Lansarea Săptămânii pentru Viață și a Marșului pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”
Pe 18 martie, la București a avut loc conferința de lansare a Săptămânii pentru Viață, serie de manifestări care ăși propune să determine societatea românească să conștientizeze mai bine și să se implice mai mult în sprijinirea și celebrarea vieții, prin ajutarea femeilor în criză de sarcină și combaterea discriminării copiilor cu dizabilități în orice stadiu de dezvoltare, pre- sau post-natal.
La eveniment au participat Alexandra Nadane, Președintele Asociației Studenți pentru Viață, organizatorul Marșului pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar” și coordonatorul marșurilor pentru viață organizate în țară, actrița Ioana Picoș, purtător de cuvânt al Marșului pentru Viață, Nelu Dumitrescu, bateristul formației Iris, și Rafaelo Varga, concurent la emisiunea X-Factor de la Antena 1.
Dacă la ediția de anul trecut evenimentul a fost organizat în 40 de orașe, printre care și Capitala, anul acesta, Marșul pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar” va fi organizat simultan în peste 75 de orașe din România, unde va fi însoțit și de alte evenimente conexe, grupate sub numele de Săptămâna pentru Viață. În plus, pentru prima dată, Marșul pentru Viață va fi organizat și în orașele Chișinău și Orhei din Republica Moldova.
Marșul pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar” va avea loc pe data de 21 martie, de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, deoarece unul din scopurile evenimentului este să atragă atenția lumii că 96% din copiii diagnosticați intrauterin cu această condiție nu mai ajung să se nască, ceea ce constituie o formă de discriminare de către societate.
La București, Marșul începe la 14.00 în Piața Unirii, cu plecare la 14.30 pe traseul Bd Unirii (fântâni), Str. Bibescu Vodă, Bd Dimitrie Cantemir, până în Parcul Tineretului, unde, de la ora 15.00, va avea loc concertul „Live for Life”, susținut pro-bono de mai mulți artiști: IRIS, Vlad Miriță, Marius Bălan, Emisia 2, Ioana Picoș, Morris, Rafaelo Varga de la X-Factor și Kaira.
Ioana Picoș, putătoarea de cuvânt a Marșului pentru Viață (foto), a făcut introducerea, explicând conceptul și scopul seriei de evenimente intitulată Săptămâna pentru Viață, care cuprinde și Marșul pentru Viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”: „Marșul pentru viață organizat de Ziua Sindromului Down arată că trebuie să prețuim viața, indiferent de om, indiferent de unde vine el, indiferent de cât de sănătos este – dacă are un handicap sau nu. Dacă tot spunem că nu vrem să facem discriminare, de ce să nu începem să gândim astfel de la bun început?”
Statisticile arată că peste 90% din bebelușii diagnosticați cu Sindrom Down in utero sunt avortați. În SUA, acest procent este de 96%. Ioana Picoș a arătat că există astăzi actori, reporteri, sportivi cu Sindrom Down. „Ba chiar și un manechin cu Sindrom Down, care merge pe podium și e etalon de frumusețe”, a adăugat actrița, explicând că se poate să trăiești o viață împlinită chair și purtând acest diagnostic. De aceea, discriminarea care se face prin avortul selectiv în fucție de acest diagnostic este nedreaptă.
Prezent la conferința de presă, Nelu Dumitrescu de la IRIS (foto) a declarat: „Încercăm și noi să punem umărul la educarea societății în privința avortului. Puteam ușor (să facem un avort) – soția suferea de astm când s-a născut băiatul meu. Era primul copil, nu aveam bani și nu știam nimic. Dar acel copilaș conceput are dreptul la viață. De aceea, ne bucurăm că am fost invitați la acest spectacol sâmbătă. O să venim de la Iași noaptea pe drum, ca să ajungem, dar o facem cu mare plăcere. Încercăm să ajutăm ori de câte ori putem, așa cum am concertat și acum o săptămână la Cluj, ca să strângem bani pentru cineva care are nevoie de un transplant. Dacă ne ajutăm între noi, trecem peste orice. E o mare onoare să participăm la orice eveniment caritabil. Dacă stăm indiferenți, nu rezolvă nimeni pentru noi”.
Alexandra Nadane de la Asociația Studenți pentru Viață (foto) a spus: „Organizăm acest marș pentru a transmite un mesaj pro-viață. O asociație ca a noastră, care ajută femeile în criză de sarcină care doresc să păstreze sarcina, nu reușește să asigure tot sprijinul de care mii de femei în astfel de situații au nevoie. Oamenii trebuie încurajați să acționeze ei înșiși. Este un SOS lansat societății, pentru ca oamenii să se implice mai mult la nivel individual și să ajute femeile care trec printr-o criză de sarcină”.
