Cum NU trebuie educați copiii
de Konstantin V. Zorin
De obicei, vedem cu agerime „paiul” din ochiul aproapelui şi procedăm cu satisfacţie ca în proverb: „Prostul moare de grija altuia.” Da, la noi înşine e mai greu să zărim chiar şi o „bârnă”. Sper că recomandările de mai jos vă vor ajuta să vă apreciaţi în mod mai autocritic propriul comportament şi să evitaţi greşelile grosolane în educarea copiilor şi adolescenţilor, căci „calea împărătească” nu îngăduie exagerări şi este strict echidistantă între extreme. Ca atare, cunoaşterea posibilelor exagerări şi extreme e foarte importantă pentru păstrarea echilibrului şi armoniei în comunicarea cu copiii şi adolescenţii de diferite vârste.
Zece sfaturi glumeţe, sau cum e mai bine să facem din copil un huligan
1. Fă din copilul tău centrul atenţiei, permite-i tot ce-i trece prin cap, fii gata de orice sacrificii ca să-i îndeplineşti dorinţele.
SAU
Nu-ţi refuza de dragul lui nimic. Nu-i îndeplini nici măcar cele mai întemeiate rugăminţi şi dorinţe.
2. „Caută-i în coarne” cât mai mult, încearcă să-i ghiceşti toate dorinţele, fă totul ca să-l fereşti de orice neplăcere, ca să nu-i pară rău pentru nimic şi să nu-i fie ruşine pentru nimic, chiar dacă este vinovat.
SAU
Lasă-l de capul lui. Aruncă-l imediat în apă adâncă, după principiul: „Ori învaţă să înoate, ori se îneacă.”
3. Convinge-l prin comportamentul tău că totul îi aparţine, că toţi sunt obligaţi să aibă grijă de el. Dă-i bani cât vrea, chiar în dauna ta şi a soţiei tale, şi nu controla cum şi pe ce cheltuie banii.
SAU
Bagă-i în cap că în viaţă nu poate să conteze decât pe propriile „combinaţii” şi pe ceea ce singur va reuşi să „smulgă” de la ea. Nu îi da bani deloc, nici vreun alt lucru dintre cele pe care le au toţi cei de vârsta şi din mediul lui.
4. Tratează-l ca pe un adult şi ca pe un om care ştie ce vrea încă de la vârsta de doisprezece ani, şi, ca atare, nu-l irita controlându-l, nu-l enerva cerând să-ţi explice unde şi cu cine îşi petrece timpul, nu-i stabili seara o oră la care trebuie să se întoarcă neapărat acasă.
SAU
Chiar şi când va avea 16-18 ani, consideră-l „căţelandru prost”, care trebuie să asculte, nu să judece, care n-are dreptul la o părere proprie.Bagă-i în cap că în viaţa lui trebuie să existe numai şcoala şi casa.
5. Îmbrăţişează-i gusturile, asigură-l că tot ce-i va trece prin cap este genial şi supermodern. Extaziază-te de „metalele grele” şi de rap, chiar dacă te doare capul de la ele. Fă-ţi freza la fel ca fiul tău, ca să nu pierzi „limbajul comun” cu el şi să „ţii pasul” cu el, indiferent care este rezultatul acestei atitudini.
SAU
Distruge în copil orice manifestare a individualităţii lui, consideră că cea mai importantă problemă morală este în ce-l priveşte pe acesta lărgimea pantalonilor şi lungimea părului. Aruncă din casă discurile cu muzică rock, sparge chitara electrică, CD-playerul, şi forţează-l să asculte concertele de orgă ale lui Bach. Poţi să-l duci la frizer cu sila şi să îl tunzi chilug, ca să faci modei în necaz.
6. O dată pentru totdeauna, decide că el are dreptate mereu. Ia-i partea în toate disputele şi conflictele cu pedagogii, cu vecinii şi cu conducerea. Cântă-i în strună când susţine că el nu este vinovat cu nimic, vinovaţi sunt cei din jur.
SAU
Într-o dispută sau conflict cu pedagogii ori cu vecinii niciodată să nu admiţi ideea că s-ar putea ca el să aibă dreptate, că poate a fost condamnat şi pedepsit fără vină, pentru ceea ce n-a comis. Îndată ce va fi pedepsit pentru ceva, mai adaugă-i şi tu, fără să cercetezi cine are dreptate şi dacă pedeapsa a fost justă.
7. Nu-i interzice nimic, nu-l pedepsi vreodată, nu-l trage de urechi nici măcar când face un lucru ce te-ar fi indignat dacă l-ar fi comis oricare alt adolescent, chiar şi atunci când gestul a fost excepţional de urât şi absolut intenţionat.
SAU
Îngrădeşte toată viaţa adolescentului cu gardul din sârmă ghimpată al opreliştilor. Pedepseşte-l, şi mai ales bate-l, atât când face vreo boacănă, cât şi aşa, profilactic, pentru viitor, când eşti nervos sau obosit. Acţionează conform proverbului: „Bătaia-i ruptă din Rai”.
8. În poveţele tale arată-i doar principiile cele mai nobile şi elevate, inclusiv şi în primul rând cele pe care tu însuţi nu le urmezi, ci le încalci prin întregul tău mod de viaţă.
SAU
Destramă-i adolescentului iluziile din capul locului şi învaţă-l că în viaţă trebuie să fii şmecher şi dibaci. Convinge-l că „munca e pentru proşti” şi „din lucru cinstit nu faci conac”, că „nu fură doar ăla care n-are ce să fure” şi că „trăieşti numai o dată, prin urmare trebuie să iei de la viaţă totul” ş.a.m.d. Confirmă respectivele principii prin propriul comportament.
9. Aranjează pentru el totul, fă în locul lui temele, toate sarcinile grele şi neplăcute, comandă la tâmplar raftul pe care adolescentul trebuia să-l facă singur pentru ora de lucru manual, cere-ţi scuze în locul lui de la vecina pe care a jignit-o, scrie-i bileţele de învoire dacă chiuleşte de la ore. Încearcă să-l bagi la facultate „pe blat” ş.a.m.d.
SAU
Din principiu, să nu-l ajuţi niciodată, nici măcar dacă e frânt de oboseală, nici măcar dacă dificultăţile apărute chiar nu sunt dependente de voinţa lui şi îl ameninţă cu crahul celor mai importante năzuinţe şi interese ale lui, nici măcar dacă te imploră să îl ajuţi, făcând apel la cunoştinţele şi la experienţa ta de viaţă ş.a.m.d.
10. Când bagi de seamă că s-a îndrăgostit pentru prima dată, dotează-l cu un set complet de mijloace contraceptive şi asigură-l că dacă „se întâmplă ceva” poate conta pe ajutorul tău financiar ca să „şteargă urmele” şi să „lichideze urmările” romanului său amoros.
SAU
Când bagi de seamă că s-a îndrăgostit, cere-i s-o rupă cu fata respectivă sub ameninţarea alungării din casă, umple-l de palme, după care fă-le scandal fetei şi părinţilor ei, pretinzând ca ea „să-l lase în pace” pe fiul tău. Pe urmă, înconjoară-l cu cea mai strictă supraveghere, „interceptează-i” şi citeşte-i scrisorile, cotrobăie-i prin buzunare şi prin lucrurile personale în căutarea urmelor iubirii pe care tu i-ai interzis-o.
GARANTAT!
După 15-18 ani de educaţie în oricare dintre cele două variante propuse mai sus, din copilul vostru va ieşi un huligan de ultimă speţă şi… un om extrem de nefericit.
Sursă: K. V. Zorin, Ce ne impiedica sa fim cu Dumnezeu, Editura Sophia, 2017