Marşul pentru Viaţă

FOTO, VIDEO. Premiera primei piese pro-viață românești: „În loc de discurs”, în regia Ivonei Boitan, cu Ioana Picoș și Mădălina Claudia Dănilă (pian)

Pe 31 martie, în ultima zi a Lunii pentru viață 2019, Gala susținătorilor vieții 2019 s-a încheiat cu premierea primei piese pro-viață românești, intitulată „În loc de discurs”.

Scrisă și regizată de Ivona Boitan, piesa este un one-woman show în care actrița Ioana Picoș, acompaniată de pianista Mădălina-Claudia Dănilă, joacă 10 personaje, toate femei care privesc criza de sarcină din perspective diferite.

Piesa s-a jucat „în familie”: mama și bunica Ioanei Picoș au urmărit premiera din rândul întâi, iar pe scenă actrița a avut-o alături la pian chiar pe verișoara ei.

„Ivona Boitan m-a ajutat să revin pe scenă după o pauză de trei ani. Am redescoperit artistul din mine, actorul. Cu acest proiect, Dumnezeu mi-a arătat că mă iubește foarte mult. A fost cel mai frumos cadou de ziua mea”, a declarat Ioana Picoș după spectacol. „Când am avut gândul să revin pe scenă, nu am crezut nici o clipă că va fi printr-un subiect pro-viață, în care cred cu toată ființa mea, va fi cu verișoara mea lângă mine, o pianistă de excepție, și cu o zi înainte de ziua mea de naștere”, a mai spus ea.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La final, voluntarii pro-viață au surprins-o pe actriță cu un tort și cântarea „Mulți ani trăiască!”.

„A fost cel mai frumos cadou de ziua mea”, a mai declarat Ioana Picoș. „Nu poți să-i ceri lui Dumnezeu mai mult de atât. Mi-a arătat că mă aude, că mă iubește și că nimic nu este degeaba. Mi-a dat mai mult decât aș putea vreodată să cred și Îi mulțumesc”, a mai spus actrița.

Ivona Boitan a declarat: „De ani de zile mă gândesc la piesa aceasta. Eu am mers cu băieții mei adolescenți la Marșul pentru viața. Am vrut să înțeleagă. Mereu le-am zis că avortul este ceva ce nu trebuie niciodată luat în considerare”.

Regizoarea (foto jos) a gândit piesa ca pe una angajată social: „Este voluntariat prin teatru. Nu trebuie să ieși în stradă ca să militezi. Este în mod clar o piesă angajată”.

(articolul continuă mai jos)

Foto: Cătălin Apostol

Ideea de one-woman show a ajutat, pentru că nu își puteau permite valori de producție mari. „Am dorit să o includem în Luna pentru viață. Am plecat de la ideea să epuizăm toate punctele de vedere, cu femei din toate categoriile sociale și în diverse situații”, spune regizoarea.

Mesajul central al piesei este, în viziunea Ivonei Boitan, că fiecare copil care se naște este o bătălie câștigată: „Găleata din a doua scenă (despre care se spune că ar conține deșeuri biologice – n. rep.), care poate a șocat pe mulți, ne atrage atenția că suntem într-un război. Dar lucrurile se pot schimba. Fiecare copil care se naște este o bătălie câștigată. Nu mai spun că poți schimba o mentalitate pentru o generație”.

Ioana Picoș și Ivona Boitan își doresc să joace spectacolul în cât mai multe locații.

VIDEO. Ultima scenă a piesei

https://www.facebook.com/jurnal.cooltural/videos/985468041843394/
Foto: Cătălin Apostol
Foto: Cătălin Apostol
Foto: Cătălin Apostol
Foto: Cătălin Apostol
Foto: Cătălin Apostol
Luna pentru viață se organizează anual în România și Republica Moldova în periaoda 1-31 martie și cuprinde o serie de manifestări pro-viață cum ar fi lecturi publice de cărți pro-viață pentru copii, dezbateri, proiecții de film artistic despre criza de sarcină, ateliere de pancarte și, la București, Crosul pentru viață, care strânge fonduri pentru mame singure și femei în criză de sarcină.

Punctul culminant al Lunii pentru viață este Marșul pentru viață România și Republica Moldova, care se organizează în sute de localități pentru a conștientiza societatea cu privire la deschiderea către copii și viața și la nevoia de sprijin pentru femeile în criză de sarcină.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button