educaţie sexuală

Adevarul.ro crede că numai ONG-urile religioase se opun „educației sexuale” în școlile publice

Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

 

Ziarul online Adevarul.ro a publicat integral scrisoarea celor peste 80 de ONG-uri către miniștrii educației și sănătății.

Dar cu o introducere tendențioasă, care îi înghesuie pe toți opozanții „educației sexuale” sub umbrela „religioșilor”, cu toate că printre semnatari se găsesc destule asociații aconfesionale, organizații pro-viață și pro-familie care nu au legătură cu religiozitatea, ci sunt pur și simplu preocupate de educația, formarea și informarea tinerilor:

CapturanouaAdevarul

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

După ce a primit mai multe semnalări de la semnatari, redactorul Adevarul.ro a găsit de cuviință să schimbe titlul astfel:

Capture-Adevarul-3

 

În opinia noastră, cuvântul religioase și ghilimelele de la „pentru familie” nu reprezintă decât o notă peiorativă discretă și o observație off-topic a redactorului – adaosuri care nu prea au ce căuta într-o știre decât pentru a o conduce nedeclarat într-o direcție anume. Iar direcția ar fi că doar habotnicii se opun, nu o largă diversitate de categorii sociale, după cum o demonstrează numele asociațiilor semnatare.

Citește și: Standardele OMS în vigoare recomandă începerea educației sexuale de la vârsta de 0-4 ani

Citește și: Pornografia este „omniprezentă” în viețile noastre iar educația sexuală ne împinge spre promiscuitate – sondaj în rândul adolescenților britanici

Reproducem mai jos poziția ProValori Media, organizație semnatară a scrisorii menționate, în legătură cu abordarea ziarului Adevărul:

Către: Roxana Garaiman
CC: Dan Marinescu, Redactor-șef Adevărul, Grigore Cartianu, Ombudsman Adevărul

Stimată doamnă Roxana Garaiman,

Vă scriu din partea ProValori Media cu referire la o scrisoare deschisă adresată miniștrilor educației și sănătății și semnată, printre alții, și de organizația noastră – scrisoare pe care ați avut amabilitatea să o faceți publică la adresa web: http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-sexuala-contestata-masiv-ong-urile-religioase-ciuda-recomandarilor-ministerului-sanatatii-1_56235f96f5eaafab2cc7e9e8/index.html

Deoarece printre semnatarii scrisorii nu se numără doar organizații religioase, ci și organizații pro-viață și pro-familie care se poziționează aconfesional, deontologia profesională vă obligă să aduceți câteva corecții textului (și, în consecință, probabil și fotografiei) de la linkul web sus-menționat, tăind din titlu cuvântul „religioase”. O minimă documentare, constând din accesarea site-ului web al organizației care a coordonat acțiunea (www.studentipentruviata.ro) sau un apel la numarul de telefon din antetul documentului ar fi împiedicat strecurarea acestei erori.

De asemenea, cu regret constatăm că nu ați subliniat în materialul dumneavoastră faptul că noi nu contestăm ceva fără a oferi o soluție alternativă. Organizațilie semnatare nu reprezintă o adunare de „fundamentaliști religioși” care se opun progresului social și normelor minime de igienă promovate de autoritățile din domeniul sănătății, așa cum, cu regret, pare să reiasă din scurta introducere a materialului.

Scrisoarea în cauză vine cu o soluție concretă, simplă și de bun simț: propune introducerea în școli de ore de Educație pentru familie. Acest tip de materie școlară există în programa educațională a unor state mult mai dezvoltate ca România – dacă doriți un exemplu, în Marea Britanie.

O astfel de abordare ar împlini nevoia de informare în materie de sexualitate umană a tinerilor, suplinind cu eleganță penibilele și depășitele „lecții” în care acestora li s-ar arăta cum se îmbracă o banană cu un prezervativ.

Cu speranța ca pe viitor să puteți depăși impresia că cei care se opun educației sexuale sunt doar „religioșii”,

Vă mulțumim și vă dorim spor în toate cele bune.

ProValori Media


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

3 Comments

 1. Prietena mea nu a ascultat de educatia pentru familie si a luat de la al doilea ei „iubit” tulpina 16 cancerigena a virusului HPV. In 11 luni i-au aparut celulele precanceroase. A facut 2 operatii. I-au taiat jumatate de uter si din colul uterin si a cheltuit pe medici, analize, tratamente peste 50 de milioane pina acum. Parintii ei sunt pensionari si s-au imprumutat la banca pentru asta.
  Urmeaza sa i se extirpe tot uterul si nu va mai avea niciodata copii desi isi dorea nespus.
  Iata la ce poate duce educatia sexuala si nu cea pentru familie.

 2. Regret dar vorbiti foarte sofisticat si poate cei de la ministre si de la ziare nu va inteleg.
  Sunt zeci de mii de postari pe forumurile medicale cu tineri si tinere infectati cu candida, trichomonas, negi genitali, herpes genital, care ai „scurgeri” abundente, mirositoare, usturimi, pete de toate formele si toate marimile, care nu se duc la doctor sa nu afle parintii si cer sfaturi si tratamente pe net, ceea ce nu se poate. Sunt peste 30 de boli cu transmitere sexuala. Netratate duc la infertilitate.
  Daca domnilor din presa nu le convine educatia pentru familie sa isi asume responsabilitate asupra imbolnavirii acestor copii care au ajuns sa aiba relatii sexuale de la 12 ani.
  Faceti o lista cu o mie de postari de tineri plini de boli venerice si o lista a celorlalte site-uri unde le gasesc pe celelalte mii si zeci de mii. Nu memorii. Ei nu inteleg teorie.

 3. Cred ca trebuia mentionat ca de fapt NICIUNUL din ONG-urile semnatare nu este asociatie religioasa, pentru ca aceasta inseamna in legea romaneasca organziatie care se ocupa cu practicarea unui cult. Or, toate ONG-urile semnatare sunt laice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button