Roxana-Andreea Marin, DGASMB: „Să ne gândim la măsuri și politici în favoarea susținerii natalității și a familiei”/ Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

Extrase din intervenția d-nei Roxana-Andreea Marin, Șef Serviciu Anchete Sociale, direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, ținută la dezbaterea „Viitorul României și criza demografică în Uniunea Europeană” organizată la București în data de 8 martie 2019 și la inițiativa europarlamentarului independent Cătălin Ivan.
Consiliul General al Municipiului București a acordat stimulente sociale în vederea susținerii familiei și natalității, sub formă de beneficii sociale necontributorii.
- Sprijinul financiar al femeilor gravide din București pentru medicamente și servicii medicale – programul Voucher Materna, care se adresează oricărei femei cu vârstă de peste 18 ani și cu domiciliul stabil în București de minim șase luni înainte de data depunerii cererii (se acordă după săptămâna a zecea de sarcină). Din 11 iunie 2018 și până la finele lui 2018 s-a răspuns la 11.275 de solicitări și s-au emis 16.973 de carnete de voucher.
- Stimulent financiar pentru nou-născut, din vara anului 2017 – este un beneficiu social universal acordat pentru orice părinte cu domiciliul în București și are cuantumul de 2.500 de lei, plătibili o singură dată. În perioada 4 iulie 2017 – 14 feb 2019 am prelucrat 32.454 de dosare pentru acordarea acestui stimulent. Media procentuala a nou-născuților de sex masculin (56%) depășește puțin media procentuala a fetelor 44%.
- Ajutorul social pentru familia monoparentală se acordă începând din 4 decembrie 2017. În 2018 am avut 149 de solicitări soluționate, în valoare totală de 222.000 lei.
La aceste măsuri se adaugă sprijin pentru prevenirea abandonului școlar și înființarea a 13 centre pentru îngrijirea copilului.
Trebuie să ne gândim la măsurile și politicile pe care trebuie să le luăm în favoarea susținerii natalității și a familiei. Dacă nu avem niște politici sustenabile pe termen lung, nu putem să facem față acestor decalaje. Ca un model de bune practici de la nivelul Capitalei, poate că ar trebui extinse astfel de tipuri de servicii și de beneficii sociale – pe cât posibil și în alte localități și la nivel de țară.
VIDEO integral
Citește mai mult despre Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”
NOTĂ
Invitații prezenți la dezbaterea moderată de Ioana Picoș – moderator, activist pro-familie, au fost:
• Vladimir Alexandrescu – Consilier al președintelui Institutului Național de Statistică și purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică
• Roxana – Andreea Marin – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
• Prof.univ. Sergiu Octavian Stan – SNSPA București
• Lect. Univ. Dr. în Sociologie Corina Bistriceanu Pantelimon, Universitatea „Spiru Haret” – Bucureşti
• Preot Constantin Oprea, Biserica Ortodoxă Română
• Pastor Virgil Achihai – Președintele Bisericilor Creștine după Evanghelie din România
• Pastor Ștefan Tomoiagă – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România
• Mirela Asman, Federația Comunităților Evreiești din România
• Pastor Dr. Viorel Iuga – Presedintele Uniuni Bisericilor Baptiste din Romania, Presedintele Alianței Evanghelice
• Eliza-Maria Cloțea – Președinte Studenți pentru Viață
• George Lăpădat – vicepreședinte ATOR Banatul de Munte
• Cristian Chesaru – student la Facultatea de Sociologie
• Ionuț Mirea, președinte Asociația Tinerilor Bucureșteni