homosexualitate

CEDO declară ilegală legea greacă care limitează uniunile civile ale heterosexualilor

cedo

 14 noiembrie 2013

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O lege promulgată în Grecia și care permite parteneriatele civile, însă fără a face referință la partenerii de același sex, a fost declarată ilegală la CEDO.

Când o țară adoptă o lege prin care este recunoscută uniunea civilă a heterosexualilor, spune CEDO într-o decizie judecătorească din 7 noiembrie, partenerii de același sex trebuie să profite și ei de aceasta.

Într-o hotărâre judecătorească în cazurile reunite Vallianatos și Mylonas contra Statul Grec, Marea Cameră a CEDO a decis că legea greacă violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În ceea ce a devenit practica de succes a grupurilor de interese să răstoarne legile naționale, activiștii acestora au adus cele două cazuri reunite în fata CEDO, cerând ca guvernul să recunoască parteneriatul persoanelor de același sex.

Șase din cei șapte reclamanți, a menționat instanța, «trăiesc împreună» ca și cuplu în Atena sau «sunt într-o relație», dar «din motive profesionale sau sociale nu locuiesc împreună».

«Al șaptelea reclamant este o asociație non profit, a cărei scop este oferirea de servicii psihologice și morale homosexualilor de ambele sexe», se menționează în deciziile Curții.

Legea intitulată «Reforma privind familia, copiii și societatea» a intrat în vigoare în 2008. Reclamanții, cu ocazia unei audiențe în ianuarie 2013, se plângeau de faptul «ca pactul de viață comună destinat doar cuplurilor hetero îi lezează în dreptul lor la viața privată și familială și îi discriminează nejustificat doar pentru că au altă orientare sexuală decât cea heterosexuală»

Legea a fost promulgată pentru protecția femeii și copilului născut în cadrul uniunii libere și fusese susținută în parlament prin argumentul că trebuie legiferat ceea ce se petrece în «realitatea socială», și anume înmulțirea fără precedent a legăturilor heterosexuale libere, deci a cuplurilor  de sex diferit care nu sunt căsătorite legal dar care trăiesc împreună. Această lege era destinată «unor astfel de persoane și pentru ca ele să beneficieze de-un cadru legal mai flexibil decât cel al căsătoriei clasice, în urma înregistrării legăturii lor». Din astfel de uniuni civile «de facto» a rezultat în 2008 o natalitate evaluată la 5% din toți copiii născuți în Grecia.

Un raport explicativ asupra acestei legi, raport depus la Curte, menționa că ea era destinată să ajute femeile și copiii care ar fi fost abandonați «fără nici un sprijin după o lungă coabitare, fenomenul familiilor monoparentale generalizându-se». Raportul sublinia, de asemenea, că statutul căsătoriei religioase rămânea «fără egal» în legea greacă și că, «alături de mariajul civil, această căsătorie religioasă reprezenta cea mai bună opțiune pentru cuplurile care voiau să întemeieze o familie, pentru că aducea maximul de siguranță legală, financiară și socială». Conform aceluiași raport, uniunile civile erau rezervate adulților de sex diferit, concluzionând că acestea sunt o nouă formă de parteneriat și nu un fel de «căsătorie flexibilă». Mai mult, amintitul raport considera că instituția căsătoriei n-ar putea fi slăbită prin noua legislație, pentru că era oricum condusă de un ansamblu diferit de legi.

În timpul acestei dezbateri din parlament, ministrul grec al justiției ar fi declarat :

«Nu trebuie să includem aici cuplurile de același sex. Noi suntem convinși că nevoile și cererile societății grecești nu depășesc această linie; în calitate de legislator, partidul politic de la putere este responsabil în fața poporului grec; noi avem credința și convingerile noastre și, de altfel, alte negocieri pe această temă sunt în curs în acest moment. Cred că asta e drumul pe care trebuie să-l urmăm noi în țara noastră».

Instanța a permis intervențiile terților provenind din partea grupărilor homosexuale, printre care Federația Internațională a Ligilor Drepturilor Omului (FIDO) și ILGA-Europe (Internațional Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Livio Zilli, consilier legal principal pe lângă Comisia Internațională a Juriștilor, unul din grupurile de activiști care a adus cauza pe rolul tribunalului, a spus că decizia arată că această Convenție asupra drepturilor omului este «un instrument viu care trebuie interpretat în condițiile actuale». Statul este «obligat în cadrul Convenției să țină cont de evoluția societății, ca și de faptul că nu există decât un singur mod privind exercitarea și beneficierea de un drept ca cel al dreptului la o familie și la o viață privată».

 

Sursă: Pravoslavie.ru

Traducere: Alina Daringa

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button