valorile familiei

Sondaj de opinie pe tema familiei în rândul candidaților la alegerile euro-parlamentare

pro-familie
foto: Dreamstime

Dorind să afle care este poziția candidaților la alegerile euro-parlamentare referitor la demersurile de redefinire a instituției căsătoriei în România, portalul Știri pentru viață a lansat de Ziua Internațională a familiei un sondaj în rândul acestora.

Cele două întrebări la care au fost invitați să răspundă erau:

1. Sunteți de acord că familia naturală, întemeiată de bărbat și femeie, este singura formă pe care firea lucrurilor și experiența umanității o arată ca fiind eficientă în dezvoltarea și continuitatea pe termen lung a unei societăți și, ca atare, statul trebuie să o sprijine și să o apere? Dacă da, Vă rugăm să realizați o scurtă argumentație.

2. Dacă nu sunteți de acord, și considerați că statul este dator să extindă definirea familiei astfel încât să acopere diferitele tipuri de relații existente în societate, Vă rugăm să precizați cu care dintre extinderi sunteți de acord și cu care nu sunteți de acord și să realizați o motivație a opiniei Dumneavoastră:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

a. între două persoane de același sex (relație homosexuală)
b. între mai mult de două persoane de același sex (relație de tip truplu)
c. între un bărbat și mai multe femei (relație poligamică)
d. între o femeie și mai mulți bărbați (relație poliandrică)
e. între un număr nedefinit de bărbați și femei (relație poliamorică)

Pe măsură ce vom primi la redacție răspunsurile candidaților, vi le vom prezenta în ordinea sosirii lor:

1. Mihai Deaconu, candidat din partea partidului PP-DD

Mihai Deaconu

Sunt de acord cu primul punct. Sunt creștin ortodox și nu pot concepe familia în afara relației dintre un bărbat și o femeie. Consider că primul rol al familiei este de a perpetua specia umană.

2. Corneliu Berari, candidat din partea partidului Noua Republică

corneliu berari

În calitate de creștin ortodox practicant, nu pot avea despre om și familie altă concepție decât cea pe care învață Biserica Creștină de 2000 de ani: că omul a fost creat bărbat și femeie și că familia înseamnă comuniunea (preferabil binecuvântată sacramental) dintre un bărbat și o femeie, deschisă către misterul vieții și al nașterii de copii.

Aș mai vrea să adaug că în condițiile în care mă regăsesc în primul rând în tradiția politică conservatoare, nu pot să fiu de acord cu intervențiile excesive ale statului în viața individului și cu atât mai puțin cu proiectele politice care vizează o schimbare artificială, prin ucaz statal, a practicilor și instituțiilor sociale validate în timp de experiența generațiilor de dinaintea noastră.

3. Cristian Petrescu, candidat din partea Partidului Mișcarea Populară

Cristian Popescu

 Vă   mulțumesc  pentru   faptul   că   mă   contactați   în  privința  unor   aspecte  atât   de importante  pentru  România   și   pentru  Uniunea   Europeană.  În  ceea   ce   privește întrebările   dumneavoastră,   susțin   faptul   că   este   necesară   o  modernizare   a   definirii  instituției   familiei.  Consider   că   Uniunea   Europeană   trebuie   să   fie   deschisă   către  acceptarea  diferitelor  valori  și   norme   culturale.   Astfel   susțin   inițiativa  domnului  Remus  Cernea  de  recunoaștere  a  prezenței  poligamiei,   poliandriei și  poliamorismului  în   lume.   În   ceea   ce   privește  statul   Român,   sunt   de   părere  că   acesta  este   dator  să  extindă  aceasta  definiție,  dar  consider  că operaționalizarea  ei  trebuie  efectuată doar în  strânsă colaborare  cu  societatea civilă.

4. Sebastian Bodu, candidat PNȚ-CD
SBodu
Minoritățile sexuale sunt tolerate, ceea ce este normal. Inacceptabil este însă ca o excepție să se transforme în regulă. Căsătoria este, în primul rând, o uniune religioasă, între un bărbat și o femeie. Homosexualii pot forma un cuplu, dar nu o căsătorie. Pot garanta unul pentru altul un împrumut bancar solidar, pot testa unul în favoarea celuilalt, deci există mijloace juridice pentru a le satisface interesele patrimoniale de cuplu. Discriminarea este una și nu sunt de acord ca minoritățile sexuale să fie discriminate, însă nu pot fi de acord că a nu legifera căsătoriile homosexuale este o discriminare câtă vreme, așa cum spuneam, există mijloace juridice care să compenseze inexistența căsătoriei. Poligamia este împotriva însăși ideii de cuplu. Până și în țările musulmane haremul a devenit desuet. Ar fi culmea să îl legiferăm în Europa. Nu te împiedică nimeni să ai relații cu mai mulți parteneri, dar aceasta excede ideii de cuplu.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button