familie

Se poate frauda votul, la Referendumul pentru Căsătorie?

de Cătălin Sturza, Facebook

Există unii influenceri care s-au specializat în alarme false. Moise Guran e unul din ei. El face următoarea teorie a conspirației: Referendumul de pe 6-7 octombrie este o repetiție a fraudării alegerilor generale de mai târziu. Argumentul? Pentru că s-a decis votarea în două zile și pentru că nu se aplică supravegherea electronică a votului la referendum.

Afirmațiile sunt incorecte factual, ilogice și contradictorii.

Dacă guvernul a prevăzut două zile de votare, asta, logic și previzibil, scade presiunea îndeplinirii baremului de validare. Ce trebuia făcut într-o zi va fi făcut acum în două. Posibilitatea abuzurilor scade.

În ceea ce privește supravegherea electronică a votului, pur și simplu nu o cerea legea. Ar fi trebuit ca guvernul să prevadă în mod special în OUG-ul de organizare a Referendumului o astfel de supraveghere. Nu a făcut-o. Face acest lucru ca referendumul să fie fraudabil? În nici un caz mai mult sau mai puțin decât alte alegeri sau referendumuri care s-au desfășurat fără acest sistem. Dacă există temerea fraudării, există și soluțiile: observatori în cadrul circumscripțiilor de vot. Sunt soluții eficiente care au funcționat în vremuri mult mai grele, în anii ‘90.
Dar, de fapt, astfel de alarmiști lansează teze false dintr-un motiv simplu: nu din temeri sincere, ci cu scopul de a crea confuzie și de a săpa încrederea oamenilor în exercițiul democratic al Referendumului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ținta falsurilor este distrugerea încrederii.

Așadar, să stăm bine, să stăm cu încredere și să mergem la vot! Lăsați alarmele false să urle până-și consumă bateria…

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button