Analiză. Politicile pro-familie din Polonia: concediu de maternitate, indemnizații pentru copil, sprijin pentru mame singure, facilități fiscale pentru părinți
de Mirela Florescu
Politicile sociale așa-zis „asistențiale” pot părea ineficiente și împovărătoare pentru bugetul de stat pe termen scurt, dar unele pot reprezenta o investiție în viitorul țării. În ultimul deceniu, deși în Polonia la guvernare s-au succedat guverne cu viziuni și politice diferite, ambele au avut politici susținute pro-familie.
2013: Sprijin pentru mame singure, concediu parental dublat
Și fostul guvern a adus îmbunătățiri în politicile de familie. Din 2013, mamele studente sau fără loc de muncă din Polonia primesc indemnizații, iar orice angajat cu cel puțin 6 luni vechime într-o firmă are dreptul la concediu de îngrijirea copilului.
Amendamentele din 2013 la Codul Muncii din Polonia au dublat concediul pe care părinții îl pot cere acum de la locul de muncă pentru a se îngriji de copil în primii 5 ani de viață. Concediul de maternitate de 14 săptămâni este plătit integral, la care se adaugă alte 12 săptămâni de concediu parental plătit, care pot fi împărțite între mamă și tată și pot fi combinate și cu muncă part-time. După această perioadă de 26 de săptămâni, părinților li se mai acordă alte 26 de săptămâni cu 60% din plată, de care pot beneficia oricare dintre ei. Dacă mama alege să stea acasă toată perioada de 52 de săptămâni, poate opta pentru 80% din plată pe toată această perioadă. Cei doi părinți pot beneficia simultan sau alternativ de aceste drepturi, dar perioadele cumulate nu pot depăși 52 de săptămâni.
2016: Programul Familie 500+
Programul de subvenții „Rodzina 500 plus” („Familie 500+”) a fost aplicat începând de la jumătatea anului 2016. Pe lângă familiile cu mai mult de doi copii, și părinții al căror venit combinat lunar este mai mic de 800 de zloți (184 de euro) primesc lunar de la stat 500 de zloți per copil chiar de la nașterea primului copil. Înainte plafonul de încadrare era mult mai mic (pentru familii cu minimul doi copii și venituri mai mici de 154 de euro), iar subvenția de aproape patru ori mai mică (118 zloți per copil). Schimbările din 2016 au făcut ca 2,7 milioane de familii din Polonia să poată beneficia de program care, conform unui sondaj recent, se bucură de susținerea fermă a 79% din polonezi.
Polonezii mai beneficiază de o mărire cu 23% a facilităților fiscale acordate familiilor cu copii.
2017: Sume-record pentru copii și familiile lor din partea statului
Conform publicației Rzeczpospolita, în bugetul pe anul 2017, guvernul polonez a alocat pentru politici pro-familie o sumă-record, de 51,5 miliarde de zloți (aproximativ 11,7 miliarde de euro), aproape de trei ori mai mult decât alocase guvernul precedent în 2012, și cu 20% mai mult decât fusese prevăzut în bugetul din 2016. Pentru fiecare din cei peste 7 milioane de copii cu vârsta de până la 18 ani, statul polonez va cheltui, sub forma de transferuri directe către familii, aproximativ 7 mii de zloți (aproximativ 1.610 euro).
Aproape jumătate din acest buget, cca. 23 de miliarde de złoți (3,1 mii de złoți pentru fiecare copil) va fi alocat prin Programul 500 +, de indemnizații pentru creșterea copiilor.
Pentru prestații familiale (alocații și subvenții pentru familiile sărace, sprijin financiar de stat pentru copii, indemnizații pentru îngrijitorii copiilor) sunt alocați 12,7 miliarde złoți. Alți 8,8 miliarde złoți sunt alocați pentru prestații de maternitate (subvenții acordate femeii care naște), iar circa 7 miliarde reprezintă de scutirile fiscale acordate pentru copii.
Polonia: Date demografice în comparație cu România
În România, după scăderea drastică la 1,3 în anii 2000, rata nașterilor a fost de 1,52 în 2014 – încă sub rata de înlocuire de 2. Previziunile pentru 2050 sunt că jumătate din români vor avea peste 65 de ani.
În 2050, o treime din polonezi vor avea peste 65 de ani. Din punct de vedere al ratei totale a fertilității, cu o rată a nașterilor de numai 1,32 per femeie în 2014, Polonia se situează și ea pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, alături de Cehia, Lituania și România.
Cu toate acestea, polonezele din diaspora sunt extrem de fertile. Recensământul din 2011 realizat în Marea Britanie arată ca la polonezele stabilite în această țară rata fertilității o depășea pe cea de înlocuire a populației, fiind de 2,13, cu mult peste media din acest stat.
Iar un sondaj recent realizat de Asociația Poloneză de Managementul Resurselor Umane (PSZK) arată că 46% din studenții polonezi vor să se stabilească în altă țară.
Surse: Rzeczpospolita; Willis Towers Watson; New Eastern Europe; Family News