Teodora Diana Paul: „Ceea ce facem în prezent va duce la rezultate pentru o altă generație” / Marșul pentru viață 2023 de la București
de Redacția Stiripentruviata.ro
Discursul Teodorei Diana Paul, președinta Asociației Studenți pentru viață București, la Marșul pentru viață 2023 din Capitală:
Ceea ce facem în prezent va duce la rezultate pentru o altă generație; cândva, avortul va deveni de ne-gândit
Poate că știți deja, în peste 1100 de localități din România și din Republica Moldova s-au organizat în această lună activități pro-viață, pe tema „Viitorul este pro-viață”.
Tema acestui an, „Viitorul este pro-viață”, a fost aleasă pentru a stimula conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață. Viitorul pro-viață este acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate va fi sprijinită pentru a-și naște copilul. Este viitorul în care viața fiecărui copil născut și nenăscut va fi valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, indiferent dacă e băiat sau fată. Pentru că – e simplu ! – o societate care nu își ocrotește copiii și nu se îngrijește de viitor nu va avea viitor.
Marșul pentru viață are loc într-una dintre sâmbetele cele mai apropiate de Buna Vestire, dar în acest an este chiar de Sărbătoarea Bunei Vestiri. Este o zi unică. Este ziua în care Dumnezeu ne arată că binele se face cu cât mai multă smerenie, smerenie care este pe măsura dragostei.
Modul smerit de a lucra al lui Dumnezeu este un model.
În activitățile pro-viață, înțelegem că facem parte dintr-o transformare, dar această transformare este, de fapt, rezultatul unei construcții valoroase pe termen lung. Cu efort, lucrurile încep să meargă în direcția cea bună.
Susținătorii Marșului pentru viață ajung să se dedice atât de mult acestei cauze, încât își asumă că e posibil să nu vadă rezultatele în timpul vieții lor. Dar asta este în regulă, pentru că tot ceea ce facem în prezent va duce la rezultate pentru o altă generație, pentru copiii generațiilor de azi, pentru copiii acestor copii. Cândva, avortul va deveni de ne-gândit.
Revin la numărul atât de mare de localități în care se fac în această lună activități pro-viață. Suntem țările în care se organizează în cele mai multe locuri Marșul pentru viață și activități conexe. Poate este o datorie morală, pentru că avem un trecut extrem de trist în privința copiilor care nu au putut să se nască, un trecut care se prelungește, inerțial, și în prezent.
Dar facem ceea ce facem nu numai pentru a răscumpăra un rău, ci mai ales a propune un bine, pentru viitor.
Dacă tot vorbim despre binele pe care îl poate aduce fiecare om, fiecare generație, fiecare popor, iată că ceea ce facem în România și Republica Moldova va putea fi urmat în domeniul pro-viață pe plan internațional.
Ca un mic început de extindere a modelului de organizare de la noi, trebuie să menționez că în acest an s-au organizat activități pro-viață și în comunități românești din Italia, Spania și Germania.
Anul acesta au fost 1100 de localități din România și Republica Moldova în care s-a organizat un marș pentru viață sau cel puțin o altă activitate în cadrul Lunii pentru viață. Tema Lunii și Marșului pentru viață din acest an: „Viitorul este pro-viață”.
Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări care au loc în luna martie, celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propun măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.
Mișcarea nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.