studii şi cercetări ştiinţifice

Din India vin tot mai multe dovezi că avortul cauzează cancer de sân

De ce atunci Organizația Mondială a Sănătății continuă să nege acest lucru?

Autor: Steven W. Mosher, președintele Institutului de Cercetare pentru Populație și autorul volumului „Population Control: Real Costs, Illusory Benefits” („Controlul populației: costuri reale, beneficii iluzorii”).

Sursă:  Population Research Institute, 19 septembrie 2014

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Articol preluat de pe Cultura vieții

Prietenul meu canadian abia a putut să se abțină. „Aceste noi studii din India îi BLOCHEAZĂ pe toți contestatarii legăturii dintre avort și cancerul mamar”, mi-a spus Brent Rooney. „Ele pur și simplu îi blochează!”

Privind la datele pe care Brent mi le-a trimis de la biroul său din Vancouver (Columbia Britanică) am înțeles de ce era atât de entuziasmat. El a găsit douăsprezece studii recente în literatura de specialitate, toate realizate pe subcontinentul indian, care au examinat dacă există legătură între avorturile anterioare și cancerul de sân. Și toate cele douăsprezece studii au descoperit că femeile care au avut avorturi în trecutul medical au un risc crescut de a face cancer de sân.

Permiteți-mi să repet: fiecare dintre aceste studii efectuate pe subcontinentul indian, sugerează o legătură între avort și cancerul de sân.

Aici sunt cifrele reale trimise de Brent:

Autor An Odds ratio/Raportul

cotelor

 95% Cl sau valoarea p
Rai et al. 2008 2.21 p  < 0.05
Kaur et al. 2011 2.79 p  < 0.001
Lodha et al. 2011 1.91 p = 0.214 (nesemnat)
Santhy et al. 2012 1.22 nesemnificativ
Balasubrahmanian et al. 2013 2.08 1.15 – 3.75
Bhadoria et al. 2013 6.26 4.16 – 9.41
Kamath et al. 2013 5.75 1.27 – 25.99
Roy et al. 2014 10.66 p < 0.0001
Takalkar et al. 2014 2.8 1.82 – 5.12
De Silva ( Sri Lanka) 2010 3.42 1.75 – 6.66
Raza (Pakistan) 2011 6.80 p < 0.05
Jabeen (Bangladesh) 2013 20.62 Date nedisponibile

Înainte să vă obosească ochii, concentrați-vă pe coloana a treia, Odds rațio/raportul cotelor (raportul dintre cota (odds) unui pacient din grupul experimental și cotă (odds) unui pacient din grupul martor). Acesta este indicatorul-cheie, pentru că reprezintă probabilitatea de a dezvolta cancer de sân, dacă ai avut un avort anterior (față de probabilitatea de a dezvolta cancer de sân dacă nu ai făcut avort). De observat că toate cele douăsprezece studii au raportul cotelor mai mare de 1,0, indicând un risc crescut.

Un alt lucru demn de reținut: media raportului cotelor pentru aceste douăsprezece studii este de 5,54. Asta înseamnă că riscul de cancer de sân la femeile indiene care au avut avorturi anterioare este de cinci ori și jumătate mai mare față de cel al femeilor care nu au avut. Un alt mod de a exprima acest lucru este că există un risc crescut de 554% de a dezvolta cancer de sân, dacă o femeie a avut un avort anterior indus. E destul de înfricoșător, nu-i așa?

Activiștilor drepturilor pentru avort, cărora le place să susțină că avortul nu are riscuri de sănătate pe termen lung, le va fi deosebit de dificil să explice astfel de date. Nu e de mirare că, în ultimii ani, când subiectul legăturii dintre avort și cancer mamar revine, mulți dintre ei dau dezmințiri netemeinice și apoi schimbă rapid subiectul.

