sindrom Down

Are Sindrom Down, dar asta nu a împiedicat-o să devină campioană la gimnastică și să îi inspire și pe alții

cw
foto: Today.com

  Sursă: Today.com

Pentru Chelsea Werner gimnastica a fost la început doar un mod de creștere a tonusului muscular care era un simptom a Sindromului Down cu care fusese diagnosticată. Acum, însă, sportul a devenit felul ei de a arăta și altor sportivi cu același diagnostic cât de multe pot fi totuși făcute.

Werner, în vârstă de 22 de ani, a trecut de la faza în care nu putea să execute manevre simple la calitatea de cvadruplă campioană națională la Olimpiada Specială (și deține și un titlu mondial).

„A lucrat multe ore, de-a lungul mulți ani, și a perseverat, chiar dacă nu a primit vreo medalie. Ilustrează pe de-a-ntregul conceptul de Neînfrânt” spune Dawn Pombo, antrenoarea gimnastei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Lisa și Ray, părinții lui Chelsea, au dus-o la gimnastică la vârsta de patru ani, după ce i-a fost pus diagnosticul de sindrom Down. După patru ani, Chelsea se antrena deja pentru Olimpiada Specială. Părinții ei au insistat în căutarea unui antrenor potrivit. Au găsit-o pe Pombo, care a declarat că au trebuit să o ia de la zero, dar a beneficiat de un învățăcel mai mult decât doritor.

„Chlesea nu avea abilități foarte bune la început. Era foarte entuziastă, dar – fizic vorbind – abia putea merge pe bârnă înainte și înapoi fără să cadă. Principalul obstacol era forța fizică. Musculatura ei nu avea tonus” a spus Pombo.

Antrenoarea a provocat-o pe Chelsea să-și depășească limitele.

„Le spuneam părinților: ‘Vreau să o învăț de exemplu roata pe spate’. Iar ei răspundeau ‘Nici o șansă. Glumești? Nu poate face așa ceva’ „

Deși Chelsea și-a îmbunătățit mereu performanțele la sol și bârnă, s-a lovit rapid de alt obstacol. În 2006, Comitetul Olimpic Special din California de Nord a retras gimnastica de pe lista sporturilor susținute, iar Chelsea a trebuit să se descurce singură iar familia ei să finanțeze integral transportul, cazarea la competiții și antrenamentele. Pentru a o finanța, Ray a fondat un ONG numit Chelsea’s Quest, care adună donații pentru Chelsea, iar gimnasta a intrat în turneele Olimpiadei Speciale ca echipă de o singură persoană.

Pombo declară: „Probabil că a concurat trei ani în felul acesta și cred că s-a clasificat pe ultimul loc mai mereu, dar nu i-a păsat. A venit apoi un moment în care a înțeles ce înseamă notele scăzute. De aici am început o altă etapă, în care ea a trebuit să înțeleagă că dacă vrei o medalie atunci trebuie să muncești mai mult pentru a o primi.”

Pombo a solicitat-o pe Chelsea la fel de mult ca pe oricare altă gimnastă de-a ei, iar rezultatul a fost un număr de 16 ore de lucru pe săptămână pentru a îmbunătăți performanțele. Munca s-a tradus în multiple titluri naționale și în medalia de aur la International Down Syndrome Foundation World Championships. Chelsea a participat ca invitat în afara concursului la campionatul de gimnastică feminină a NCAA. Fetița care odată abia își putea ține echilibrul pe bârnă a ajuns la un nivel pe care mulți îl considerau de neatins.

„Ce mică prințesă e… doar personalitatea ei incredibilă, încredrea în ea și bucuria pură, ea e fericirea vieții mele” declară tatăl.

„E o sportivă și iubește viața”, spune și mama ei. „Foarte veselă, foarte sociabilă, foarte deschisă”.

 

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button