Daniel Uncu: „Italia. Adio migrației necontrolate!”

de Daniel Uncu, Facebook
„Addio, migratiei necontrolate!
Camera inferioară a Parlamentului italian, Camera dei Deputati, a votat cu 396 – pentru, la 99 – contra, pe data de 28 noiembrie, o noua Lege privind imigratia, propusa de Guvernul de la Roma. Legea fusese aprobată anterior de Senatul italian, pe 7 noiembrie, pentru ca textul sa fie promulgat de președintele Italiei, Sergio Mattarella, pe data de 3 decembrie. Adica, in urma cu o saptamana.
Cunoscuta si ca „Legea Salvini” – dupa numele ministrului de interne italian, noua lege prevede, printre altele…:
1. Eliminarea protecției umanitare nejustificate
Un obiectiv principal al noii legi este acela de a limita numărul de migranți cărora li s-a acordat azil în Italia. Pentru a atinge acest obiectiv, articolul 1 din Lege elimină permisele de ședere eliberate din motive de așa-numită protecție umanitară, o formă de securitate disponibilă celor care nu sunt eligibili pentru statutul de refugiat.
Conform noii legi, guvernul italian va acorda azil doar refugiaților legitimi de război sau victimelor verificate ale persecuțiilor politice. Noua lege introduce, de asemenea, o serie de permise speciale (din motive de sănătate sau dezastre naturale in țara de origine), cu o durată maximă cuprinsă între șase luni și un an;
2. Extinderea perioadei de detenție pentru migranți, in vederea identificarii acestora
Articolul 2 din noua lege autorizează autoritățile italiene să țină imigranții în așa-numitele centre de repatriere (Centri di permanenza per il rimpatrio, CPR) timp de maximum 180 de zile, de la numai 90 de zile, cum stipula vechiul normativ. Prelungirea este conformă cu perioada considerată necesară pentru a verifica identitatea și naționalitatea migrantului.
În plus, articolul 3 prevede că solicitanții de azil pot fi deținuti pentru o perioadă maximă de 30 de zile la așa-numitele hotspot-uri – facilitățile de identificare la frontierele externe ale UE. În cazul în care identitatea lor nu este stabilită în cele 30 de zile, solicitanții de azil pot fi de asemenea ținuți în centre de repatriere timp de 180 de zile. Cu alte cuvinte, solicitanții de azil pot fi deținute timp de 210 zile pentru a li se verifica identitatea.
3. Autorizeazarea revocarii cetățeniei in cazul condamnarii pentru acte de terorism
Articolul 14 prevede revocarea cetățeniei italiene celor care nu sunt italieni prin naștere și sunt condamnați pentru acte de terorism. Persoanele care fac obiectul unei revocări includ:
– străinii care au dobândit cetățenia după zece ani de ședere în Italia;
– apatrizii care au dobândit cetățenia după cinci ani de ședere în Italia;
– copiii străini născuți în Italia, care au dobândit cetățenia după vârsta de 18 ani;
– soții cetățenilor italieni și străini adulți care au fost adoptați de un cetățean italian.
Revocarea cetățeniei este posibilă în termen de trei ani de la condamnarea definitivă pentru infracțiuni legate de terorism, prin decret al Președintelui Republicii, la propunerea ministrului de interne.
Articolul 14 mărește, de asemenea, perioada de așteptare pentru obținerea cetățeniei la 48 de luni de la 24 de luni.
4. Reduce sistemul de protecție dedicat solicitanților de azil
Articolul 12 prevede că numai minorii neînsoțiți și persoanele care beneficiază de protecție internațională vor putea să utilizeze sistemul de primire a solicitanților de azil și a refugiaților (SPRAR), sistemul obișnuit de primire gestionat de municipalitățile italiene.
Toți ceilalți solicitanți de azil vor fi triați prin Centrele de Primire Extraordinară (Centri de Accoglienza Straordinaria, CAS) și Centrele de Primire pentru Solicitanții de Azil (Centri de Accoglienza per Richiedenti Asilo, CARA). Modificările vizează nu numai reafirmarea controlului central asupra procesului acordarii de azil, ci și restrângerea accesului la toate serviciile sociale, cu excepția celor de bază.
5. Stabilește lista țărilor de origine sigure
Articolul 7-bis prevede stabilirea unei liste a țărilor de origine sigure, anume a țărilor care au sisteme politice democratice și în care „în general și în mod consecvent” nu există persecuții politice, tortură, tratament sau pedeapsă inumane sau umilitoare sau conflict armat.
Cel puțin 12 țări din UE au deja astfel de liste, care sunt folosite pentru a preveni abuzurile sistemelor de azil ale UE și naționale.
Solicitanții de azil din țările de pe listă vor trebui să facă dovada că se confruntă cu pericole în țările lor de origine. Legea introduce, de asemenea, noi categorii care califică o cerere de azil ca fiind „vădit nefondată” în cazul: persoanelor care au făcut declarații incoerente; persoanellor care au oferit informații false sau au furnizat documente false; persoanelor care refuză să fie amprentate; persoanelor care fac obiectul unor ordine de deportare; persoanelor care constituie un pericol pentru ordinea publica și securitatea cetatenilor; străinilor care au intrat pe teritoriul italian în mod neregulat și care nu au depus cereri de azil imediat.
În plus, față de lista țărilor de origine sigure, articolul 10 instituie si principiul „zborului intern”, adică „dacă un cetățean străin poate fi repatriat în anumite zone ale țării de origine în care nu există riscuri de persecuție, cererea de protecție internațională poate fi respinsă”.
6. Mareste fondurile alocate deportarii imigrantilor
Articolul 6 prevede alocarea de fonduri suplimentare pentru repatrieri: 500.000 de euro (570.000 dolari SUA) în 2018, 1.5 milioane euro (1,7 mil. dolari SUA) în 2019 și încă 1.5 milioane de euro în 2020
7. Facilitează revocarea protecției acordate imigrantilor
Articolul 7 extinde lista infracțiunilor pentru care statutul de refugiat sau protecția subsidiară pot fi retrase. Solicitanții de azil își pot pierde protecția dacă sunt condamnați pentru crime, inclusiv: amenințări sau violență la adresa unui funcționar public; atac fizic; mutilarea genitală a femeilor și o varietate de infractiuni de furt.
De asemenea, cererea de azil poate fi suspendată în cazul în care solicitantul se află într-o procedură penală pentru una dintre infracțiunile menționate mai sus și care ar putea duce la refuzul azilului în cazul unei condamnări definitive.
În plus, refugiații care se întorc în țara lor de origine, chiar și temporar, vor pierde protecția internațională și subsidiară.
8. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul de Interne Salvini a declarat că noua lege va pune in ordine un sistem de azil disfuncțional. „Cu criterii, bun simț și rezultate excelente, am pus ordine, reguli, seriozitate, transparență și uniformitate în sistemul de primire a azilului care devenise o marfă, o afacere necontrolată, plătită de poporul italian”. Acesta a subliniat:
„Trebuie să ii primim calduros pe cei care fug din calea războaielor, dar este bine de stiut, ca nu există loc pentru migranții economici. În epoca comunicării globale, se transmite un mesaj clar migranților din toate țările de origine și, de asemenea, traficanților, care vor înțelege că… trebuie să isi schimbe slujbele! Cine scapă din război este fratele meu, dar cel care vine aici pentru a vinde droguri și a tulbura linistea publica, trebuie să se întoarcă în țara sa”. ”