Unghiuldeabordare.ro. Partea a doua a interviului cu Sișu și Puya (La Familia): „Când vezi copiii, începi să înțelegi nemurirea”
Unghiuldeabordare.ro, 29 noiembrie 2017 – În partea a doua a interviului aflăm ce spun Sișu și Puya despre viața politică, poziția față de Referendumul pentru familie, problemele cu legea și dacă le e teamă că sistemul muzical din România le va închide ușa în față după publicarea Manifestului pentru Familie în care-și afișau credința în Dumnezeu, în neam și în familia tradițională!
„Și într-o familie bărbat-bărbat poate exista violență!”
Reporter: Sișu, tu ai avut o părere despre Referendumului pentru Familie, te-ai poziționat pentru.
Sișu: Nu am avut o poziție, nu-l susțin, eu sunt printre primii semnatari, sunt 50-60 de oameni care au semnat, dar asta am făcut-o… Nu sunt un exemplu viu, nu sunt un om care, gata, am doi copii, o familie fericită și astea. Nu, viața are suișuri și coborâșuri. Mereu am văzut argumentul ăsta: „Ce familie susțineți, pe aia în care bărbatul își bate femeia?” Doi parteneri, fie că sunt bărbat cu bărbat sau femeie cu bărbat sau ce sunt ei, doi oameni pot ajunge să se bată la un moment dat. Nu are legătură chestia asta.
Puya: Ai bătut-o pe nevastă-ta?
Sișu: Toată lumea știe, e o chestie publică, a fost și un proces…
Puya: De ce ai bătut-o mă?
Sișu: Nu, nu, nu, a fost altă problemă…
problemele te întăresc. Îți întăresc credințele
„Ne asociem cu neamul românesc”
Reporter: Întrebarea era, unii spun că ar fi Coaliția [n.red. – Coaliția pentru Familie] în spatele vostru.
Sișu: Doamne ferește, eu chiar le-am spus băieților ăstora că îl semnez din principiu, dar le-am spus că nu pot să vă reprezint valorile astea, să vin eu cu steagul în față. Eu semnez pentru că eu cred. Că sunt eu în afara poveștii de multe ori și că am făcut multe greșeli în viață e problema mea. Eu nu o să port steagul, purtați-l voi care sunteți niște oameni mult mai ok. Sau să-l poarte Dragoș.
Puya: Mai târziu am aflat că e și ceva politic. Am aflat de chestia asta mai târziu.
Sișu: Eu nu știam că e asociată. Nu m-am gândit că cineva se gândește la asta. E o afirmație, tu acum dacă spui că crezi în familie și Dumnezeu nu înseamnă că te asociezi cu Coaliția pentru Familie. Poți să crezi că ești un simpatizant sau că ai o părere asemănătoare, nu că te asociezi cu ei.
Puya: Eu unul mă feresc să mă asociez cu grupări așa mari, că la un moment dat, când devin foarte mari, nu mai știi ce interes are șeful.
Sișu: În principiu mă asociez cu gruparea asta de 20 de milioane, că suntem și vreo 5 prin diaspora.
Puya: Exact, ne asociem cu neamul românesc.
Reporter: Voi v-ați schimbat recent percepția față de aceste lucruri sau dintotdeauna ați crezut în aceste valori?
Puya: Hai să-ți arăt. Ce scrie aici? (scoate un album vechi) „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru ajutor.” Nu ne-am schimbat, e un album din ’98.
„Problemele îți întăresc credința”
Sișu: Oamenii nu ne cunosc, oamenii au o imagine de la TV. Oamenii dacă ne-ar cunoaște ar înțelege… Eram mai mici înainte, argumentele erau mai subțiri. Încă nu trăisem viața, e logic. Dar asta este viața noastră, așa am trăit de când ne știm.
Reporter: Întrebarea era dacă v-ați schimbat după problemele avute.
Sișu: Dacă ne-am drogat și alea…Nu, problemele te întăresc. Îți întăresc credințele, cine știe să se folosească de asta. Cine se frustrează și se vopsește verde în cap și se dă cu capul de pereți, asta e altă problemă. În viață trebuie să știi când să faci și o nebunie, când să te oprești.
