sfaturi pentru părinţi

Te lupți cu adolescentul tău? Încearcă aceste 4 sfaturi

myway
http://www.freedigitalphotos.net

Sursă: FamilyShare

 Să crești niște adolescenți nu este deloc ușor. Ei sunt, într-un final, îndeajuns de independenți pentru a fi stăpâni pe decizii, însă nu au destulă experiență de viață pentru a face alegerile cu discernământ.

Pe de o parte, nu ai suficient timp să-ți înveți adolescentul toate lucrurile care îi sunt necesare, pentru a i le face cunoscute înainte de a se lovi de unul singur de ele, dar se poate nici să nu vrea să accepte ceea încerci să-l înveți. Câteodată pare că te ignoră și preferă să învețe lucrurile pe o cale mai dificilă, indiferent de cât de convingător ai fi.

Dar, decât să te lupți cu adolescentul tău, mai bine citește aceste patru sfaturi pe care le poți aplica imediat:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Examinează motivațiile din spatele hotărârilor tale

Nu îți trebuie o lungă experiență în a fi părintele unui adolescent până să fii tras la răspundere cu privire la justificările din spatele recomandărilor pe care i le faci. Sună cam așa: „Pur și simplu ai o problemă cu prietenii mei! Ăsta e motivul pentru care nu mă lași să ies!” sau „De ce nu pot lua mașina? Nu ai încredere în mine?”.

Adevărul este că și dumneavoastră, ca părinți, nu sunteți perfecți. Și oricât încerci, nu ai cum să-l ajuți, ceea ce poți face este să dai la o parte propriile imperfecțiuni. Câteodată, justificările expuse adolescentului sunt într-adevăr lipsite de sens, prejudecățile proprii fiind puse în calea luării unor decizii parentale înțelepte. Adolescentul îți va reproșa inconsistența motivațiilor în ceea ce privește deciziile pe care le iei, așa că trebuie să te mobilizezi în a le afla – doar pentru a te asigura că faci alegerile corecte.

Gata cu țipetele

Ai mai auzit asta de câteva ori înainte, dar repetarea merită osteneala. Țipatul nu face decât să înrăutățească situația.  Acesta sporește intensitatea emoțiilor și este un mod sigur de a te înstrăina de adolescent. Țipatul îi spune tânărului că tu vrei să-l subminezi și că folosești agresiunea pentru a-l convinge. În realitate, acesta este ultimul mesaj pe care vreți să i-l transmiți. În loc de să țipi, mai bine îți păstrezi vocea calmă și să discuți cu copilul. S-ar putea ca el să nu te asculte, dar, de fapt, el nu te ascultă nici atunci când țipi. Prin decizia de a nu țipa la copilul tău, până la urmă, măcar nu vei agrava starea situației.

Nu vă angajați în lupta pentru putere

Adolescenții sunt dificili, deoarece își dezvoltă în această etapă a vieții independența. Asta înseamnă că ei încetează să-ți mai dea ascultare și experimentează lucruri pe propria răspundere. Acesta e un lucru bun. Tu îți dorești ca adolescentul tău să fie liber. Printre alte lucruri, asta îl ajută să se lanseze cu succes în viața de adult.

Deoarece tânărul începe să devină independent, înseamnă că începe și să-ți nege regulile și autoritatea. În loc să te angajezi în lupta pentru putere prin încercarea de a-ți convinge copilul că tu ești cel care are dreptate, mai bine mai repetă-i o dată lucrurile. După un timp,  el va învăța să asculte din prima, iar tu nu-i vei știrbi independența.

Încearcă să nu îți folosești în exces influența împotriva lor

Ca părinte, este ușor să impui viziunea ta peste cea a adolescentului. Tu eși cel care-l îngrijește, cel care-i poate confisca cheile ori telefonul, etc. Dar toate acestea nu-l vor face pe copil să învețe niște lecții. Nu-l învață decât să te considere nebun. În  loc să fie transparent cu tine, el va începe să se  împace cu tine și să facă lucruri pe la spatele tău pentru a evita pedeapsa.

În schimbul utilizării în exces a influenței  împotriva tânărului, încearcă să forțezi consecințele naturale cât mai mult posibil. De exemplu: dacă adolescentul are o petrecere și sparge televizorul, fă-l să plătească pentru un nou televizor – și nu-i da nicio alocație între timp, până când nu achiziționează televizorul. Acestea fiind spuse, tu nu trebuie să îi iei mașina sau telefonul. Adolescenții știu când faci lucruri mai puțin necesare doar să le faci viața mai colorată. Acest lucru crează resentimente, neîncredere și o serie de lucruri rele pe care nu ți le dorești de fapt.

Da, să fii părintele unui adolescent este greu. Dar aceste sfaturi pot ajuta în oprirea luptei dintre tine și copilul tău și începerea construirii relației tale cu el –  construirea unei relații cu propriul copil până la urmă va fi mai bună decât orice luptă posibilă.

Traducere: Zoe Cristina

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button