Conferința parlamentarilor USR „Egalitatea de gen: test pentru democrație”

18300996_10154404003127791_677773390564647784_n

9 mai 2017Comunicat de presă primit de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, doamna deputat Oana Mioara Bîzgan-Gayral (Grup USR) [notele şi unele sublinieri aparţin redacţiei Stiripentruviata.ro]

 

Rezoluție comună în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, semnată la Parlamentul României

Președinții Comisiilor pentru egalitate de șanse ale Camerei Deputaților și Senatului, parlamentari, organizații nonguvernamentale și reprezentanți ai mediului academic și ai mediului privat au agreat marți, 8 mai, o Rezoluție comună în patru puncte pentru sprijinirea egalității de șanse între femei și bărbați în România, în perioada 2017-2020.

Rezoluția constituie un deziderat al participanților la conferința „Egalitatea de gen: test pentru democrație”, desfășurată cu ocazia Zilei Naționale a Egalității de Șanse pentru Femei și Bărbați la Palatul Parlamentului, la inițiativa Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaților și sub înaltul patronaj al Președintelui Camerei Deputaților.

În cadrul conferinței, precum și pe parcursul celor patru sesiuni de lucru care i-au urmat, vorbitorii și participanții deopotrivă au evidențiat că, deși în ultimii 15 ani, în perioada pre-aderare și apoi, ca membră a Uniunii Europene, România a înregistrat numeroase progrese în domeniul egalității de șanse, fenomenul violenței domestice, precum și discriminarea și inegalitatea de gen la toate nivelurile (muncă, educație și accesul la luarea deciziilor, roluri și responsabilități stereotipe în familie) sunt încă realități cotidiene. Cu toții au conchis că este nevoie de responsabilizarea tuturor factorilor de decizie de la nivelul societății românești pentru îmbunătățirea cadrului legal, care să reflecte măsuri concrete pentru atingerea de facto a egalității de șanse între femei și bărbați și combaterea violenței domestice și împotriva femeilor.

De aceea, la finalul evenimentului, toți participanții au agreat să sprijine o Rezoluție cu o serie de obiective concrete.

 

Rezoluție comună a participanților la Conferința națională cu tema “Egalitatea de gen: Test pentru democrație”

La nivel internațional și european, problematica egalității de gen este abordată într-o manieră integrată cu cea a violenței domestice și a violenței împotriva femeilor. România continuă să se confrunte cu fenomenul violenței domestice și cu situații de discriminare și inegalitate de gen la toate nivelurile, în special, în domeniile: muncă, educație și accesul la luarea deciziilor, precum și în ceea ce privește menținerea rolurilor și responsabilităților stereotipele în familie.

Este nevoie de responsabilizarea tuturor factorilor de decizie de la nivelul societății românești pentru a sprijini toate eforturile și demersurile din domeniu, în special prin îmbunătățirea cadrului legal, care să reflecte măsuri concrete pentru atingerea de facto a egalității de șanse între femei și bărbați și combaterea violenței domestice și împotriva femeilor.

Noi, membri ai Parlamentului României, ai Guvernului României, reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului academic, reprezentanți ai societății civile, participanți la Conferința națională cu tema “Egalitatea de Gen: Test pentru democrație”, organizată de către Parlamentul României, la data de 8 mai 2017, ne angajăm, în limita mandatului și misiunii instituției pe care o reprezentăm, să sprijinim următoarele obiective concrete:

  1. Adoptarea și implementarea proiectelor de acte normative necesare pentru transpunerea prevederilor Convenției de la Istanbul [1], cu prioritate adoptarea în 2017 a proiectului de Lege pentru modificare și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată.
  2. Adoptarea, în 2017, a propunerilor legislative privind introducerea cotelor de gen [2] pentru creșterea numărului de femei care participă la procesul de luare a deciziilor politice, precum și creșterea reprezentativității femeilor în structurile de conducere ale partidelor politice, dar și în consiliile de administrație ale companiilor listate în 2018.
  3. Adoptarea măsurilor legislative și de politică publică în vederea atingerii tuturor țintelor specifice Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 5 din Agenda 2030: realizarea egalității de gen și creșterea participării femeilor și fetelor.
  4. Introducerea în manualele școlare și în curriculum din 2017 și 2018 a noțiunilor de bază privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, educația civică, educația pentru sănătate reproductivă [3] și identificarea și sancționarea comportamentelor violente.

