S-au deschis noi centre de consiliere pentru femeile în criză de sarcină / Revista „Pentru viață” nr. 8 – Primăvara 2019
Din revista Pentru viață
În anul 2018 s-au deschis câteva centre noi care sprijină femeile în criză de sarcină, familiile aflate în dificultate și părinții care așteaptă să li se nască un copil. La mulți ani și la mai multe!
Centrul de consiliere pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București
Oferă sprijin gratuit celor care doresc să deschidă un centru de consiliere pentru femeile în criză de sarcină.
Tel: 0751.859.467
alexandra.nadane@centrulalexandra.ro
Mărturia unei beneficiare
Dacă aș fi avut mintea de acum și aș fi întâlnit atunci persoanele pe care le-am întâlnit acum în centrul acesta, nu aș fi făcut avort!”
Mă regăsesc și în experiența neplăcută a avortului, și în experiența frumoasă, în bucuria de a crește un copil. Datorită acestui centru eu sunt acum pro-viață. Adesea, când o femeie face întrerupere de sarcină, timp de foarte mulți ani nu va discuta cu nimeni — absolut cu nimeni — prin ce a trecut și ceea ce a trăit. La un moment dat, după ce durerea se mai diminuează, ajungi să discuți.Am făcut un avort acum 15 ani, când aveam 20 de ani. La un moment dat, în jurul vârstei de 30 de ani, m-am hotărât să rămân însărcinată și patru ani de zile nu am reușit, în condițiile în care toți medicii îmi spuneau că am fi în regulă și eu, și partenerul de pe vremea aceea. Am crezut atunci că, practic, a fost o pedeapsă pentru faptul că nu am născut acel copil la vârsta de 20 de ani. Și în fiecare an numeri: copilul meu ar fi avut vârsta de …, adică, în cazul de față, de 15 ani.
Acum am născut; în momentul în care vezi cât de neajutorat e, cât de frumos e, cum zâmbește… E minunat!
Acum 15 ani nu existau centre, nu existau persoane care să te sprijine, nu prea se discuta, totul era așa, un subiect tabu. Dacă aș fi avut mintea de acum și dacă aș fi întâlnit atunci aceleași persoane pe care le-am întâlnit acum în centrul acesta, nu aș fi făcut avort… Mi-aș fi dorit ca la vârsta de 20 de ani să găsesc aceste persoane, dar din păcate nu au fost atunci. Dar au venit acum, la 35 de ani, când m-am confruntat, la fel, cu o criză și am simțit că, indiferent ce va fi, trebuie să merg mai departe. Adică, n-aș mai fi suportat niciodată o altă întrerupere!
Mămicilor care sunt însărcinate și pe care le frământă gândul avortului, le spun așa: e foarte important să creadă, chiar dacă în momentul acela poate sunt disperate și nu au nicio lumină. Trebuie să aibă încredere în Dumnezeu, în primul rând, și optimism că totul va fi bine și că toate lucrurile se vor aranja. În momentul în care dai viață unui copil, toate lucrurile se vor așeza pe un făgaș normal.
— Veronica, beneficiară a Centrului „Sfânta Alexandra Împărăteasa”
Centrul „Elena”, Rădăuți
Simona Mihalescu
Au fost cinci lucruri care ne-au motivat:
1. Organizăm de câțiva ani Marșul pentru viață în orașul nostru și simțeam nevoia unei structuri organizatorice care să ofere un sprijin real, constant și profesionist femeilor care se confruntă cu o criză de sarcină;
2. Participarea la training-ul din 2017 cu organizația Heartbeat International a reprezentat momentul când scopul nostru a căpătat un contur clar;
3. Convingerea că deschiderea cât mai multor centre de criză de sarcină este soluția corectă pe termen lung pentru sprijinirea femeilor în depășirea unei crize de sarcină și oferirea alternativelor reale la avort;
4. Sprijinul comunității locale și al altor organizații care au deschis astfel de centre în București și Iași;
5. Experiența proprie: la deschiderea Centrului „Elena”, printre colaboratori, fondatori și invitați erau cel puțin cinci femei care trecuseră printr-o criză de sarcină pe care au depășit-o, lucru care a cântărit foarte mult în susținerea acestui proiect.
Deși am deschis recent, pe 6 decembrie 2018, deja avem multe persoane care ne solicită ajutorul. Persoanele care au apelat la serviciile noastre și pe care le avem în evidență au probleme diverse, unele deosebit de grele. Sunt femei în criză de sarcină, femei care au suferit abuzuri grave, femei ce au suferințe post-avort, cu probleme de relaționare și atașament, în depresie, femei care au depășit criza de sarcină, dar au nevoie de sprijin material și consiliere.
Serviciile pe care le oferim sunt în principal servicii de consiliere (psihologică, spirituală, vocațională și juridică), dar și asistență socială (sprijin material și, în condiții deosebite, și financiar).
Ce mesaj aveți pentru femeile în criză de sarcină?
Căutați oameni, organizații care vă vor binele și care vă oferă opțiuni reale și sprijin concret pentru a depăși situația de criză în care sunteți, fără să luați o decizie pe care să o regretați toată viața!
Gândește — cine îți vrea binele; Simte — ființa nouă care crește în tine; Decide — astfel încât amândoi să trăiți!
Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Filofteia”, Zalău
Pr. Claudiu și Ștefania Nechita
A fi părinte este un lucru minunat — să dai viață, să împărtășești emoții, să mângâi, să ocrotești, să oferi bucurie, sprijin și model, toate acestea sunt lucruri care nu pot decât să împlinească ființa umană. Contextul social, vârsta, educația, necunoașterea aduc însă atâtea întrebări…
Ce înseamnă a fi părinte, îmi pot permite în acest moment să aduc pe lume un copil, pot eu oare să fiu un părinte bun? Care sunt oare nevoile unui copil, care sunt transformările psihosomatice prin care trece o mamă?
Sunt atâtea motive care generează neliniște și nesiguranță! De aceea am considerat potrivit ca în comunitatea noastră parohială să inițiem un centru de consiliere pentru părinți și copii, care să ofere suport, consiliere și sprijin pentru promovarea vieții și a valorilor creștine.
Ce mesaj aveți pentru femeile în criză de sarcină?
Iubiți-vă copiii cu toată ființa voastră și atunci veți reuși să găsiți nu doar răspunsul potrivit, ci și soluții la diversele probleme cu care vă confruntați. Din partea noastră, noi vă vom fi alături, îndrăzniți să ne căutați și veți vedea!
„Piciorușe Little Feet”, Baia Mare
Dana Ardelean
Când tatăl meu a aflat că mama este însărcinată cu mine, i-a cerut să facă avort. Pe atunci avortul era parțial ilegal la noi în țară. Femeile își provocau singure acasă la ele avortul. La o fracțiune de secundă, Dumnezeu a intervenit pentru viața mea, mama a fost internată de urgență, i s-a administrat tratament de întreținere a sarcinii și așa am supraviețuit.
În copilărie și adolescență am fost permanent predispusă și marcată de practica avortului din familia mea și din comunitatea din care făceam parte. Toată această experiență m-a urmărit pentru întreaga viață.
La vârsta de 20 de ani am trecut și eu prin experiența cruntă a avortului. Nu m-am așteptat la asta, însă păcatul generațional a adus în viața mea cea mai grea perioadă pe care urma să o trăiesc. Treceam prin sindromul post avort și în acele momente l-am cunoscut pe Emanuel, care urma să îmi fie prieten, soț și mentor, cel care m-a ajutat să depășesc și să lupt cu toată durerea și eșecul avortului meu.
În anul 2016 am avut evenimentul de deschidere a Asociației „Piciorușe Little Feet” și la scurt timp s-a conturat și noul proiect „Teen Challenge”, începându-se renovarea și echiparea unui spațiu din centrul vechi al orașului Baia Mare, împreună cu toată echipa de voluntari și sponsori.
Femeile care sunt în criză de sarcină sunt sprijinite cu tot ce au nevoie pentru a scăpa de constrângerile care le-au adus în criză și pentru a avea posibilitatea să aleagă viața copilului.
Femeile care au trecut prin trauma avortului sunt ajutate să se vindece de această durere. Anul acesta am înființat un Grup Suport Post Avort, care oferă sprijin celor care țin ascunsă în sufletul lor suferința declanșată în urma unei pierderi de sarcină sau a unui avort.
Acest grup oferă femeilor posibilitatea ca într-un cadru confidențial, alături de persoane care au trecut prin aceeași experiență a avortului, ele să poată să își exprime emoțiile, să se poată încuraja și susține reciproc. Astfel, femeile pot să își valideze emoțiile și să pășească împreună pe drumul vindecării emoționale. Este practic o terapie de grup. Este o onoare să pot sluji acestor femei și să văd cum, rând pe rând, fiecare domeniu din viața lor este restaurat, iar femeia reușește să se ierte pe sine și să înceapă un nou sezon din viața ei, plin de bucurie.
Ce mesaj aveți pentru femeile în criză de sarcină?
Nu este ușor să ne asumăm responsabilitatea, însă nu uitați, în acele momente de criză de sarcină, că există persoane bine pregătite și cu inimă mare care sunt la dispoziția voastră. Alegeți calea responsabilității, ceea ce vă va da demnitate și respect de sine. Alegeți viața copilașilor, apelând la centrele de consiliere în criza de sarcină care sunt prezente aproape în fiecare oraș din țară!
Extras din revista Pentru viață, editată de Asociația Studenți pentru viață, care, începând din 2014, organizează Marșul pentru viață de la București.
Revista Pentru viață este publicația oficială a Marșului pentru viață România și Republica Moldova.
Numărul 8, apărut în Primăvara anului 2019, este dedicat Marșului pentru viață 2019 – „Unic din prima secundă”, care are loc la 23 martie 2019 în 500 de localități din România și Republica Moldova.
Mai multe articole și ediții din revista „Pentru viață”
Editorul revistei Pentru viață:
Asociația Studenți pentru viață
Valori
Credem în respectarea dreptului la viață al tuturor oamenilor, din momentul concepției și până la moartea naturală
Misiune
Considerăm că prin sprijinul acordat mamei și copilului se pot forma tineri responsabili pentru familie și societate.
Contactează
Email: studentipentruviata@gmail.com
Tel: 0733.487.318
fb.com/StudentiPentruViata
www.studentipentruviata.ro
Donează
Asociația Studenți pentru viață
Cod Fiscal: 3183563
Cont: RO25BTRLRONCRT0V17367901 (RON), deschis la Banca Transilvania, Agenția Lipscani, București