dizabilităţi

Dizabilități: O treime din populația lumii are nevoie de dispozitive de asistență. Doar jumătate dintre aceștia și le permit

de Redacția Stiripentruviata.ro

2,5 miliarde de oameni, adică aproape o treime din populația Globului, are nevoie de dispozitive de asistență – scaune rulante, aparate auditive, ochelari, aplicații care sprijină comunicarea – arată un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF. Mai mult de jumătate dintre aceștia nu au însă acces la ele. 

Aproape un miliard dintre oamenii cu dizabilități sau în vârstă nu au acces la dispozitivele care le pot schimba viața în bine, în special în țările cu venituri mici și medii.

Sunt locuri în care accesul la astfel de dispozitive poate fi de doar 3% din necesarul pentru aceste produse care schimbă viața, arată raportul citat.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Persoanele care au nevoie de tehnologie de asistență includ persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, persoanele cu boli transmisibile și netransmisibile, inclusiv boli tropicale neglijate, persoanele cu boli degenerative, persoanele cu afecțiuni de sănătate mintale și multe persoane afectate de crize umanitare.

Vorbim de dispozitive de mobilitate, cum ar fi mergătoarele sau scaunele cu rotile, până la dispozitive hardware sau software.

De pildă, o persoană cu deficiențe de vedere poate folosi un software care citește un text cu o voce generată de computer sau un program care mărește conținutul ecranului, o persoană cu deficiențe de vorbire poate folosi un dispozitiv care vorbește cu voce tare în timp ce scrie un text pe tastatură.

În România, există un program prin care persoanele cu dizabilități pot aplica pentru vouchere în valoare de până la 23 de mii de lei pentru tehnologie asistivă. Este derulat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Aplicaseră sub 500 de persoane, însă, dintr-un total de 800 de mii, câte sunt în România.

Raportul notează că numărul persoanelor care au nevoie de unul sau mai multe produse de asistență este probabil să crească la 3,5 miliarde până în 2050, din cauza îmbătrânirii populației și a prevalenței bolilor din întreaga lume.

Raportul subliniază, de asemenea, decalajul mare în ceea ce privește accesul dintre țările cu venituri mici și mari. O analiză a 35 de țări arată că accesul oamenilor la acest tip de dispozitive variază de la 3% în țările mai sărace la 90% în țările bogate.

„Aproape 240 de milioane de copii au dizabilități. A le refuza copiilor dreptul la produsele de care au nevoie pentru a se dezvolta nu le dăunează doar lor, ci privează familiile și comunitățile lor de toată contribuția pe care aceștia ar aduce-o dacă nevoile lor ar fi satisfăcute”, menționează Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button