La conferința „Egalitatea de gen: test pentru democrație” s-au adresat invitaților doamna Oana Bîzgan, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților, gazda evenimentului; domnul Adrian Wiener, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse, Senat; doamna Corina Crețu, Comisar european pentru politică regională; domnul Vladimir Ionaș, consilier de stat al prim-ministrului; doamna Ulrike Lunacek [4], vicepreședinte al Parlamentului European (video-discurs); doamna Iulia Scîntei, vicepreședinte al Senatului României; doamna Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene; doamna Aurelia Grațiela Drăghici, Secretar de stat, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse; Excelențele lor, domnul Ramiro Fernández-Bachiller, Ambasadorul Regatului Spaniei în România şi în Republica Moldova, și doamna Boutheina Labidi, Ambasadoarea Republicii Tunisiene în România; doamna prof. univ. dr. Mihaela Miroiu [5], Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Conferința a fost moderată de doamna conf. univ. dr. Oana Băluță [6], Universitatea din București

 

Citeşte şi Cine este Ulrike Lunacek, europarlamentarul invitat să adreseze un mesaj video la conferința parlamentarilor USR „Egalitatea de gen: test pentru democrație”

 

NOTELE REDACŢIEI

[1] Convenția de la Istanbul, ratificată şi de România, este o convenție internațională de drepturile omului adoptată de Consiliul Europei, care își propune: protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violență și promovarea egalității între femei și bărbați. Aspecte problematice ale acesteia: reglementează o definiție nouă și controversată a „genului” în dreptul internațional, prezintă bărbații drept agresori, ceea ce constituie un stereotip discriminatoriu, încalcă libertatea religioasă și dreptul părinților de a-și instrui copiii în conformitate cu propriile convingeri religioase și morale.

[2] Noţiune introdusă în politicile publice de politicienii de extremă stângă: implică stabilirea unui procent de angajaţi dintr-o instituţie care trebuie să fie de gen feminin, cu scopul declarat de a combate astfel discriminarea femeilor.

[3] Educaţie sexuală: în UE, aceasta se realizează pe principiile Educaţiei Sexuale Comprehensive (Cuprinzătoare / Explicită), care vede orice act sexual ca având aceeaşi valoare şi se concentrează pe prevenirea sarcinilor şi bolilor transmisibile.

[4] Europarlamentar de extremă stângă, lesbiană declarată, artizana conceptului de „limbaj al urii” şi a drepturilor suplimentare pentru minorităţi sexuale, Ulrike Lunacek este autoarea raportului care îi poartă numele şi care impune sancţionarea celor care nu sunt de acord cu comportamentul homosexual, îndoctrinarea copiilor cu homosexualitatea la şcoală, impunerea „căsătoriei” între persoane de acelaşi sex în întreaga Uniune Europeană. Raportul Lunacek îndeamnă statele membre UE „să înregistreze şi să investigheze infracţiunile motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, trans-sexuale şi inter-sexuale) şi să adopte o legislaţie penală care să interzică incitarea la ură pe motive de orientare sexuală şi identitate de  gen”.

[5] Inițiatoarea studiilor feministe și de gen în România

[6] Doctor în ştiinţe politice, conferenţiar universitar la Universitatea din Bucureşti şi SNSPA, activistă feministă

 

Citeşte şi Biroul Național USR a decis ca partidul să se poziționeze împotriva referendumului pentru modificarea Constituției

Citeşte şi OPINIE de la un cititor: „A înțeles Nicușor Dan că USR nu mai este partidul pe care l-a înființat?”

Citeşte şi USR nu este un partid de dreapta: a votat în chestiunea referendumului la fel ca extrema stângă din Parlamentul European

Citeşte şi Cine sunt parlamentarii care au votat împotriva referendumului pentru familie

Citeşte şi Să ne cunoaştem aleşii: Ce este fascismul social şi cine sunt ultraşii de genul deputatului Adrian Dohotaru, care acuză conservatorii de „fascism social”?

Citeşte şi Cine este Ulrike Lunacek, europarlamentarul care cere anularea referendumului şi care e invitat să adreseze un mesaj video la conferința parlamentarilor USR „Egalitatea de gen: test pentru democrație”

Citeşte şi TEXT + VIDEO. Dep. Matei Dobrovie despre demersul Coaliției pentru Familie: „Sunt creștin și nu îmi e rușine. Dacă Parlamentul împiedică acest referendum, pierde orice credibilitate”

Citeşte şi Numărul 2 de pe lista USR la Senat în Ilfov: Conservatorii sunt „motivul principal al stagnării rasei umane” și să tacă înainte să fie obligați prin presiuni să o facă

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.