Reporter: Apropo tot de asta, dacă regretați anumite mesaje din piesele voastre.
Puya: Dacă stau acum să mă gândesc, da, nu mai mi se par potrivite. Dar omul trebuie privit între etape. Dacă mă uit acum la un videoclip de-al meu de la 20 de ani, eu parcă văd alt om. La 20 de ani ești un om, la 30 altul și la 40 altul. Nu poate să zică cineva că e tot timpul la fel. Dacă rămâi la fel înseamnă că nu evoluezi, că dai în mintea copiilor.
Sișu: Principiile rămân la fel…
Puya: În etapa respectivă eram ăla, în etapa asta sunt ăsta.
Sișu: Dar niciodată nu a fost Puya necredinciosul, răul, fără valori, fără nimic și a doua zi Puya…a fost o constantă care s-a dezvoltat de-a lungul vieții.
Puya: Tot timpul am dorit să spun, să dau și un mesaj. Noi nu am intrat în muzică să facem bani, nici nu știam că se poate face bani. În ’98, când am făcut caseta asta, nu era televiziune muzicală, nu era Youtube, nu era nimeni. Pe noi ne-a luat prin surprindere chestia asta. La un moment dat au apărut niște bani. Ok, dacă sunt, hai să-i facem, să ne susținem. Dar în primă fază am dorit să ne exprimăm. Orice artist din lumea asta e dator, pe lângă banii pe care-i face, să spună și ceva și să influențeze într-un fel lumea.
Sișu: Pentru că te ascultă mii de oameni, nu e ca și când vorbești singur în casă. Eu am văzut multe trupe. Niciodată nu cred că în muzica mea sau a lui Puya au existat versuri la moduri „Fii șmecher, droghează-te, omoară!”. Nu, niciodată! Noi am avut o privire oarecum melancolică, uite prin ce am trecut, uite ce facem, uite ce n-am mai vrea să facem…
Puya: Unii dădeau exemple de versuri dintr-un album din ’97. E o tâmpenie, comentezi versurile unui om de 40 de ani. E ca și când aș comenta ce ai spus tu acum 30 de ani.
Sișu: Pe același album găsești versuri care erau Pro, pro La familia, pro ideile noastre, găsești embrioni la ceea ce facem acum. Dacă luăm albumul ăla și-l ascultăm acum, nu începe cu „băga-mi-aș” etc. Nu, eram niște puști care trăiam în cartier și uneori eram mai teribiliști, dar sâmburii erau tot aceiași. Aveam piesa gen Femeia mea, de ce n-a zis nimeni de asta? E o piesă frumoasă, în care îi spui unei fete că o iubești, că faci orice: „Tu ești iubirea mea”. Lucruri pe care lumea nu le-a văzut. Avem piese gen: Cu fruntea sus, în care vorbim de credință… au disecat că…
Puya: Mai ții tu minte toate astea?!
Sișu: Da, frate.
Puya: Ca un om mare…
Reporter: În multe piese vă plângeți de sistemul muzical din România…
Sișu: Nu prea ne plângem, mai mult râdem…
„Nu trebuie să-ți modifici muzica în funcție de dorințele radioului”
Reporter: Ok, râdeți. Nu vă e teamă că acum va fi mai greu de intrat pe anumite uși?
Sișu: Păi dacă n-am intrat 20 de ani, mânca-ți-aș gura ta, vrei acum să stăm la ușă?
Puya: Noi suntem susținuți de fanii noștri care dau banii la intrare la un spectacol, fie cumpără CD-ul sau intră pe Youtube. Că există și alte surse de venit, sunt binevenite, dar nu asta a fost principala sursă a noastră. E bine să fii la radio, că te ascultă foarte multă lume, eu am văzut beneficiile…
Sișu: E un bonus, dacă tu îți faci o carieră bună și ai dat și un number one, felicitări!
Puya: Dar nu trebuie să-ți modifici muzica în funcție de dorințele radioului sau ale nu știu cui. Tu faci ce faci și dacă – Doamne ajută! – ajungi și acolo e super bine.