Un alt motiv pentru care aceste constatări sunt atât de importante este faptul că femeile din India și țările vecine sunt pur și simplu subiecte ideale pentru studierea legăturii  dintre avort și cancer mamar. Ele se căsătoresc devreme, nu folosesc pilula, au mai multe sarcini, și alăptează copiii. Cu alte cuvinte, toți ceilalți factori majori de risc pentru cancerul de sân sunt … absenți.

Multe femei din țari precum Statele Unite, Australia și Marea Britanie, pe de altă parte, se angajează în alte comportamente, în afară de avort, care pot cauza cancer de sân. Ele se căsătoresc târziu sau deloc. Folosesc contraceptive orale, atunci când sunt tinere și apoi trec pe terapie de substituție hormonală (HRT), când devin mai în vârstă. Au doar o sarcină sau nici una la termen. Și nu alăptează.

Când toți acești „factori de confuzie”, cum sunt numiți, sunt prezenți, este foarte dificil să se stabilească măsura în care avorturile provocate cresc riscul de cancer de sân pe parcursul vieții unei femei. Dar acești factori sunt în mare parte absenți în India, astfel încât legătura dintre cancer mamar și avort se arată bine și clar.

De fapt, legătura dintre avort și cancerul mamar pe care o confirmă aceste studii indiene este mai puternică decât alți factori de risc pentru cancerul de sân pe care-i știm, cum ar fi vârsta înaintată, istoricul familial de cancer de sân sau lipsa copiilor.

Aceste noi studii indiene au ieșit la lumină, nu la mult timp de la publicarea unei meta-analize ample de 36 (treizeci și șase!) studii efectuate în China continentală. Analiza a arătat, de asemenea, un risc semnificativ din punct de vedere statistic de cancer mamar după avort. Pentru femeile din China care au avut unul sau mai multe avorturi induse, riscul crescut a fost de 44% (Odds Rațio/raportul cotelor: 1,44). Riscul creștea la 76% în cazul femeilor care au avut două sau mai multe avorturi anterioare.

Cum observa dr. Joel Brind, probabil autoritatea cea mai mare privind legătura dintre avort și cancer mamar: „Studiul a confirmat rezultatele pe care eu și alți co-autori ai mei de la Penn State Medical College le-am raportat, în 1996, în revista de epidemiologie a Asociației Medicale Britanice. Studiul Brind et al. a arătat un risc crescut de 30% (Odds Rațio/raportul cotelor de 1.3).

Există munți de date fiabile. Există literalmente zeci de studii care arată ca femeile care suferă avorturi induse au un risc semnificativ crescut de a dezvolta cancer de sân după aceea. Și totuși …

Mișcarea pentru avort continuă să fluiere în cimitir, chiar acolo unde se odihnesc femeile care au murit de cancer de sân din cauza avorturilor induse. Această mișcare continuă să încerce să discrediteze dovezile din ce în ce mai multe ale legăturii dintre avort și cancer mamar, susținând, „asocieri fragile pot arăta din întâmplare [această legătură] și, prin urmare, sunt hazardate și fără sens”.

Ei bine, asocierile relevate de studiile indiene și chineze nu au fost fragile deloc, ci foarte ferme din punct de vedere statistic. Femeile merită să știe că au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de sân dacă au un avort provocat.

De ce mișcarea pentru avort – care pretinde că apără interesele femeilor – nu le avertizează despre acest risc? De ce continuă să inventeze argumente eronate și să publice studii eronate, în încercarea de a discredita legătura dintre cancer mamar și avort, care a fost acum dovedită atât de clar?

Este destul de evident pentru mine: contestatarii sunt mai preocupați de promovarea propriilor convingeri dogmatice decât de salvarea vieții femeilor. Feministele radicale cred că femeile trebuie să eliberate de nașterea de copii. Mișcarea radicală pentru avort este de părere că Planned Parenthood are nevoie să facă bani. Iar ecologiștii radicali cred că planeta are nevoie să fie eliberată de povara umanității.

Toți aceștia își avansează în mod iresponsabil propriile agende fatale în detrimentul științei și vieții femeilor. Ce e științific și eliberator în asta?

Știri © Asociația Provița Media


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button