FOTO: Marșul pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”. Mișcarea pro-viață din România e mai vizibilă
Pe 21 martie 2015, de Ziua Mondială a Sindromului Down, în 79 de orașe din România și două din Republica Moldova a avut loc Marșul pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”. În marile orașe, unde deja există experiența organizării mai multor ediții, iar lumea s-a obișnuit cu evenimentul, numărul participanților a fost mai mult decât dublu față de ediția de anul trecut. Marșul face parte din Săptămâna pentru Viață, o serie mai amplă de manifestări dedicate vieții, copiilor și problemelor de familie.
Evenimentul și-a propus să conștientizeze valoarea fiecărei vieți umane, indiferent de stadiul de dezvoltare, de numărul de cromozomi sau de eventualele dizabilități. Concentrat pe celebrarea vieții (cu mesaje ca: „Fiecare viață este un dar” și „Mamă, îți mulțumesc că m-ai născut”), evenimentul, care este apolitic și aconfesional, a reușit să coaguleze toate forțele care se pronunță în favoarea vieții. Anul acesta, pentru prima dată, și elementele de branding vizual au fost mult mai coerente, comune în toată țara, colorate și pozitive, realizate de Studenți pentru Viață.
Și anul acesta, ca și anul trecut, evenimentul a crescut sub mâinile singurei asociații studențești pentru-viață din România, fiind organizat la București și coordonat în România și Republica Moldova de Studenți pentru Viață.
La conferința de presă de lansare a Săptămânii pentru Viață, Alexandra Nadane, Președintele Asociației Studenți pentru Viață, a subliniat că organizația pe care o reprezintă nu militează pentru interzicerea avortului, ci promovează un mesaj pozitiv pro-viață, de conștientizare a societății cu privire la problemele cu care se confruntă tinerele mame și femeile în criză de sarcină, precum și cu privire la discriminarea la care sunt supuși copiii nenăscuți prin refuzarea dreptului la viață pe motiv că sunt diferiți (au mai mulți cromozomi, de exemplu – peste 90% din copiii cu Sindrom Down sunt avortați) sau că prezintă o probabilitate mare de a suferi de o anumită afecțiune după naștere.
La București au ieșit pe stradă aproximativ 2.500-3.000 de oameni (conform estimării Jandarmeriei Române), la Iași 2.000, iar la Cluj, unde toate confesiunile și-au dat mâna, estimările organizatorilor sunt de 4.000 de participanți. În fiecare dintre celelalte orașe, numărul participanților a fost de ordinul sutelor.
Marșul de la București s-a încheiat în Parcul Tineretului cu concertul Live for Life, unde cap de afiș a fost trupa IRIS, iar tenorul Vlad Miriță a cântat împreună cu copiii prezenți la eveniment.
La concert, actrița Ioana Picoș, gazdă a evenimentului și purtător de cuvântul al Marșului pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”, a reiterat propunerile Marșului pentru Viață de îmbunătățire a condițiilor pentru mame și copii și de încurajare a familiilor care vor să primească viața în mijlocul lor:
– femeile gravide să primească o indemnizație pe tot parcursul sarcinii, care să le acopere cheltuielile curente (hrană, vitamine, îmbrăcăminte) și să aibă acces gratuit la toate serviciile medicale (nu numai la cele opt consultații gratuite acordate pe toata perioada de sarcină, care sunt considerate insuficiente în prezent chiar și de specialiști)
– adopția să fie începută în timpul sarcinii dacă mama dorește aceasta, pentru ca la naștere copilul să intre direct într-o famlie iubitoare, evitând trauma instituționalizării.
FOTO: București
FOTO: Bistrița
Foto: Arad
Foto: Bolintin Vale
Foto: Călărași
Foto: Cluj-Napoca
Foto: Constanța
Foto: Iași
Foto: Oradea
Foto: Orhei, Rep. Moldova
Foto: Râmnicu Sărat
Foto: Timișoara
Foto Galați: