opinii

Dacă ești liber să-ți exprimi credința, dar ești obligat să faci ceea ce nu crezi, ai intrat pe panta la capătul căreia nu vei mai fi liber nici măcar să gândești

de Andrei Iosif

Baronelle Stutzmann, o florăreasă din statul american Washington a fost condamnată la amenzi penalități care o vor ruina pentru că a refuzat să facă aranjamentele florale pentru ceremonia de „căsătorie” a unui cuplu de homosexuali.  Înainte de ruinarea finală, care o va lăsa fără afacere, fără casă, fără pensie și fără avere personală, femeia a înaintat o cerere de rejudecare la Curtea Supremă a SUA, aceeași instituție care a legiferat în 2015 „căsătoria” homosexuală pe întreg teritoriul SUA.

În așteptarea verdictului final, să ne oprim puțin asupra unei etape din judecarea acestui caz.

În 2015, Procurorul General al Statului Washington i-a oferit lui Baronelle Stutzmann o înțelegere pentru a renunța la acuzații, cu condiția ca femeia să plătească o amendă modică de 2.000 de dolari și să își ia angajamentul ca pe viitor să nu mai refuze clienți care îi cer să le decoreze cu flori ceremoniile de „căsătorie” cu persoane de același sex.

Baronelle Stutzman a refuzat, trimițându-i Procurorului General o scrisoare în care spunea:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu mi-am închipuit vreodată că legea îmi va putea interzice să-mi folosesc abilitățile și darurile de la Dumnezeu și să fac ceea ce iubesc să fac de peste trei decenii.

Statul nostru ar fi un loc mai bun dacă ne-am respecta cu adevărat diferențele și dacă am avea conducători care să ne protejeze libertatea de a ne afirma aceste diferențe.

Din 2012, legea le dă cuplurilor de același sex libertatea de a acționa conform credințelor lor în ceea ce privește căsătoria, dar eu, pentru că urmez învățătura din Biblie care prezintă căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie, nu mai am libertatea de a acționa conform credințelor mele.

Constituția statului Washington ne garantează «libertatea de conștiință în toate chestiunile care țin de sentimentul religios».

Nu pot vinde această prețioasă libertate.

În februarie 2017, Curtea Supremă a Statului Washington a condamnat-o pe Baronelle Stutzman la amenzi și penalități. În procesul respectiv, Procurorul General al statului Washington a afirmat:

Onorată Curte, între libertatea credinței și libertatea de acțiune este o diferență. În ceea ce privește libertatea de exprimare religioasă, doamna Stutzman este liberă să creadă ce vrea.  Dar în interacțiunile ei publice, când se folosește de beneficiile și protecțiile care decurg din statutul de persoană juridică cu activitate comercială, există responsabilități care decurg din aceasta.”

Ce înțelegem din poziția reprezentantului statului? Că guvernul statului Washington crede că ești liber să-ți exprimi credința, dar ești obligat să faci ceea ce nu crezi.

În curând, același principiu se va aplica și libertății de expresie: ești liber să gândești, dar nu și să-ți exprimi gândurile.

Ultimul pas va fi interzicerea libertății de a gândi altceva decât gândirea oficială.

Citește mai multe articole de Andrei Iosif

Citește și O florăreasă din SUA riscă să-și piardă munca de o viață, deoarece crede că libertatea de conștiință nu e de vânzare

Citește și Administrația Trump îl susține pe cofetarul care a refuzat să facă un tort de „nuntă” pentru un cuplu homosexual. Ce decizie va da Curtea Supremă SUA?

Citește și Actorul Patrick Stewart din Star Trek, activist gay, susține cofetarii creștini acuzați de discriminare

Surse: The Mail OnlineBilly Graham

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button