Polonia și Ungaria sunt de acord cu egalitatea între oameni, dar nu și cu așa-zisa „egalitate de gen”
de Redacția Stiripentruviata.ro
Polonia și Ungaria s-au opus includerii expresiei „egalitate de gen” în declarația adoptată sâmbătă de liderii statelor UE la summitul european de la Porto, în Portugalia.
Textul menționa inițial „egalitatea de gen”, dar în declarația finală liderii europeni se angajează să promoveze egalitatea „pentru fiecare individ”.
Termenul „gen” se regăsește în continuare în text, dar cu referire de exemplu la diferențele în materie de salarizare sau locuri de muncă.
„Polonia subliniază mereu cât de importantă este claritatea juridică. Trebuie să respectăm dispozițiile tratatului. Tratatul Uniunii Europene face referire foarte clar nu la egalitatea de gen, ci la egalitatea între femei și bărbați”, a explicat un oficial polonez.
Polonia și Ungaria se opun sistematic instituirii așa-ziselor „drepturi LGBT”, pentru că acestea „ar putea distruge țesutul propriilor societăți creștine”, a precizat un diplomat european.
Polonezii și ungurii „au mereu această poziție de principiu. Oricare ar fi textul (negociat în UE), dacă în el există o frază sau o expresie care să protejeze LGBT, ei sunt mereu împotrivă”, a afirmat un alt diplomat european, citat de AFP.
În momentul în care a sosit la Porto, premierul maghiar Viktor Orban a declarat pentru presă: „Bărbații și femeile trebuie tratați în mod egal”. Totodată, s-a pronunțat împotriva noțiuni de „gen” (gender), pe care a calificat-o drept „o expresie motivată ideologic”.
După Convenția de la Istanbul, document al Consiliului European care obligă statele semnatare să-și educe cetățenii că genul nu are legătură cu sexul biologic, noțiunea de „egalitate de gen” este folosită mai degrabă cu înțelesul de „identitate și inter-schimbabilitate a genurilor”: nu mai are legătură cu biologia persoanei, ci cu subiectivitatea pură, fantezia și psihologia individului.
Constituția Ungariei menționează credința creștină catolică drept definitorie pentru națiunea maghiară și definește explicit familia ca fiind formată dintr-un bărbat și o femeie și copiii lor. În relația cu organismele Uniunii Europene, Ungaria acordă întotdeauna precedență valorilor și intereselor naționale.
Polonia are și ea o puternică tradiție catolică. Ambele țări protejează familia naturală atât prin astfel de gesturi politice la nivel internațional, cât și prin politici interne robuste de susținere a familiei și a nașterii de copii.