adolescenţidependenţesfaturi pentru părinţisfaturi pentru tineri

Un adolescent de 14 ani, din Botoșani, a ajuns la spital după ce părinţii l-au găsit leşinat în faţa calculatorului. Cinci semne ale dependenței de jocurile video

Băiatul se jucase la calculator de mai bine de 6 ore, fără întrerupere, când i s-a făcut rău și a leșinat în fața PC-ului. Diagnosticul medicilor veniți la fața locului a fost unul categoric: tânărul era pur şi simplu epuizat.

Adolescentul de 14 ani a fost dus de urgenţă la spital pentru îngrijiri medicale.

„Avea o stare de epuizare. Fiind luat de val de jocul de la calculator, nu s-a alimentat şi nu s-a hidratat. Ei devin mai astenici şi probabil i s-a făcut rău”, a declarat Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani.

Dependenţa tinerilor de jocurile video i-a determinat pe cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să includă din 2018 această adicție pe lista tulburărilor psihice. Din nefericire, în România nu avem specialişti şi nici centre speciale.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La fel ca în acest caz sunt extrem de mulţi tineri dependenți de jocurile video, iar specialiştii vorbesc despre un nou tip de tulburare psihică.

Conform acestora, copiii care se joacă prea mult pot întâmpina probleme pe plan social şi pot avea de suferit în ceea ce priveşte performanţa la şcoală.

Astfel că, gamingul necontrolat se înscrie pe o listă amplă de dependenţe psihice, printre care dependenţa de jocuri de noroc, sau chiar abuzul de droguri şi alcool.

5 semne ale dependenței copilului de jocuri video

1. Tot timpul liber și-l petrece la calculator sau consolă.
Primul semn al dependenței apare atunci când copilul nu vrea să își petreacă timpul liber altfel decât în fața calculatorului. Activitățile care presupun interacțiunea cu personaje în carne si oase trec pe locul 2.

2. Micuțul are un comportament schimbat.
Din copilul care până nu demult era plin de energie și creativitate a ramas doar un copil apatic, care a pierdut noțiunea timpului și care face totul în grabă pentru a se reîntoarce cât mai repede la calculator sau consolă.

3. Uită de îndatoririle școlare.
Treptat, copilul nu mai acordă atenția cuvenită temelor și sarcinilor școlare. Are dificultăți de concentrare, înțelege greu o lecție nouă și nu știe cum să își facă temele.

4. Adoarme târziu.
Se joacă pe calculator sau consolă până târziu și, dacă îi oprești „distracția”, devine agitat și nu poate adormi pentru că somnul lui a suferit o dereglare în timp.

5. Îl doare capul și are o poziție neobișnuită a spatelui.
De foarte multe ori, dependența de jocuri video favorizează anchilozarea spatelui, dureri de cap, dureri de spate și amețeli. Poziția incorectă a spatelui poate duce la deformarea coloanei vertebrale.

Sursă: doctorulzilei.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button