Noul feminism lansează o nouă alianță în apărarea identității feminine și a maternității
Pe 3 martie 2015, la Sediul Parlamentului European de la Bruxelles a fost lansată în mod oficial Declarația Internațională „Women of the World”. Promovată în preajma Zilei Internaționale a Femeii de organizația spaniolă Profesionales por la Ética, în coaliție cu Femina Europa din Franța și Woman Attitude din Belgia, inițiativa beneficiază de prijinul a 130 ONG-uri din 40 de țări de pe 5 continente. Cele mai multe organizații semnatare provin din America Latină, dar sunt și ONG-uri semnatare din Irak, Kîrgîzstan, Maroc, Gabon sau Kenya.
Prezentarea de la Bruxelles a fost făcută de Leonor Tamayo, președinta organizației Profesionales por la Ética, Martha Thés de la Federația Internațională a Institutelor pentru Politici Familiale (IPF), Bénédicte Mordacq, de la Femina Europa și Laetitia Pouliquen, de la Woman Attitude.
Leonor Tamayo (Profesionales por la Ética) a declarat: “Până acum, ideologia de gen și feminismul radical au înceract să monopolizeze vocea și opinia femeilor. Dar acum s-a termiant. E rândul nostru, al noului feminism, al femeilor care vorbesc ca și femei. Nu vom mai accepta ca instituțiile internaționale să dezvolte politici care ignoră, combat sau suprimă identitatea feminină. Women of the World are ca obiectiv să facă instituțiile internaționale să asculte ceea ce gândesc, cred și vor femeile lumii”.
Martha Thés, de la Federația Internațională a Institutelor pentru Politici Familiale (IPF), a citit declarația, în care semnatarele cer:
1. Acordarea de recunoaștere universală și respect pentru identitatea feminină și demnitatea acesteia, precum și pentru adevărata egalitate între bărbat și femeie, în complementaritatea și reciprocitatea lor.
2. Politici internaționale care să apere alegerile libere făcute de femei, pentru o adevărată reconciliere între viața de familie și cea profesională.
3. Recunoaștere universală de către legislația internațională a valorii muncii tăcute și aparent invizibile prestate de femei în familie și adoptarea universală a termenului de „dedicare exclusivă familiei” în nomenclatorul ocupațiilor.
4. Adoptarea unui cadru internațional de politici publice cu scopul de a proteja femeile din câmpul muncii care vor să aibă copii sau care vor să se dedice parțial sau exclusiv îngrijirii și sprijinirii celorlalți membri ai familiei, pentru eradicarea oricărei forme de discriminare față de acestea.
5. Interzicerea internațională a practicii maternității pentru terți („mame-surogat”). Aceasta reprezintă o violare a demnității femeii și copilului. Este o nouă formă de exploatare a femeii și de trafic de persoane, transformând copilul în obiect al unei tranzacții contractuale.
Bénédicte Mordacq de la Femina Europa a mai arătat că declarația este susținută și de 17.000 de femei din 70 de țări, printre care se numără și Republica Congo, Kenya, Burkina Faso, Turkmenistan, Kîrgîzstan, Irak, Liban, Noua Caledonia, Trinidad și Tobago, Haiti, Bosnia și Herzegovina, Ucraina.
Cele mai multe astfel de semnături individuale provin din Spania, Croația, Franța, Italia, Mexic și Argentina.
Declarația “Women of the World” (“Femeile Lumii”) a fost trandusă în 12 limbi, inclusiv în japoneză și arabă, propunându-și să devină noua voce a femeilor atât pe plan național, cât și internațional.
Evenimente în cadrul cărora se va prezenta declarația au avut loc pe 5 martie și în Spania, Ecuador, Honduras, Guatemala, Peru, Polonia, Mexic, SUA, urmând ulterior Columbia și Irak.
Declarația “Women of the World” va fi prezentată la sediul ONU de la New York pe 14 martie, în cadrul evenimentelor legate de cel de al 59-lea Comitet ONG pentru Statutul Femeii.
Ca o nouă voce a femeilor, Women of the World își propune să devină o platformă universală de lucru cu instituțiile internaționale și guvernele lumii.
Citește integral Declarația “Women of the World” (“Femeile Lumii”) aici.
Semnează și aderă la declarație aici.