avortfamilieMarşul pentru Viaţă

Declarația politică a deputatului Matei Dobrovie: „Să ajutăm femeile în criză de sarcină!”

matei-dobrovie

Deputatul USR Matei Adrian Dobrovie se alătură acelor parlamentari români care își asumă un demers pro-viață fără echivoc. Marți, 11 aprilie 2017, el a susținut în Camera Deputaților o declarație politică intitulată „Să ajutăm femeile în criză de sarcină!”, prin care a explicat de ce susține Marșul pentru Viață și de ce România are nevoie de măsuri pentru viață și pentru familie.

„Așa-zișii adepți ai toleranței, progresului și drepturilor omului au arătat cât de toleranți sunt prin mânjirea unor spații publice – trotuar, blocuri și chiar a unei biserici monument istoric – de pe traseul Marșului cu cuvinte obscene și pline de ură. Săptămâna viitoare voi demara un dialog cu mai multe ONG-uri pe politici pro-familie”, a scirs deputatul pe pagina sa de Facebook.

În continuare, redăm integral textul declarației politice a deputatului Matei Dobrovie (sublinierile aparțin redacției):

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Să ajutăm femeile în criză de sarcină!

Ca în fiecare sfârșit de martie, și anul acesta a avut loc în București și în multe alte orașe din România și din în Republica Moldova, Marșul pentru Viață. Nu este vorba despre un eveniment pentru interzicerea legală a avorturilor, așa cum au insistat multe voci, din neștiință sau din rea-credință, ci despre un marș pentru susținerea vieții, a femeilor aflate în criză de sarcină, a copiilor nenăscuți și care au șansa și dreptul la viață.

Statisticile privind avortul în România sunt înspăimântătoare – peste 22 de milioane de copii uciși din 1958 până în prezent, adică mai mult decât actuala populație a României. Țara noastră se situează pe unul dintre 5 primele locuri în lume, toate ocupate de țări foste comuniste, în acest tragic clasament al morții – raportul dintre numărul de avorturi și mărimea populației în perioada 1921-2015.

În condițiile în care ne confruntăm, ca și alte state europene, cu o serioasă criză demografică, autoritățile române ar trebui să ia măsuri pentru a încuraja viața, pentru a susține femeile și copiii. Nu întâmplător, motto-ul Marșului de anul acesta a fost: ”Ajută mama și copilul! Ei au nevoie de tine”.

Organizatorii marșului din București, Asociația Studenți pentru Viață, ajută femeile în criză de sarcină. Acestea sunt adesea presate, contrar voinței lor, să facă avorturi de către soți sau parteneri care nu-și doresc copilul, care amenință că le vor părăsi sau nu le vor mai susține financiar. De asemenea, aceste femei sunt supuse oprobriului rudelor sau părinților, care consideră că dacă nu sunt căsătorite și nasc copii au întinat onoarea familiei.

Aceste femei au nevoie de sprijin și de consiliere într-o perioadă traumatizantă și dificilă a vieții lor. Ca urmare, este nevoie să fie înființate centre de sprijin pentru femeile în criză de sarcină care să fie denumite ca atare, unde ele să poată beneficia de consiliere psihologică gratuită și de susținerea unui asistent social specializat în criză de sarcină.

De asemenea, consider că este nevoie de facilitarea adopției în perioada imediat următoare nașterii pentru a crea o alternativă pentru femeile care nu pot/nu vor să-și păstreze copiii, indiferent de motiv, o alternativă care să nu le supună, și în acest caz, oprobriului public.

Fiecare viață este un dar extraordinar de la Dumnezeu, un dar pentru întreaga societate. Tocmai cei care afirmă că apără drepturile omului, făcând apel la respectarea drepturilor femeii la propriul corp, încalcă dreptul copilului de a dispune de propriul corp, contestându-i calitatea de ființă umană încă de la concepție.

În aceeași manieră incoerentă, unii dintre ei au dat dovadă de „toleranță” maximă scriind pe asfalt, pe blocuri și chiar pe o biserică monument istoric de pe traseul Marșului cuvinte obscene și pline de ură. Este trist și regretabil că o manifestare pro-viață este întâmpinată cu atâta adversitate.

Să nu uităm că un copil nenăscut nu are cum să se apere, iar avortul nu se încheie cu actul în sine. Consecințele fizice, mentale și emoționale asupra femeii se pot dezvolta considerabil în timp.

În concluzie, pentru mine promovarea vieții nu înseamnă interzicerea avortului, ci susținerea femeilor puse în fața unei alegeri dificile.

Vă mulțumesc,

Deputat Matei Dobrovie,
Circumscripția 42, București

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button