sarcină

Nike a vrut să reducă cu 70% contractul unei sportive olimpice medaliată de 9 ori pentru că rămas însărcinată. Ea a ripostat și a câștigat

Nike a vrut să-i reducă contractul de sponsorizare cu 70% atunci când a rămas însărcinată, dar multipla campioană americană Allyson Felix a ripostat și a obținut o victorie importantă pentru toate sportivele care rămân însărcinate.

Deținătoarea a nouă medalii olimpice a dat naştere unei fiice în decembrie 2018.

Inițial, atleta a dorit să ascundă sarcina de ochii lumii simțind că „și-ar periclita cariera și ar dezamăgi pe toți cei care se așteaptă ca ea să pună atletismul mereu pe primul loc”. De fapt, a încercat să ascundă acest lucru de toată lumea. Dar după puțin timp, a realizat că nu poate să țină doar pentru ea o bucurie atât de mare.

„Eram atât de încântată să fiu gravidă. Întotdeauna mi-am dorit să fiu mamă și m-am simțit deosebit de binecuvântată. Acest lucru nu ar trebui să fie secret”, mărturisea Allyson Felix pentru ESPN.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

După ce a suferit de o formă severă de preeclampsie, fiind nevoită să facă cezariană la 32 de săptămâni de sarcină, atleta a decis să împărtășească experiența prin canalele media.
„Am sperat că experiențele mele ar putea ajuta alte mame îngrijorate de ce ar însemna întemeierea unei familii pentru carierele lor. Să le spun că am și eu sentimente de anxietate referitoare la a transmite angajatorului vestea și la repercursiunile cu care m-aș putea confrunta”.

În 2017, la renegocierea contractului cu Nike, Allyson Felix a cerut firmei să-i garanteze că nu va fi sancționată dacă ar rămâne însărcinată. Nike a refuzat și de atunci a început lupta campioanei olimpice împotriva discriminării sportivelor care vor să devină mame.

Allyson Felix a publicat un text de opinie în New York Times.
„Sunt una dintre cele mai comercializate sportive de către Nike. Dacă eu nu pot asigura protecția maternității, atunci cine?”, scria alergătoarea de cursă.
Campioana în vârstă de 33 de ani s-a alăturat în acest sens altor membre ale lotului american de atletism, Alysia Montano şi Kara Goucher, care au lansat acuzaţii similare într-o anchetă a publicaţiei Times.

În august 2019, mulțumită eforturilor ei și a atleților care au susținut-o, Nike a trimis un email prin care anunța noua politică a firmei: Nici o femeie nu mai poate fi penalizată financiar din cauza faptului că a rămas însărcinată.

Campioana a publicat emailul pe contul ei de Instagram cu mesajul „Vocile noastre au forță. Nike s-a angajat în mod oficial și contractual să ofere protecție femeilor atlete pe care le sponsorizează. Asta înseamnă că atletele nu vor mai fi penalizate financiar pentru că dau naștere unui copil”.

Cu această realizare majoră, Allyson Felix a decis să meargă mai departe și a semnat recent cu Athleta, o companie americană de îmbrăcăminte sport pentru femei.

Victoria ei împotriva discriminării rămâne o piatră de hotar pentru alte atlete care rămân însărcinate. Așa cum a spus sportiva într-un interviu „este vorba de forța colectivului și de încredințarea femeilor să se deschidă și să spună adevărul lor despre cum realizează lucruri minunate în diferite domenii”.

Surse: LiveAction, Shape.com, NY Times, ESPN


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button