vedere oficial al Guvernului.
În 20 februarie, la a doua rundă de discuții de la Comisia pentru egalitate de șanse, domnul Asztalos Csaba, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a menționat că proiectul de lege a parteneriatelor civile are lacune, dar a îndemnat la votarea lui, pe baza unui presupus aviz al Ministerului Justiției, care însă nu a ajuns pe masa parlamentarilor și despre care nici organizația pro-homosexualitate ACCEPT nu a putut oferi detalii.
Citește și Parteneriatul civil, avizat favorabil de Comisia pentru egalitatea de șanse prin execuția publică a unui deputat USR și împuternicirea unui PSD-ist favorabil proiectului să voteze la două comisii
Citește și Amendamentul unui deputat PNL la Constituție (cu care nu sunt de acord toți liberalii): Căsătoria să fie între un bărbat și o femeie, dar familia să nu fie bazată exclusiv pe căsătorie
Citește și Poziția Bisericii Ortodoxe Române față de „parteneriatul civil”
Citește și Expert internațional: „Introducerea parteneriatelor civile a precedat redefinirea căsătoriei în aproape toate țările care au redefinit căsătoria”
De neimaginat o asemenea lege fara rost, aparuta doar la indemnul unor indivizi stricati in interior, care vor sa impuna neomarxismul unei intregi majoritati. Deja au reusit in unele tari occidentale.
Cu asta ei discrimineaza o intreaga societate. Se pare ca totul este ascuns nu se da publicitatii. Multumim ca se ocupa cineva pe acest site sa ne arate intentiile unora.
Ce trebuie facut. Trebuie protestat pentru ca o asemenea lege stramba ce are scop ascuns stricarea din interior a intregii societati, ar fi cel mai mare rau ce se poate intampla. Am sperat ca diferendul dintre psd si usr face sa nu fie puse in aplicare planurile de favorizare a stricaciunii lucru dorit de sponsorii usr.
Se pare ca totusi cineva ii forteaza pe parlamentarii care nu ne reprezinta sa aplice asemenea anomalii asa cum s-au trezit si in unele tari sarace, unde nu problemele oamenilor reprezinta ceva, ci aplicarea acestui neomarxism bolnav.
Trebuie sa ne manifestam si sa nu lasam sa se intample asemenea lucruri oribile.