familie

Mitropolitul Iosif și Mitropolitul Serafim au vorbit despre copiii Smicală la concertele de colinde dedicate acestora de românii din Nürnberg și Paris

La sfârșitul săptămânii care s-a încheiat, în diaspora românească au avut loc două concerte de colinde dedicate copiilor româncei Camelia Smicală care, după ce au fost ținuți peste patru ani în mod abuziv în sistemul de protecția copilului din Finlanda, au fugit din centrele de copii unde erau izolați și riscau să nu mai fie lăsați să meargă nici la școală.

Vineri, 13 decembrie, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris a avut loc cel de-al 9-lea concert de colinde al Coralei „Sfinții Arhangheli”, intitulat Asta-i Sara, Sara Mare!. Repertoriul a inclus o varietate de colinde dar și de cântece tradiționale românești și franceze. Evenimentul a fost dedicat în mod simbolic copiilor Smicală, fiind proiectate imagini și mesaje de solidaritate cu aceștia.

Cu această ocazie, la finalul concertului, IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, a spus:

„Privind fotografiile cu cei doi copii ai familiei Smicală, Maria și Mihai, lesne ne putem întreba oare ce pot simți ei în această perioadă pregătitoare pentru sărbătoarea Nașterii Domnului când nu sunt alături de mama lor? Noi ne putem aminti cu nostalgie de perioada când copii fiind mergeam cu colinda din casă în casă având o întrebare în minte: la ce ajuta acest mers cu colinda? Iar răspunsul ce mi-a venit în minte în această seară, în timpul acestui concert, a fost că ele înmoaie sufletul și mintea. Colindele vorbesc despre Hristos Domnul ce prin Întruparea Sa, prin Nașterea Sa din Fecioara Maria nu a uitat pe nimeni, nici pe orfani, nici pe cei marginalizați.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În seara următoare, la Catedrala Mitropolitană din Nürnberg a avut loc Festivalul de colinde al corurilor românești din Diaspora europeană. Cu această ocazie, IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a spus:

„…nu putem să facem altceva decât să ne rugăm, dar rugăciunea este cel mai mare sprijin pentru orice dificulate, orice necaz avem, cu atât mai mult în acest caz extrem.”

Apoi înaltul ierarh a rostit împreună cu credincioșii prezenți la concert rugăciunea „Tatăl nostru” pentru Camelia Smicală și copiii ei.

De curând, copiilor Smicală le-a mai fost dedicat și Festivalul de colinde Nepsis Winter Festival (7-8 decembrie 2019), care a avut loc la parohia Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan din Cachan (Île-de-France), lângă Paris.

Între timp, mesajele de solidaritate continuă să curgă din diaspora. Românii din diaspora italiană care au fost în pelerinaj în Țara Sfântă au transmis pe Facebook mesaje de solidaritate cu copiii Smicală din locul Botezului Domnlui și de la Ierihon.

Marți, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu Ambasadorul Finlandei la București, Marjut Akola, căreia i-a transmis că „partea română consideră că este necesară, din partea autorităților finlandeze competente, deschiderea spre un dialog constructiv cu privire la acest dosar (al copiilor Smicală – n.red.)” și că „orice soluții în acest caz ar trebui să aibă în vedere, pe lângă legislația relevantă, specificul și diversitatea culturale, care presupun și menținerea legăturii cu mama, și în special principiul interesului superior al copilului”.

VIDEO. Concertul din 13 decembrie de la Paris

VIDEO. Concertul de la Nürnberg


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button