În mesajul pro-viață al evenimentului se încadrează și mesajul de a lăsa să trăiască și copiii diagnosticați in utero cu Sindrom Down, ajutând societatea să conștientizeze că nu trebuie discriminați pe motivul că sunt diferiți și atrăgând atenția că există actori, modele, reporteri cu Sindrom Down la ora actuală, care duc o viață împlinită în ciuda problemelor de sănătate și a faptului că sunt diferiți. Referitor la procentul uriaș de avorturi făcute pe motiv că copilul are Sindrom Down (sau, uneori, doar suspiciune de a avea acest diagnostic), Alexandra Nadane a spus că trebuie să se arate „o atitudine de umanitate față de viața fiecărui copil, indiferent cum se naște acesta. Nu putem spune că viața unui copil cu Sindrom Down sau cu altă afecțiune e mai puțin importantă decât a unui campion modial la șah. Vața lor are aceeași valoare, pentru că viața este valoroasă în sine”.
Întrebată de ce nu sunt implicate și autoritățile statului mai mult într-o campanie de protejare a vieții, Președinta Asociației Studenți pentru Viață a declarat: „Într-adevăr, nu poate face o singură organizație lucrul acesta. Pasul următor este ca oamenii să conștientizeze, să aibă o atitudine pro-viață, să sprijine femeile aflate în criză de sarcină în jurul lor, să existe mai multe centre de consiliere care să ofere informații și soluții. Din partea statului, ar fi foarte necesară o alocație pe parcursul sarcinii, care să îi asigure femeii bani de analize, de alimentație sănătoasă, chiar de haine, ca să nu mai aibă grija zilei de mâine. Trebuie o strategie publică de sprijin în acest sens, pentru că nu se vorbește deloc despre asta. Vorbim despre dreptul femeii de a face avort, dar nu vorbim despre câte femei sunt presate să facă aceasta. Nu vorbim de câtă violență există împotriva femeilor însărcinate”.
La conferința de presă, Rafaelo Varga (foto), talentul descoperit la emisiunea X-Factor, și-a povestit pe scurt viața la căminul de copii, menționând: „Mama mea m-a abandonat, dar țin să-i mulțumesc că mi-a dat viață și vreau să-i spun că sunt mândru de ea doar pentru lucrul acesta. Am ales să mă implic în Marșul pentru Viață, deoarece consider că orice copil este un dar divin, pe care nu-l poți cumpăra și nu-l poți avea când vrei tu. De aceea, invit cât mai mulți oameni să ne cunoaștem și să luptăm pentru viață”.
Programul Săptămânii pentru Viață la București
Miercuri, 18 martie, ora 14.30, Str. Matei Basarab nr. 46: Conferința de presă pentru prezentarea Săptămânii pentru viață și a Marșului pentru viață.
Joi, 19 martie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților: proiecția filmului „Gimme Shelter”, bazat pe povestea adevărată a unei adolescente de 16 ani.
Vineri, 20 martie, ora 18.00, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”: medicul ginecolog Ionel Cioată susține conferința „Cum să salvezi viața unui copil nenăscut?”
Sâmbătă, 21 martie, ora 14.00: Marșul pentru viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”, pe traseul Piața Unirii – Str. Bibescu Vodă – Bd. Dimitrie Cantemir – Parcul Tineretului, urmat la ora 15.00 de concertul „Live for Life” susținut de IRIS, Vlad Miriță, Marius Bălan, Emisia 2, Ioana Picoș, Morris, Rafaelo Varga și Kaira.
Duminică, 22 martie, ora 15.00: crosul „Alerg pentru viață” în Parcul Tineretului, cu scopul de a strânge fonduri pentru campania „Copil ca tine sunt și eu” destinată integrării copiilor cu dizabilități în societate.
Miercuri, 25 martie, ora 15.00, Centrul de găzduire pentru victimele violenței domestice „Diaconia”: concertul violonistului Bogdan Gogoncea de la Filarmonica „George Enescu” a Ateneului Român.
Miercuri, 25 martie, ora 18.00, Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ – Fundeni: seara de lectură „Citim împreună”, în parteneriat cu Asociația P.A.V.E.L., în care actrița Ioana Picoș împreună cu alți actori tineri vor citi o poveste și vor discuta pe marginea ei cu copiii pacienți.