Marșul pentru viață 2023, comunicat post-eveniment: Orice ajutor în criza de sarcină reprezintă un pas înainte spre un viitor mai bun
de Redacția Stiripentruviata.ro
Marșul pentru viață 2023 România și Republica Moldova, care anul aceasta a avut tema „Viitorul este pro-viață”, a transmis un comunicat post-eveniment.
Orice ajutor în criza de sarcină reprezintă un pas înainte spre un viitor mai bun, mai plin de viață – un viitor pro-viață
Marșul pentru viață 2023 s-a desfășurat sâmbătă, 25 martie 2023, și a încununat Luna pentru viață 2023, în cadrul căreia s-au desfășurat activități pro-viață în peste 1100 de localități din România și Republica Moldova.
Prin tema din acest an, „Viitorul este pro-viață”, ne-am propus să stimulăm conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață – acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate va fi sprijinită pentru a-și naște copilul și în care viața fiecărui copil născut și nenăscut va fi valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, indiferent dacă e băiat sau fată.
„Luna pentru viață 2023” a inclus acțiuni de sprijin pentru mame și copii, ateliere de povești sau de creare de pancarte pentru viață, acțiuni de oferire de flori de Ziua Femeii, conferințe, ateliere, dezbateri ale tinerilor pro-viață, activități ecologice, crosuri, concerte, strângeri de fonduri pentru femeile în criză de sarcină, conferințe etc.
Mulțumim, Iustina Irimia-Cenușă, pentru recital și vorbitorilor care și-au prezentat mărturiile în cadrul concertului caritabil „Live for Life” de la Marșul pentru viață din București: Roxana Muthi, Maria Ionescu, Anca Miron, Alexandru Voropanov. Cei 2.500 de participanți au putut învăța lecții importante, din experiențele emoționante ale vorbitorilor.
În peste 1.100 de localități din România și Republica Moldova, mii de activități pro-viață reprezintă pași concreți spre un viitor pro-viață. Dar nu doar într-o zi sau într-o lună, ci de-a lungul întregului an, orice ajutor în criză de sarcină reprezintă un pas înainte spre un viitor mai bun, mai plin de viață – o cărămidă a dragostei și sprijinului, pusă la baza unei lumi mai bune.
Vom continua sprijinul până când fiecare copil va trăi într-o lume în care va fi întâmpinat cu grijă și cu dragoste, nu cu teamă, ostilitate și violență. Comportamentul nostru față de cei mai vulnerabili și față de cei cu cea mai mare nevoie de ocrotire este măsura umanității și a omeniei noastre, a demnității și a sufletelor noastre.
Ca în fiecare an, am propus măsuri concrete de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și copiii lor nenăscuți:
● acordarea unei indemnizații minime și femeilor care nu au lucrat în ultimele 12 luni înainte de naștere;
● instituirea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, prin extinderea indemnizației pentru creșterea copilului și în timpul ultimelor luni de sarcină;
● înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate;
● formarea personalului medical și oferirea de sprijin non-medical complementar, care să vizeze nevoile și bunăstarea femeilor pe parcursul internării în vederea asistenței la naștere;
● legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii și a adopției deschise și valorizarea în societate a tuturor celor implicați în adopție;
● sprijinirea adolescentelor însărcinate să ducă sarcina la bun sfârșit și încurajarea mentalității că o astfel de sarcină poate fi o șansă pentru ca o familie adoptivă să-i ofere unui copil o viață frumoasă;
● dezvoltarea unor programe pentru prevenirea violenței, a abuzurilor și a infracțiunilor sexuale, care să respecte etapele dezvoltării copiilor și drepturile parentale, când se adresează minorilor, și a programelor de sprijin și de protejare pentru victime;
Un viitor pro-viață autentic, prezent în inima fiecărei persoane, începe în momentul în care conștientizăm că fiecare copil e un dar către lume, pe care suntem chemați să îl ocrotim, sprijinind mama care îl poartă.
TEODORA DIANA PAUL
Președintele Asociației Studenți pentru viață
ALEXANDRA NADANE
Președintele Asociației România pentru viață
***
Marșul pentru viață România și Republica Moldova este un eveniment apolitic și neconfesional, nu militează pentru interzicerea avortului și nu susține nicio formă de ostracizare a femeilor. Marșul nu are o conducere centrală; edițiile locale au organizatori diferiți și independenți. Le mulțumim sutelor de organizatori locali care au dăruit timp, dar mai ales dragoste pentru această cauză. În România, Marșul pentru viață a ajuns anul acesta la a 13-a ediție națională, iar în Republica Moldova la a 9-a ediție națională.
Comunicatul de presă post-eveniment poate fi descărcat de aici.
LIVE de la Marșul pentru viață 2023 de la Bucrești
Anul acesta au fost 1100 de localități din România și Republica Moldova în care s-a organizat un marș pentru viață sau cel puțin o altă activitate în cadrul Lunii pentru viață. Tema Lunii și Marșului pentru viață din acest an: „Viitorul este pro-viață”.
Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări care au loc în luna martie, celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propun măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.
Mișcarea nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.