Marşul pentru Viaţă

„Scriitoare creștină, fac teatru cu mesaj social”

Scenarista și regizoarea Ivona Boitan a scris de curând o piesă de teatru cu mesaj social. Piesa „În loc de discurs” ne pune în față o problematică despre care se vorbește prea puțin: Cât de pregătiți mai suntem să primim venirea pe lume a unui copil? Și de ce e nevoie să sprijinim mama să nască? Dincolo de orice definiție a crizei de sarcină, situațiile aduse pe scenă ne îndeamnă să conștientizăm că putem avea o influență decisivă pentru viața și mântuirea unui copil, precum și pentru mântuirea și destinul unei femei chemate să fie mamă.

Ca scenarist, Ivona Boitan (foto sus) nu-și alege subiecte ușoare. Piesa ei, Candele nestinse, care s-a jucat de curând și în Belgia și Marea Britanie, este despre martirii din închisorile comuniste. Piesa În drum spre Iași este despre refuzul eroismului și propune o interogație cu privire la valoarea patriotismului. Iar acum a scris În loc de discurs, piesa care a avut premiera la Gala susținătorilor vieții 2019, organizată de Asociația Studenți pentru viață la București. Piesa prezintă 10 femei, toate jucate de actrița Ioana Picoș, acompaniată live pe scenă de pianista Mădălina-Claudia Dănilă (foto jos). Cele zece personaje au un numitor comun: se confruntă, într-un fel sau altul, cu criza de sarcină sau cu avortul. Ce avem de învățat din poveștile lor? Ne răspunde Ivona Boitan.

Stiripentruviata.ro: Cum v-a venit ideea acestei piese?

Ivona Boitan: De ani de zile merg cu copiii mei, de acum mari, la Marșul pentru viață. Am vrut să înțeleagă despre ce este vorba. Am de mult tema aceasta cu avortul. Le-am zis copiilor că nu trebuie luată în considerare, orice ar fi.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Stiripentruviata.ro: Ce înseamnă pentru dumneavoastră arta cu mesaj social?

Ivona Boitan: Este o formă de voluntariat prin teatru. Eu și Ioana Picoș aveam niște mijloace pe care le-am pus în slujba unei cauze bune. Până la urmă, nu trebuie să ieși în stradă ca să militezi. Poți să militezi în foarte multe feluri. Aceasta este în mod clar o piesă angajată. Ideea de one-woman show a venit tocmai pentru că nu ne permitem valori de producție mari, pentru că e foarte greu să pui trei oameni (regizorul, actorul, pianistul) de acord cu programul. Și ne-am dorit mult să avem premiera în Luna pentru viață 2019.

Stiripentruviata.ro: De ce 10 personaje?

Ivona Boitan: Nu am știut de la bun început câte va cuprinde. Am plecat de la ideea să epuizăm toate punctele de vedere, încercând să acoperim toate tipologiile de femei și punctele de vedere. Criza de sarcină nu este o problemă care ține de lipsa de educație sau de vârstă. Este o problemă universală și, din păcate, tot mai răspândită. Când citești statisticile, te înfiori: cum să fie 400 de avorturi pe zi? Cum?

Într-una din scene există o găleată despre care unul din personaje spune că e plină cu copii nenăscuți dezmembrați de avort. Am folosit această imagine șocantă și pentru că este conformă cu realitatea din cabinetele de avort, dar și pentru a reda dimensiunea apocaliptică a fenomenului: suntem într-un război care face victime nevinovate.

Stiripentruviata.ro: Mai sunt dispuși oamenii să se confrunte cu astfel de adevăruri dureroase, rostite prin imagini șocante, dure?

Ivona Boitan: Nu știu dacă trebuie să-i întrebi întotdeauna pe oameni dacă sunt sau nu dispuși să audă ceva. Câteodată îi mai lovești cu câte o poveste și pleacă acasă și se gândesc la ce au văzut. Altfel lucrurile nu se schimbă.

Stiripentruviata.ro: Cum ați convinge oamenii să vină să vadă piesa?

Ivona Boitan: Le-aș spune că, în esență, mesajul ei este unul extrem de optimist, pentru că lucrurile se pot schimba. Lucrurile nu se schimbă în mare, ci în mic, cu fiecare copil care se naște și care înseamnă câștigarea unei bătălii. Nașterea lui poate schimba o mentalitate pentru o întreagă generație.