(…)
Reporter: Am văzut că aveți magazine online. Iese ceva, vă puteți susține din partea aceasta?
Puya: Ai grijă ce zici, că domnul e de la ANAF. Nu iese nimic. Le dăm noi pe degeaba.
Sișu: Mai trebuie să dăm noi niște bani la sfârșit de lună. Oamenii mai sunt interesați de CD-uri, dar nu te gândi că…
Puya: Și nici n-avem CD-uri… Avem?
Sișu: Sunt cadouri la tricou. Să știi că 50 la sută din ele sunt făcute ca să te promovezi. Purtându-ți tricoul sau având CD-ul în mașină te promovează oarecum…
Puya: Da, spune că „eu cred în ce cred ăștia”.
Sișu: Acum nu mai sunt tarabe de muzică să te duci: „Mamă, Vasile, ce a mai apărut nou? Vreau si eu CD-ul ăsta!
(…)
„Când vezi copiii începi să înțelegi nemurirea”
Reporter: Faptul că ați devenit tătici între timp v-a schimbat oarecum percepția, vă gândiți la viitorul copiilor?
Puya: Normal că se schimbă, e normal.
Sișu: În primul rând când vezi copiii începi să înțelegi nemurirea, lanțul acesta care-l traversează timpul. Se schimbă percepțiile.
Reporter: V-ați înființat acum 21 de ani. Întrebarea clișeu, ce ați schimba sau dacă ați lua-o pe același drum?
Sișu: Bă, ținând cont că în momentul de față nu suntem supărați și suntem ok, ar merita să o luăm pe alt drum?
Puya: Bă, ai putea totuși să scapi de 4 ani de pârnaie dacă ai lua-o pe alt drum și să cântăm și noi încontinuu. M-ai lăsat pe bară o grămadă timp…
Sișu: Aah, doar de patru ani, nu de toți ai zis…
Puya: Păi așa, însumați, că i-ai făcut și din bucăți… Dacă făceai patru dintr-o dată era o chestie.
Sișu: Stai un pic, să scap de 4 ani și de restul, un an și 8 luni, aproape doi ani să-i fac!
Puya: Nu mă, să nu faci niciunul!
Sișu: Adică să scad șase.
Puya: Păi ce, șase ai făcut?
Sișu: Șase, da.
Puya: Pfff…
Reporter: Și n-ai schimba nimic în treaba asta?
Sișu: Nu frate, oricum nu pot să schimb nimic, dar nu aș schimba. Dacă am regrete, am regrete pentru lucruri pe care le-am făcut față de oameni.
Reporter: Ai învățat ceva? Păi e discuția aceasta despre faptul că unii ies de acolo și nu învață nimic.
Sișu: Te disciplinezi dacă vrei. Dacă vrei. În viață, dacă vrei s[ faci lucruri, nu face nimeni cu japca. Sau dacă le face, nu le face bine.
Citește și Unghiuldeabordare.ro: Partea întâi a interviului cu Sișu și Puya (La Familia): „Acum e «gangsta» să vorbești de Dumnezeu!”
Citește și UPDATED: De ce este importantă observația jurnalistului Radu Buzăianu despre anularea concertului La Familia de la Cluj pe motiv de diferență de valori: În noua ierarhie a valorilor, promovarea familiei naturale…
Citește și Teodor Baconschi despre anularea concertului trupei La Familia: „Ce poate fi mai moral decât să interzici ceva în numele toleranței? Nicicând, în istorie, buna intenție aparentă nu a dus la o poliție a gândirii atât de perversă”
Citește și Freamatul.ro: „Eu cred că LA FAMILIA are dreptul la exprimare”
Citește și Din ciclul „ne place non-conformismul, dar numai cel regulamentar”: un club din Cluj a anulat concertul La Familia după ce membrii acesteia s-au declarat în favoarea căsătoriei bărbat – femeie
Citește și Mii de Likes și distribuiri pe Facebook. Și ce i-au răspuns Sișu și Puya (trupa de hip-hop La Familia) unui fan care le-a cerut „relatări de la colțul străzii” în loc de valori conservatoare
Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.
Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.
DONEAZĂ !
Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR
Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie