familieMarxism cultural

Dacian Cioloș, prim-ministru: „Dezbaterea democratică nu este aceea în care prevalează punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar”

dacian

Agerpres, 25 noiembrie 2016

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991.

Cu această ocazie, Patriarhia Română a invitat o serie de înalți oficiali, pentru a  celebra împreună. La eveniment, premierul Dacian Cioloș a făcut câteva declarații, din care redăm câteva.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Constituția este reperul de neclintit al României de 150 de ani pentru funcționarea statului de drept, sistemului juridic și politic.

Faptul că avem puncte de vedere diferite, poziții diferite – este, așa cum spuneam, un element absolut firesc al pluralismului democratic. Dar dezbaterea democratică nu este aceeea în care prevalează punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar, în care este punctul meu de vedere sau nimic. Dezbaterea democratică este aceea când ne ascultăm, nu doar auzim, unii pe ceilalți, în care se naște astfel un punct de vedere comun, un punct de vedere îmbogățit cu perspectiva celuilalt. (…)

Acesta este mesajul cu care aș dori să închei – avem nevoie de dezbateri profunde, de substanță, din care să rezulte o lege fundamentală adaptată, care instituțional, să reflecte lecțiile și experiențele democratice pe care le-am parcurs deja ca stat, iar ca substanță, să reflecte consensul real al societății asupra drepturilor și libertăților de care dorim să ne bucurăm și pe care le merităm toți ca cetățeni.

 

VIDEO

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button