contraceptie

Un ginecolog crede că avem nevoie de mai multe metode contraceptive pentru a preveni suprapopularea. Chiar așa?

Dr. Deborah Anderson, Doctor Profesor în Obstretică-Genetică la Boston University, a publicat un articol în New England Journal of Medicine, cerând o nouă revoluție a contracepției.

Ea argumentează că lumea se confruntă cu o creștere galopantă a populației care va pune o presiune asupra mediului, care nu o poate susține. Autoarea scrie că SUA ar trebui să investească masiv în noi tehnologii contraceptive pentru „a le oferi opțiuni diferitelor populații care în momentul de față nu sunt deservite de metodele contraceptive moderne”. Dar, așa cum se întâmplă adesea în cazul multor zeloti ai controlului populației, ambele probleme pe care le identifică, precum și soluțiile pe care le propun conțin erori fundamentale.

Populația va exploda… sau va descrește până la sfârșitul secolului (2100)?

Ipoteza pe care se bazează autoarea, că populația va continua să crească exponențial, ridică mai multe semne de întrebare. Argumentul de la care pornește Dr Anderson are drept sursă prognoza ONU, organizație cunoscută pentru poziția sa favorabilă concepției. Prognoza arată că populația mondială va fi de 11,2 miliarde până în 2100, cu 4 miliarde mai mult decât în prezent. 

Această părere nu este unanimă în lumea științifică. Autorii cărții “Planeta Pustie-Șocul Depopularii Mondiale” ( “Empty Planet: The Shock of Global Population Decline”), Darell Bricker și John Ibbitson, au declarat pentru The Guardian, la începutul acestui an, că “există un număr din ce în ce mai mare de păreri care consideră că ONU greșește. Nu vom atinge 11 bilioane până în 2100. În schimb, populația va atinge 8-9 bilioane până la mijlocul secolului, după care va începe să scadă.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Sunt evidente semnale de alarmă în mai multe părți ale globului. Sunt țări în care sporul natural de abia se atinge sau este negativ asta însemnând 2,1 nașteri de fiecare femeie. În 2018 rată fertilității a atins cel mai scăzut prag din ultimii 30 de ani în USA.

Norvegia, a cărei rată de fertilitate a atins cel mai jos prag din ultimii 33 de ani, a devenit un simbol pentru această problemă (n.a. îmbătrânirea populației) comună mai multor țări. Așa cum declara Prim-Ministrul țării, Erna Solberg în Norway Today descreșterea demografică amenință însăși existența statului norvegian: “Norvegia are nevoie de mai mulți copii!… În deceniile care urmează, vom întâmpina probleme din cauza acestui stil de viață. Vor fi din ce în ce mai puțini tineri care să suporte cheltuielile aflate în continuă creștere ale statului social.”

Dr. Stephen Mosher de la Population Research Institute atenționează că adevăratul pericol îl reprezintă depopularea:

“…sunt dovezi care arată că suprapopularea nu reprezintă un pericol mondial. Numărul de nașteri a scăzut pe întregul glob, forța de muncă e în descreștere, în timp ce numărul bătrânilor crește.” De fapt, subpopularea ar putea duce la schimbări sociale majore. “Suprapopularea nu e doar un mit, dar e un mit care ucide. Ucide atât oameni, cât și economii. În lumea secolului 21 avem nevoie de mai mulți copii, nu de mai puțini.”

În alte părți ale lumii, problema se manifestă diferit: China se îndreaptă spre un potențial dezastru demografic cauzat de o politică de control a populației dezastruasă.

Asistență pentru dezvoltare sau… colonizare ideologică?

Chiar dacă datele ONU are dreptate, soluția propusă de dr. Anderson mustește de ceea ce Papa Francisc a denunțat drept “colonizare ideologică”. Un exemplu este modul în care dr. Anderson laudă promovarea agresivă a contracepției în țările aflate în curs de dezvoltare:

„Sumiturile de la Londra al Planificării Familiale din 2012 și 2017 a propus un țel ambițios de a facilita accesul celor doritori la serviciile de planificare familială în țările cu un venit minim scăzut unde 22 de milioane de femei au o nevoie neacoperită de serviciile de planificare familială. Fundația Gates a decis ca fiind prioritar împuternicirea tinerelor și femeilor, o inițiativă care e de așteptat că va avea un impact major în diminuarea creșterii populației la nivel global.”

La o întâlnire de la Londra din 2017 Melinda Gates a numit contracepția: “una dintre cele mai mari invenții anti-sărăcie pe care lumea le-a cunoscut vreodată” și a alocat 375 milioane de dolari din partea Fundației Bill și Melinda Gates pentru a spori pătrunderea contracepției în țările în curs de dezvoltare.

Obianuju Ekeocha, Președintele organizației Cultura Vieții în Africa, a descris aceste priorități ca fiind prost alese, declarând într-un interviu la BBC că în țările din Africa femeile au nevoie de bunuri și servicii de bază, nu de contracepție. “Dacă vorbiți cu femeile simple de pe străzile Africii, ce vor cere? Cer mâncare, cer apă potabilă, cer îngrijire medicală de bază. Contracepția se numără printre ultimele lucruri la care s-ar gândi să le ceară.” De fapt, așa-zisă asistență este o nouă formă de colonialism.

Într-adevăr, Fundația Gates sprijină grupuri al căror scop e să faciliteze avortul la nivel mondial, uneori chiar împotriva voinței popoarelor și a culturilor pro-viață. Această fundație are legătura cu implementarea politicii unui singur copil din China prin intermediul parteneriatului pe care îl are cu Fondul ONU pentru Populație.

Imaginea despre lume promovată de dr. Anderson și alți activiști ai controlului populației pleacă de la o premisă care ridică multe întrebări și implică o colonizare ideologică prin care femeile sărace din țările în curs de dezvoltare sunt încurajate insistent și uneori de-a dreptul forțate să folosească metode contraceptive.

În mod sigur, ultimul lucru de care avem nevoie este o nouă revoluție a contracepției.

Sursa: Live Action
Traducerea: Gabriela Cucu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button