Stiripentruviata.ro: Ați scris o piesă numai cu femei. Este criza de sarcină o problemă strict feminină, sau bărbatul are și el un rol important în aceste situații?

Ivona Boitan: Există un firesc al vieții, un triumf al ei, în care sunt implicați ambii părinți: mama și tatăl. Atunci când un copil se naște, se bucură atât mama, cât și tatăl. Drept urmare, și atunci când un copil NU se naște, de vină sunt tot amândoi. Și spunem „vină”, așa laic. De fapt, ei sunt „de păcat” amândoi: mama și tatăl.

Stiripentruviata.ro: Multe crize de sarcină „sunt rezolvate” printr-un avort. Unii pretind că avortul este o împuternicire a femeii. Cum comentați?

Ivona Boitan: Acesta este un punct de vedere „materialist”, adică bazat pe o gândire și o viziune materialistă a lumii. Copilul acela care crește în mamă este un amestec de gene ale celor doi părinți. Femeile se trezesc „împuternicite” fără voia lor atunci când partenerii le întorc spatele. Nu e o împuternicire pe care s-o dorească cineva… Cred că sunt rare cazurile în care bărbatul să plângă că vrea copilul și femeia să spună: „Nu, eu mă duc și fac avort!”

Stiripentruviata.ro: A naște un copil înainte de 28-30 de ani a ajuns să pară un salt în gol. Femeile sunt încurajate să amâne, pentru a studia și a-și începe o profesie. Care mai sunt resursele din care femeia își poate extrage azi curajul de a primi un copil în viața ei, cu sau fără sprijinul partenerului?

Ivona Boitan: Orice femeie care a născut măcar un copil știe că motivația de a lupta se multiplică odată cu nașterea unui copil. Devii mai puternică. Ancorată. Copilul catalizează toate energiile tale, creează o sinergie incredibilă. Relația între o mamă tânără, foarte tânără, adică până în 25 ani să zicem, și copilul ei nu se aseamănă cu nimic. Și se păstrează pe tot parcursul vieții.

Stiripentruviata.ro: De ce este nevoie să discutăm mai mult în societatea românească despre avort și criza de sarcină?

Ivona Boitan: Avem de recuperat o tăcere istorică. Pe vremea lui Ceaușescu era un subiect interzis, tabu. După Revoluție a ajuns un fel de subiect banal: „Nu vorbim despre avort, fiindcă toată lumea îl face”. E cazul să admitem odată pentru totdeauna, și știința ne ajută, că acel așa-zis „ghem de celule” este un om, o personalitate, o conștiință.

Stiripentruviata.ro: Ești și autoare de teatru creștin. De ce avem nevoie de artă angajată azi? Nu este suficient adevărul propovăduit în biserici?

Ivona Boitan: Sunt două limbaje diferite. Biserica se adresează conștiinței, liberului arbitru, are o profunzime a ei, la care nu poți ajunge fără o anumită chemare interioară. Și fără un anumit antrenament interior. Teatrul religios e mai ușor, împrumută limbajul colocvial, dar vorbește tot despre adevărurile din biserică. Cred că se pot susține reciproc cu rezultate minunate. Teatrul religios nu are nimic din teatrul condamnat de Sf. Ioan Gură de Aur, sau de contemporanul nostru, Sf. Ioan de Kronstadt. Există și acum acel gen de teatru și e recomandabil să facem cum spun ei, să ne ferim de el. Nu este cazul teatrului religios. Care e un teatru mai sobru, mai elevat, cu un anumit filtru pus pe subiect, dar și pe interpretare.

Citește și Interviu cu Ioana Picoș: „Adevărul iese întotdeauna la suprafață și schimbă conștiințe”

FOTO, VIDEO. Premiera primei piese pro-viață românești: „În loc de discurs”, în regia Ivonei Boitan, cu Ioana Picoș și Mădălina Claudia Dănilă (pian)

VIDEO-reportaj Trinitas TV. „Înainte să fii cineva, trebuie să fii”. Premiera piesei pro-viață „În loc de discurs”



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button