De ce părinții care fac avort sunt mai predispuși să-și abuzeze copiii născuți după avort?
Tema de astăzi a campaniei de finanțare iarnă 2014 este consecințele avortului.
O listă, incompletă, a consecințelor avortului cuprinde: diminuarea aprecierii față de sine, suferința, identitate trunchiată a statutului de mamă, depresia, asumarea integrală a vinii, senzația de înstrăinare și izolare față de sine însăși, de familie, prieteni și de alți oameni, rușinea, supărarea, simptome ale traumelor din timpul procedurii de avort, deficiența de concentrare, coșmaruri și vise cu copii, halucinații auditive, reamintiri fulgurante ale unor secvențe din experiența de avort, tulburări ale somnului, gânduri de suicid, abuzul de alcool și droguri, probleme în relația cu soțul, distanțarea de familia nucleară, desfacerea prieteniilor, probleme de relaționare, afectarea relațiilor cu apropiații, afectarea relațiilor intime, durerea fizică, indiferența față de viață, indiferența față de familie, hiperagitația, dificultăți în sarcinile ulterioare, dificultăți în travaliile și nașterile ulterioare, reacții bruște, evitarea copiilor și a gravidelor, tulburări de alimentație (anorexie sau bulimie), automutilarea, disfuncție sexuală, promiscuitate, sarcina de nevoie, sarcina-fantomă, mariajul drept compensație, dificultăți ale mariajului, negarea sau respingerea consecințelor avortului, relații abuzive, reacții la aniversările datei avortului, supra-eforturi în cariera profesionala, răni spirituale, pierderi ulterioare de sarcină, abuzul asupra copiilor, neîncrederea tot mai mare față de bărbați.
Una dintre consecințele avortului puțin cunoscute și deosebit de grave este impactul asupra copiilor concepuți ulterior.
Lawrence Lader, activist pro-avort și fondator al organizației NARAL, credea că avortul liberalizat avea să fie benefic pentru societate. Într-un articol din revista The Humanist, din 1973 (anul legalizării avortului în SUA), el prezicea astfel efectele pozitive: „Impactul revoluției avortului ar putea fi prea amplu pentru a fi evaluat imediat. Ar trebui să ne deschidă o epocă în care orice copil va fi dorit, iubit și adecvat îngrijit, o epocă în care infanticidul și violența asupra copiilor se va reduce drastic”. Cu toate acestea, violența naște violență. Un act violent de avort (care uneori, la rândul său, se datorează unei alte violențe anterioare) poate fi pus în legătură cu o incidență crescută a violenței ulterioare.
Iată rezultatul unui studiu realizat în 2005 de dr. Priscilla Coleman: „Comparativ cu femeile care nu au avut avorturi induse, cele care au avut un astfel de avort prezintă un risc de abuz fizic asupra copilului cu 144% mai mare”. Dr. Michael J. New, profesor asistent la Universitatea Michigan-Dearborn, citează date din Sumarul Statistic al SUA, care arată că abuzul asupra copiilor a crescut cu 400% între 1973 și 1990. Iar un studiu recent arată că abuzurile fizice asupra copiilor, care au rezultat în traume grave necesitând spitalizare, au crescut cu 4,9% între 1997 și 2009.
Apărătorii avortului pretind că toți copiii doriți vor fi bineveniți și iubiți în timp ce copiii proveniți din sarcini nedorite erau mai predispuși la rele tratamente în familie. Dar cercetări empirice contrazic aceasta. Un studiu din 1980 realizat de cercetătorul Edward Lenoski pe un eșantion de 674 de copii abuzați a descoperit că 91% din aceștia proveneau din familii în care fuseseră așteptați și doriți de către părinți. Ceea ce face aceste date și mai relevante este că numai jumătate din sarcinile înregistrate în SUA sunt planificate, conform Institutului Guttmacher. Așadar, copiii abuzați provin în mod disproporționat, aproape exclusiv, din familii în care părinții i-au dorit.
Aceasta se întâmplă datorită faptului că logica avortului, care tratează copiii nenăscuți ca pe obiecte de care te poți descotorosi prin ucidere, îi expune la riscuri și pe copiii născuți. Psihiatrul Philip Ney prezintă următoarele mecanisme care ar putea explica statisticile referitoare la copiii abuzați:
1. Avortul descrește pragul de reținere instinctuală a persoanei în caz de furie ocazională față de cei care depind de îngrijirile acesteia.
2. Permisivitatea față de avort erodează tabuul care spune că cei fără apărare nu trebuie agresați.
3. Avortul crește ostilitatea între generații.
4. Avortul devalorizează copiii, diminuând și importanța grijii pe care trebuie să le-o purtăm.
5. Avortul crește sentimentul de vinovăție și ură de sine, pe care părintele și le varsă asupra copilului.
6. Avortul crește gradul de frustrare ostilă, intensificând bătălia dintre sexe, pentru care copiii sunt făcuți țapi ispășitori.
7. Avortul desface legătura naturală care se dezvoltă între mamă și copilul ei, diminuându-i acesteia abilitățile materne. În loc ca incidentele de bătaie a copiilor să se reducă simțitor odată cu liberalizarea avortului, cum prevedea Lader, această practică a crescut gradul de violență la care sunt supuși copiii atât în pântecele mamelor, cât și în afara acestora.
Fragmentul de mai sus este selectat din cartea „Abortion, the ultimate exploitation of women”, de Brian Fisher. În el se arată de ce avortarea unui copil poate conduce către o tratare rea a celorlalți copii. De multe ori cauza unor conflicte între părinți și copii nu se află în prezent, ci în trecut, și nu este legată direct de interacțiunea dintre ei, ci de comportamentul părinților față de fratele sau sora avortată. Cunoașterea reală a cauzei este cea care poate conduce la rezolvarea problemei.
Stiripentruviata.ro publică constant materiale despre consecințele comportamentelor cu risc asupra persoanei, în special despre consecințele avortului și consecințele unor metode și medicamente contraceptive. Rostul acestora este de a conștientiza cauzele unor probleme care se acutizează fără să le putem stopa și a căror rezolvarea se poate face doar luând în considerare aspecte precum influența avortului în problema abuzului copiilor.
Vă rugăm să ne sprijiniți să prezentăm cât mai multe astfel de aspecte, cât mai temeinic și să reușim să ajungem la cât mai mulți dintre cei care au nevoie să le cunoască pentru a nu se angaja în comportamente riscante sau au nevoie să le cunoască pentru a înțelege cauzele unor probleme cu care se confruntă.
Campania de iarnă 2014 de finanțare a stiripentruviata.ro se desfășoară între 26 noiembrie și 6 decembrie.
Donațiile se pot face în conturile:
Asociația Pro Valori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246- EUR
Iată câteva articolele publicate pe saitul nostru despre consecințele avorturilor:
Vedeta australiană care s-a sinucis recunoscuse că depresia i-a apărut în urma unui avort
Dezinformare și naivitate în privința avortului și a sănătății mintale
Avortul și violența domestică sunt strâns legate