Copiii României: cifre semnificative, riscuri pentru viitor
de Redacția Stiripentruviata.ro
România are în prezent 3,6 milioane de copii.
Copii cu situație economică precară
Țara noastră se situează pe primul loc în statisticile europene în ceea ce privește riscul de sărăcie la care sunt expuși copii. Astfel, dacă acest risc afectează în medie un sfert din copiii din Uniunea Europeană, în România o treime din copii sunt expuși riscului de sărăcie: adică aproximativ 1,2 milioane în total.
Copii cu probleme de familie
Dintre cei 3,6 milioane de copii ai României, 76.000 de copii au unul din părinți plecat la muncă în afara țării.
Alți 45.000 de copii sunt în grija statului, în sistemul de protecție specială, astfel:
- 13.000 de copii în centre de tip rezidențial
- 17.000 de copii în familiile asistenților maternali
- 11.000 de copii crescuți de persoane din familia extinsă.
Dintre copiii enumerați mai sus, peste 12.000 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate – majoritatea se încadrează în categoria celor 11.000 crescuți de alte rude.
Astfel, 88.000 din copiii României au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.
Copii adoptabili
Dintre primele două categorii enumerate mai sus ca fiind în sistemul de protecție de stat, 6.000 de copii așteaptă să ajungă într-o familie adoptivă, majoritatea fiind în vârstă de peste șase ani, ceea ce îi face mai greu adoptabili.
Anul trecut s-au încheiat 1.653 de adopții. Cifra pare mică în raport cu numărul copiilor din sistem, dar reprezintă un record pentru ultimii 20 de ani.
Copii în sistemul de educație
La finele anului școlar 2019-2019, numărul copiilor înscriși la școală era de 2,8 milioane, cel mai mic număr de elevi din ultimii 30 de ani, înregistrând o scădere de 15% în ultimul deceniu (2009 – 2019)
Cifrele vor continua să arate sumbru atâta timp cât România nu va avea o gândire strategică de sprijin pe termen lung pentru familie, după modelele al căror succes s-a dovedit deja în țările vecine: