Marxism cultural

Remus Tanasă, doctor în istorie: „Nu există mari deosebiri de comportament și de bagaj intelectiv între revoluționarii [comuniști] de tristă amintire și oengiștii corecți politic din zilele noastre”

Remus Tanasă, doctor în istorie al Universității „Al.I. Cuza” din Iași și absolvent de științe politice al Università degli Studi di Perugia, a postat de curând pe contul său de Facebook o reflecție despre ideologizarea spațiului public românesc – și nu numai:

Filosoful și europarlamentarul polonez Ryszard Legutko face o descriere punctuală a asemănării dintre propagandistul comunist și activistul contemporan (ăla de se bate cu pumnul în piept că reprezintă societatea civilă și că apără drepturile unor minorități din capul lui, care cică ar fi oprimate de anumite majorități tot din capul lui), reliefând că nu există mari deosebiri de comportament și de bagaj intelectiv între revoluționarii de tristă amintire și oengiștii corecți politic din zilele noastre:

„Aceeași dogmatizare, aceeași predictibilitate absolută, același primitivism intelectual, aceleași silogisme, același exces de zel. Și la unii, și la alții avem aceeași unitate între teorie și practică – după cum o numeau marxiștii – adică subordonarea totală a gândirii în raport cu programul politic, subordonare care, în loc să fie un motiv de rușine, este ridicată cu mândrie la rangul de cucerire a noilor vremuri. Și pe unii și pe alții îi unește aversiunea la granița cu ura față de aceiași dușmani – Biserica și religia, poporul, metafizica clasică, conservatorismul moral, familia. Și pe unii și pe alții îi caracterizează aroganța față de tot ce nu este sancționat ideologic și pe care se străduiesc să îl elimine cu avânt revoluționar din spațiul public și privat, și unii și alții sunt monoideologici, extrem de plictisitori, fixați asupra unui singur lucru ce revine necontenit în toate contextele, fiind asociat cu orice. Și unii și alții doresc atât de mult o lume mai bună, încât pentru a o introduce doresc să controleze întreaga viață omenească, chiar și pe cea personală, familială sau intimă. Și unii și alții pot să se mândrească, de asemenea, cu succese politice, căci au reușit să preia puterea ideologică asupra instituțiilor, legii, ba chiar asupra a ceva atât de subtil cum e atmosfera politică. Ei – unii în țările comuniste, ceilalți în întreaga lume occidentală după căderea comunismului – au devenit, pe de o parte, obiect de ironie și dispreț, stârnind în același timp un sentiment de teamă, în orice caz convingerea pregnantă că a te afla cu ei în conflict este primejdios. Și unii și alții – ceea ce pare enigmatic – au dobândit cea mai mare putere în mediul intelectual și artistic, deși s-ar fi părut că tocmai acolo – din cauza primitivismului repugnabil și a grosolăniei intelectuale – ar fi trebuit să fie subiectul celui mai mare dispreț”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
(Ryszard Legutko, Triumful omului de rând, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2017, pp. 170-171)

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button