familieMarxism cultural

Comunicat de presă: Coaliția pentru Familie solicită Parlamentului să respingă cererea de consultare a Comisiei de la Veneția și să reia procedurile de adoptare a legii de revizuire a Constituției

coalitia

Coaliția pentru Familie, 7 aprilie 2017

Cu privire la scrisoarea remisă ieri, 6 aprilie, de un grup de ONG-uri auto-intitulat „Coaliția antidiscriminare”, adresată Președintelui României și președinților celor două Camere ale Parlamentului prin care se cere consultarea Comisiei de la Veneția pentru Democrație prin Lege, Coaliția pentru Familie, reprezentant al celor 3 milioane de semnatari ai propunerii legislative de revizuire a art. 48(1) din Constituție, comunică următoarele:

1. Consultarea Comisiei de la Veneția este redundantă și tergiversează și mai mult procesul democratic.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Comisia s-a pronunțat deja, recent, asupra unor inițiative similare, a căror legalitate a confirmat-o. Solicitarea unei opinii adiționale nu ar face decât să tergiverseze și să obstrucționeze procesul democratic, deja foarte întârziat.

Comisia de la Veneția a fost consultată de 3 ori cu privire la revizuiri constituționale similare cu cea propusă prin inițiativa cetățenilor români. Atât Comisia, cât și Comitetul de Miniștri, ambele, organisme ale Consiliului Europei, au decis că protecția constituțională acordată căsătoriei ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie în Croația, Macedonia și Ungaria este în conformitate cu normele europene[1].

Întrucât obiectul inițiativei legislative a cetățenilor români îl face exclusiv clarificarea definiției căsătoriei, în sensul precizării exprese a faptului că soții pot fi doar doi și doar un bărbat și o femeie, Comisia de la Veneția nu poate răspunde altceva decât a făcut-o anterior.

2. Observăm că ONG-urile semnatare pun sub semnul întrebării analiza asupra legalității inițiativei, făcută de Curtea Constituțională a României.

Sesizată conform legii, Curtea Constituțională a avizat favorabil, în mod unanim, inițiativa cetățenilor, prin decizia din 20 iulie 2016.

Odată cu avizul Curții Constituționale, decizia aparține exclusiv Parlamentului și națiunii române. Responsabilitatea ce revine Parlamentului în acest sens este clară și nu poate fi eludată în nici un fel, cu atât mai puțin prin consultarea Comisiei de la Veneția.

3. „Coaliția antidiscriminare” continuă să facă uz de cuvinte și expresii voit manipulatoare, precum „redefinirea familiei” sau „restrângerea definiției familiei” atunci când se referă la inițiativa cetățenilor de revizuire a Constituției.

Reamintim că definiția pe care o propunem spre a fi înscrisă în Constituție este definiția curentă a familiei din legislația românească, mai exact din Codul Civil, unica modificare urmând a surveni în prima teză a aliniatului 1 din articolul 48, respectiv clarificarea faptului că soții nu pot fi decât doi și de sexe biologice opuse[2].

Nu poate, deci, fi vorba despre nicio redefinire sau restrângere! Dimpotrivă, ONG-urile oponente inițiativei cetățenești a Coaliției pentru Familie sunt cele care urmăresc redefinirea familiei într-un mod complet străin de conotația socială, istorică și culturală românească a termenului, având în vedere scopul lor declarat de a legifera așa-zisa „căsătorie între persoane de același sex”.

De asemenea, conflictul de competențe și viciile procedurale invocate în scrisoarea „Coaliției antidiscriminare” nu au absolut nicio legătură cu fondul inițiativei legislative și nici cu legalitatea acesteia, opinia Comisiei de la Veneția neputând în niciun fel să fie utilă pentru rezolvarea acestora.

În aceste condiții, solicitarea de consultare a Comisiei de la Veneția nu poate fi decât o încercare disperată de a obstrucționa procesul democratic prin amânarea adoptării de către Parlament a propunerii legislative și subsecvent a referendumului național ce va urma.

Pentru aceste motive, solicităm Parlamentului României să respingă pretenția de consultare a Comisiei de la Veneția și să reia cu celeritate procedurile parlamentare de adoptare a propunerii legislative inițiate cu sprijinul celor cca. 3 milioane de cetățeni români cu drept de vot.

_____

[1] Committee of Ministers, Reply to Written Question No 647 (Doc. 13369),  Prohibition of same sex Marriage in Croatia (24 March 2014), European Commission for Democracy Through Law (Venice Commission), Opinion No 621/2011 (2 August 2011) on the New Constitution of Hungary and Opinion No 779/2014 (13 October 2014), Opinion on the Seven Amendments to the Constitution of  Former Yugoslav Republic of Macedonia (13 October 2014).

[2]  „Propunerea de modificare a art. 48 alin.(1) din Constituție se referă exclusiv la dreptul la căsătorie și relațiile de familie ce rezultă din căsătorie. Alte drepturi fundamentale […] nu sunt puse în discuție de inițiativa de revizuire.” (para. 44 din Decizia nr. 580/2016 a Curții Constituționale privind inițiativa cetățenilor de revizuire a Constituției)

Citește și Ce trebuie să înțeleagă oamenii politici din demonstrația mișcării homosexuale în fața sediului PSD

Citește și De ce atacă mișcarea homosexuală pe Ivanka Trump și Jared Kushner, doi activiști pro-homosexuali?

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button