criza de sarcină

Eliza-Maria Cloțea: „De ce scăderea demografică înseamnă lipsă de sănătate și ce ochi trebuie să deschidem ca să vedem soluția” / Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

Cuvânt susținut la dezbaterea „Viitorul României și criza demografică în Uniunea Europeană”, joi, 7 martie 2019, Hotel Athenee Palace Hilton București, Sala Vivaldi, organizată de europarlamentarul Cătălin Ivan.

Bună ziua.

Sunt Eliza-Maria Cloțea, studiez medicina, sunt președinte al asociației „Studenți pentru viață” și aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre cum receptează un om obișnuit atât conceptul de demografie, cât și discuțiile despre soluții.

Pentru un om obișnuit, fără pregătire specială în problemele demografice și, mai ales, în cele ale statisticii matematice, șirul de numere mari, serii convergente, aproximări pentru viitoarele câteva decenii sună monstruos de complicat. Să zicem că înțelege, cumva, că populația României scade continuu și de la un moment dat nu se va mai putea opri din scădere și că asta este o problemă. Dar, după ce a trecut de acest prim monstru și a înțeles ceva concret, iată că se confruntă cu un al doilea monstru, care pare și mai complex decât primul – și anume discuția despre soluțiile crizei demografice. Dacă la prima statisticienii sunt destul de fermi, la a doua și ei se mișcă ca pe gheață în spațiul probabilităților.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Vă voi prezenta două elemente care cred că transformă acești monștri în niște cuminți animale de companie, al căror limbaj îl înțelegem ușor.

1. Creșterea și scăderea demografică pe înțelesul tuturor

Când se naște un copil, unul din primele lucruri pe care le facem este să îl cântărim. Îl cântărim la naștere și în următoarele săptămâni, în următoarele luni, în următorii ani. Dacă ia în greutate, înțelegem acest lucru ca un semn de sănătate. Când slăbește, ne ducem cu gândul la o boală.

Când omul devine adult, ajunge la o greutate relativ stabilă. Dacă se îngrașă, este clar ce avem de făcut: îl atenționăm că obezitatea aduce multe boli și nici estetic nu e prea bine. Dar dacă slăbește continuu, atunci situația este mai alarmantă: înseamnă că are o boală care trebuie rapid diagnosticată și tratată.

La fel este și cu o comunitate. Atunci când aceasta nu se mai dezvoltă, undeva este o problemă de sănătate. Este un lucru firesc pentru organisme să se dezvolte, să crească și să devină mai puternice. Este semnul firesc al vieții.

Așadar, când auzim că în România populația scade continuu și când auzim că se nasc din ce în ce mai puțini copii, aceasta este sigur un semn de boală, și nu una ușoară.

Antevorbitorii mei au vorbit despre posibilele cauze ale boli, eu o să spun doar că orice boală are consecințe și orice boală netratată duce la consecințe din ce în ce mai grave.

2. Evrika, o parte a soluției există deja, nu trebuie sa căutăm geniul care sa o inventeze

Al doilea element simplu de înțeles despre care vor vorbi este legat de soluții.

Dacă i-am da domnului Sherlock Holmes misiunea să găsească de unde ar putea veni plusul de oameni necesar populației României, am auzi – ce credeți? – nimic altceva decât „E elementar, dragă Watson!”

Ce e elementar?

Faptul că acești oameni pe care credem că nu i-am avut AU EXISTĂT! Sunt toți acei români care au trăit câteva luni, în burtica mamei lor, iar apoi a lipsit sprijinul care le-ar fi fost necesar mamelor pentru a-i naște. Și că acei oameni pe care credem că vor fi necesari și nu știm de unde să apară vor apărea în burticile mamelor lor, dar va trebui să fim mai înțelepți și să îi ajutăm să se nască.

Celor care sunt de serviciu la Ministerul Corectitudinii Politice, le spun să nu își pregătească rechizitoriul, pentru că nu am cerut interzicerea avorturilor pentru a crește populația! Am cerut să le prețuim, să le iubim și să le sprijin pe femeile în criză de sarcină.
Nu de puține ori se întâmplă ca femeia să treacă printr-o criză de sarcină. Criza de sarcină este unul dintre cele mai dificile momente ale vieții unei femei. Criza de sarcină este cu atât mai dureroasă cu cât cei de la care aștepți sprijin sunt adesea cei care o adâncesc: e teribil să fii însărcinată și să vezi că nu ești sprijinită de tatăl copilului, de familie, de prieteni sau de colegii de muncă.

În aceste momente, când femeia pune la îndoială capacitatea ei de a crește copilul din cauza grijilor și presiunilor exterioare, societatea este datoare să vină în întâmpinarea problemelor ei.

Vă citesc din măsurile de sprijin pe care le putem acorda, ca societate, femeilor în criză de sarcină, așa cum le spunem în fiecare an la Marșul pentru viață:

înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină;

crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia;

valorizarea în societate a tuturor celor implicați în adopție, în vederea eliminării mentalității disprețuitoare la adresa copiilor adoptați, a părinților adoptivi și, mai ales, la adresa mamelor sau părinților care își încredințează copiii spre adopție când dificultăți majore le afectează capacitatea de a se ocupa corespunzător de creșterea acestora.

Așadar, ca să recapitulez, mai întâi am spus de ce scăderea demografia este o boală a societății, iar apoi am spus evrika, o soluție este la îndemâna noastră, trebuie doar să privim realitatea cu ochii adevărului și ai dragostei. Românii pe care îi dorim există deja; să sprijinim femeile în criză de sarcină, pentru că dragostea lor pentru copii va însemna sănătate pentru societatea noastră!

Vă mulțumesc.

VIDEO integral de la dezbatere

https://www.facebook.com/catalin.ivan.14/videos/364729204254924/

Citește mai mult despre Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

Citește și Scăderea populației: Soluții pentru viitor

Citește și Europarlamentarul independent Cătălin Ivan a lansat DemRo, o platformă de dezbatere despre criza demografică

NOTĂ

Invitații prezenți la dezbaterea moderată de Ioana Picoș – moderator, activist pro-familie, au fost: 
Vladimir Alexandrescu – Consilier al președintelui Institutului Național de Statistică și purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică
Roxana – Andreea Marin – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
Prof.univ. Sergiu Octavian Stan – SNSPA București
• Lect. Univ. Dr. în Sociologie Corina Bistriceanu Pantelimon, Universitatea „Spiru Haret” – Bucureşti
• Preot Constantin Oprea, Biserica Ortodoxă Română
• Pastor Virgil Achihai – Președintele Bisericilor Creștine după Evanghelie din România
• Pastor Ștefan Tomoiagă – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România
• Mirela Asman, Federația Comunităților Evreiești din România
• Pastor Dr. Viorel Iuga – Presedintele Uniuni Bisericilor Baptiste din Romania, Presedintele Alianței Evanghelice 
Eliza-Maria Cloțea – Președinte Studenți pentru Viață
• George Lăpădat – vicepreședinte ATOR Banatul de Munte
• Cristian Chesaru – student la Facultatea de Sociologie
• Ionuț Mirea, președinte Asociația Tinerilor Bucureșteni



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button