Parlamentul Slovaciei respinge Convenția de la Istanbul și posibilitatea de ratificare a acesteia de către UE ca parte implicată
de Mirela Florescu, Stiripentruviata.ro
Joi, în Parlamentul European s-a adoptat o rezoluție care le cere tuturor statelor membre UE să ratifice Convenția de la Istanbul, să aloce resursele financiare și umane pentru respectarea ei și să asigure „formarea adecvată” a tuturor funcționarilor care interacționează cu victimele violenței de gen, informează Agerpres.
Convenția de la Istanbul este un tratat inițiat de Consiliului Europei sub pretextul combaterii violenței împotriva femeilor, pe care o numește „violență de gen”. Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Slovacia și Ungaria au refuzat să ratifice Convenția de la Istanbul, iar alte state, precum Croația, au ratificat-o cu rezerve. Motivarea Bulgariei și Croației a fost că acest tratat, deși pretinde că protejează femeia, deconstruiește însăși noțiunea de femeie, definind genul ca pe un construct social, nu ca pe un dat biologic.
Într-o petiție semnată de peste 27.000 de persoane (peste 5% din populația țării), Alianța pentru familie din Slovacia a cerut guvernului și parlamentului să respingă Convenția de la Istanbul și să ia măsuri pentru a proteja suveranitatea națională. Reprezentanții societății civile slovace scriu în petiția lor:
„Trebuie să protejăm femeile împotriva violenței și, tocmai pentru a proteja femeile, refuzăm să ne întrebăm ce anume face femeia femeie și bărbatul bărbat.
Susținătorii ideologiei de gen din Uniunea Europeană nu doresc să accepte suveranitatea statelor. (…)
Ideologii convenției își imaginează că, dacă aceasta este dată afară pe ușă, se poate întoarce pe fereastră.”
În aceeași zi în care Parlamentul UE cerea aderarea tuturor țărilor UE la convenție, Parlamentul Slovac vota o rezoluție prin care afirma că Slovacia nu va adera la aceasta. Rezoluția cere guvernului din această țară să acționeze în conformitate cu respectiva decizie și împotriva instituțiilor UE, pentru a preveni angajamentele și efectele juridice care nu corespund deciziei luate la nivel național, informează cotidianul conservator Postoj.
Documentul mai spune că UE nu poate deveni parte în Convenția de la Istanbul și cheamă guvernul slovac să intervină pe lângă Curtea Europeană de Justiție (CJUE) în dosarul 1/19, o cerere de aviz prin care Parlamentul European întreabă CJUE dacă poate angaja întreaga Uniune Europeană, ca organizație, în ratificarea Convenției de la Istanbul.
Dacă UE ar accede la Convenția de lstanbul, în termenii doriți de Comisia Europeană și de Parlamentul European, atunci nu s-ar respecta competențele naționale în domenii precum educația, de exemplu. Astfel, suveranitatea tuturor țările membre UE ar fi subminată.