Roxana Muthi: „Nu este o rușine să cerem sprijin” / Marșul pentru viață 2023 de la București
de Redacția Stiripentruviata.ro
Discursul Roxanei Muthi, mamă beneficiară a Centrelor ROUA, la Marșul pentru viață 2023 din Capitală:
Sunt Roxana, vin din Ardeal și sunt una din acele mămici care, la un moment dat, nu știa pe ce cale să o apuce. Am trecut acum vreo doi ani prin niște perioade dificile în viața mea, niște decese în familie, sinucideri după izolarea cu Covidul, și eu nu eram tocmai bine și nu mai înțelegeam nici ce reprezintă viața – pentru mine, cel puțin. Eram cam plictisită e viață. Am avut o serie de decizii nu tocmai bune și, la un moment dat, am cunoscut pe cineva și am rămas însărcinată.
Problema era că întâi am rămas însărcinată, ca ulterior să urmeze să ne cunoaștem. Și am aflat niște lucruri care nu mă bucurau în relația aceea. Și totuși, eram însărcinată. Deci ce puteam să fac? Și plictisită de viață.
Așa că aveam în minte ideea de a face avort, pentru că familia nu prea mă susținea. Mi se spunea că deja mi-e complicată viața și eu oricum nu sunt capabilă să cresc un copil. Mă simțeam singură. Partenerul meu nu știa nici el cum să mă susțină, deoarece nu a mai avut familie înainte, deși își dorea o familie, dar era cam stângaci – cred că lucrul acesta mi-a plăcut la el. Nu știam cum o să mă descurc din punct de vedere financiar și datorită faptului că eram închisă, ca fire.
Mi-am dat seama cât de important era să ai pe cineva alături. Am ținut-o așa, în idei: să fac avort, să nu fac. Nu puteam să fac nici avort, fiindcă simțeam viața cum se dezvoltă și ceva nu mă lăsa.
Aveam deja patru luni. Încă nu făcusem nici un control, deoarece eu auzisem că implică costuri foarte mari să naști, să duci o sarcină la capăt, și mi-era frică și nici nu aveam posibilitatea financiară. Așa că, într-o zi, am găsit un grup de Facebook de mămici și, în căutarea unui medic, am făcut o postare în care am întrebat dacă mai există medici unde să poți să primești gratuit servicii medicale.
Una din mămicile din grupul respectiv mi-a recomandat un centru care sprijină mămicile în criză de sarcină. Eu nu știam că există așa ceva și probabil că multă lume nu știe. Părerea mea este că ar trebui să se facă mult mai cunoscut existența centrelor acestora, ca să putem beneficia cât mai multe persoane care avem nevoie.
De aici a început povestea frumoasă, pentru că am apelat la centru – cam stângaci, că nu știam ce înseamnă, nu știam nimic. Am zis să fac asta, să văd ce este.
De aici pot să zic că am început o nouă viață înainte să nasc, deoarece am descoperit oameni călduroși, oameni buni și care mi-au fost alături și mi-am dat seama câtă nevoie aveam eu, ca om, să am oameni alături.
Am fost încurajată și susținută din toate punctele de vedere. Am avut și o doamnă psiholog – încă am –, care m-a ajutat să privesc viața cu alți ochi.
Sincer, la câtă susținere am primit din partea lor, aș mai face vreo doi-trei copii! Mă simt ca într-o familie foarte mare, care mă sprijină.
M-au susținut până la capăt. Eram foarte panicată în ceea ce privește nașterea. Nu știam cum să gestionez. Dar am ajuns la doamna doctor Eliza Cloțea, îngerul meu, care e pe aici, pe undeva și care mi-a suportat toate fricile și panica. Mă mir că m-a suportat, că eu nu m-aș fi suportat!
Și, uite așa, am ajuns să nasc o minune care are nouă luni și acum e un pic bolnăvioară și mă așteaptă acasă. Abia aștept să ajung la ea!Doamne! Nu regret nimic. Singurul lucru pe care îl regret este că atunci, la început, am avut gânduri prin care nu știam dacă să renunț sau nu. Asta regret, dar nu o să-i spun niciodată.
Important este să cerem ajutorul. Mie mi-a fost foarte greu să mă deschid, fiindcă sunt o persoană orgolioasă din fire și sunt obișnuită să le fac singură pe toate. Dar asta aș vrea să transmit tuturor femeilor, mamelor și bărbaților: cereți ajutor, pentru că există, și nu este o rușine să cerem sprijin, pentru că suntem oameni și avem nevoie de oameni în jurul nostru, ca să putem să fim în regulă și să fim fericiți, cât mai multe suflete unul lângă altul!
Pentru că nu mi-am pregătit un discurs, nu știu cum să închei, așa că vă doresc o primăvară fericită și scuzați-mi stângăciile.
Mulțumesc!
Marșul pentru viață 2023, comunicat post-eveniment: Orice ajutor în criza de sarcină reprezintă un pas înainte spre un viitor mai bun
Teodora Diana Paul: „Ceea ce facem în prezent va duce la rezultate pentru o altă generație” / Marșul pentru viață 2023 de la București
Alexandra Nadane: „Un pas înainte pe același drum” / Marșul pentru viață 2023 de la București
Anul acesta au fost 1100 de localități din România și Republica Moldova în care s-a organizat un marș pentru viață sau cel puțin o altă activitate în cadrul Lunii pentru viață. Tema Lunii și Marșului pentru viață din acest an: „Viitorul este pro-viață”.
Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări care au loc în luna martie, celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propun măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.
Mișcarea nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.